Az élet nagy kérdései és rózsaszínű pulcsi

Ajánló Anna Woltz Black Box című könyvéről

Anna Woltz Black Box című könyve egyszerre hozható összefüggésbe A Legyek Urával és Az éhezők viadalával, Sánta Ferenc Sokan voltunk című novellájával és Jane Teller Semmi című ifjúsági regényével, a Való Világgal, illetve a standfordi börtön- vagy az Asch-kísérlettel. Szóba kerül az eutanázia, a plasztikai műtétek, a fogamzásgátlás, a média és a valóság között feszülő ellentét, és még hosszasan sorolhatnám a súlyosabbnál súlyosabb szavakat és kifejezéseket.- Nagy Eszteranna írása.

A Ticket Hollandia új Pokémonja, Hannah Montanája és Instagramja egyben. „Ha a Ticket már nem fontos, akkor meghaltál!” Öt területen kell száz százalékot nyújtanod, hogy boldog életet élhess: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő az, ami számít. És itt kezdődik az őrület. A kamaszok bármit megtesznek, hogy növeljék a Ticket-en elért százalékaikat. Az öt kategória közül a külső válik a legfontosabbá. Tízéves kislányok akarnak orrplasztikáztatni, vagy zsírleszívásra menni. Erre a legtöbb ember egyből rávágja: elmebaj. Anna Woltz nem intézi el ezt ilyen egyszerűen, nem akarja egyből rányomni ezekre a lányokra az „agyatlan plázacica” vagy a „barbibaba” bélyeget. „Gondolod, hogy azért műttettem át az orrom, hogy jobban túléljek? Dehogy! Egyszerűen azért, mert így szebb. Szép akarok lenni.” És itt felmerül a kérdés, hol a határ?

Ha össze van nőve a szemöldököm, azt kiszedhetem, de ha szétállnak a füleim, akkor azokat már nem igazíttathatom meg, akár egy szike segítségével? Ha elállnak a fogaim, és rés van köztük, csináltathatok fogszabályzót, kihúzhatnak néhányat, csak hogy szép legyen a mosolyom, de az orrcsontomból, mert görbe, már nem faraghatnak le? Mi az, ami még „normális”, és mi az, ami már nem az vagy veszélyes? Hány éves koromtól van jogom a saját testemhez?

Mindenki azt gondolja, hogy a gimis vagy általános iskolás zaklatások csak az amcsi filmekben léteznek, vagy ha a valóságban is előfordulnak, akkor az is csak kizárólag a „feslett Nyugaton” lehet. Itt, nálunk biztos nincs olyan, hogy egy 16 évesekből (majdnem felnőttekből) álló csoport, azért húzza le a tornacuccod minden nap a klotyóban, mert összeér a szemöldököd. Magyarországon is elég sok gyerek tölti el úgy a kamasz éveit, hogy mindennap másfél órát bőg a suli budijában, mielőtt hazamegy. Vagy szétvagdossa a kezét. És most megint egy világmegváltó kérdés: nem lett volna jobb hagyni, hogy már tizenévesként legyantázhassa a szemöldökét, vagy kicsit megigazíttathassa a fülét?

Amikor kiskamasz voltam, minden barátnőm 11-12 évesen borotválta vagy gyantáztatta a lábát, nekem 14 éves koromig minden nyarat hosszú nadrágban kellett kibekkelnem. Hol válik el, hogy mi az, amit én akarok, és mi az, amit csak rám erőltetnek? És ezt egy kamasz el tudja dönteni? Ahogy a regényből is kiderül: „Egyre több követelménynek kell megfelelni. Most már nemcsak a fiúk tesznek megjegyzéseket a melltartóméretedre, hanem a lányok is, akik most azt is jól megnézik, hogy a tested bármely részén mennyi zsír van, és hogy mennyire szép az orrod. A Ticket azt mondja, hogy szépnek kell lenned magadért. Hát ez az. Hogy kell.”

A fenti kérdésekre keres választ Jacob Rijn, a rendkívül kék szemű és hozzá illő kék pulcsit, és kissé bizarr, indiai szandált hordó, tehetséges, fiatal, ambiciózus filmrendező és Jamie, a rózsaszín bolyhos pulóveres, gimis lány. Többek között ők szerkesztik a Black Box nevű valóságshow-t, ahol kétmillió euró a fődíj. Hét gyerek felnőttek nélkül egy hónapig összezárva: Ticket-rajongók és Ticket-ellenzők. Egyikőjük pornó oldalt üzemeltet, a másikjuk a börtönből jött. Meddig mennek el a gyerekek a fődíjért? Meddig mennek el a felnőtték a botrányért és a pénzért? Ki a felelős a történtekért?

Ahogy a kérdések egyre csak sorjáznak egymás után, számuk növekedésével párhuzamosan emelkedik a pulzusszámunk is. Anna Woltz regénye mindent megad, amit egy kamasz várhat egy neki szóló regénytől: izgalmat, lázadást, románcot és titkokat. Ez a könyv a részeddé válik! Ja, és előre figyelmeztetlek: elolvasása utána kénytelen leszel beszerezni azt az ikonikus, rózsaszínű bolyhos pulcsit!

Kapcsolódó termékek