Az idei év legviccesebb könyve

Kitartásról, barátságról, elszántságról elképesztő humorral

Tudjátok, milyen állat a szuhada vagy a kroti, és hogy egy milliárd forint, ha tíz, húsz és ötven forintosokban számoljuk, hány teherautóba fér bele? Hallottatok már Sam Öldökről, esetleg Vasfülű Buburól? Mit gondoltok, két kisfiú és egy eltévedt erdész, akinek kifogyott a lőszer a puskájából, képes megmenteni Bam Bandit, a szupererős és nagyon veszélyes bűnözők karmai közül? Ha a fenti kérdések hallatán, fogalmatok sincs, miről van szó, akkor Fekete András új meseregénye, a Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit a ti könyvetek. A könyvből ugyanis kiderül mindez, sőt még sok más is!

Sok fajta gyerekkönyvtípus van, amit szeretek. Vannak mesés köntösbe bújtatott ismeretterjesztő könyvek, vannak olyan mesék, amik észrevétlenül segítenek a gyerekeknek megbirkózni a különböző problémákkal, gyerekekről, járművekről, állatokról szólók. Nekem mégis azok a mesék a kedvenceim, amiben az összes fent említett téma megjelenik ugyan, de a szöveg és a történet képes valahogy a humornak azt a gyermeki életörömmel és vitalitással átitatott fajtáját megjeleníteni, amit akkor tapasztalok meg, ha a kislányommal a nevetéstől fuldokolva csak azért is mondunk még egymásnak valami zagyvaságot, pedig már a könnyünk is csorog.
01.jpgMayer Tamás rajzai

A Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit ennek a típusnak egy kiváló képviselője. Fekete András meséjének sztoriját dióhéjban úgy lehetne összefoglalni, hogy adott három kisiskolás jó barát és egy napon egyiküket elrabolják, természetesen azt, akinek apukája a fogpiszkáló gyártás igazi nagyágyúja, akinek annyi pénze van, hogy csak azt nem tudná megvenni, ami nincs. De lehet, még azt is. Szóval Tüsi és Lobonc, ahelyett hogy a rendőrségre bíznák Bam Bandi kiszabadítását, maguk indulnak el, hogy megmentsék barátjukat. Természetesen a rendőrség sem tétlen, és Bam Balázs (Bandi apukája) házának rendszeres látogatói lesznek, hogy beszámoljanak a kétségbeejtően haszontalan nyomozási kísérleteikről. Közben pedig Bam Bandi várja, hogy valaki kiszabadítsa a félelmetes Sam Öldök, és bal keze, Fül Elek fogságából. A két gonosztevőt pedig nem más bízta meg a kis Bandi elrablásával, mint Hüvelyk Gazsi, Bam Balázs régi riválisa.

Illetve a könyv szól még sok minden másról is. Kitartásról, barátságról, elszántságról és arról, hogy soha ne adjuk fel, még akkor sem ha Vasfülű Bubu, az erdő varázslója viccből majdnem nyúllá változtat bennünket.
02.jpg

A Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit egy pörgős cselekményű, két szálon futó mesebeli túszdráma, ugyanakkor valódi drámáról szó sincs, rengeteg abszurdba hajló párbeszédről, szereplőről és eseményről viszont annál inkább. Fekete András egy percig sem hagyja, hogy az olvasó kétségbeessen vagy szomorkodjon, a képtelenebbnél képtelenebb nevű szereplők burleszk-szerű jelenetekben próbálnak meg eljutni céljukig, legyen az barátjuk kiszabadítása vagy a rendőrökkel való bármiféle értelmes párbeszéd kialakítása. A végeredmény pedig egy furcsa állatoktól és meghökkentő szereplőktől hemzsegő könyv, amiben a főszerep tulajdonképp nem is a valódi szereplőké, hanem azé a fajta humoré, ami ismerős lesz azoknak, akik szeretik a kuflikat, Tatut és Patut és egyáltalán azokat a meséket, amikben nem is kell feltétlenül ok és okozati összefüggéseket keresni, vagy ha találunk is, akkor csak még nagyobbak nevetünk, hogy, na ez már megint micsoda.

Az illusztrációkat Mayer Tamás készítette, amik annyira érzékletesen adják vissza a mese világát, szereplőit, hogy a képeken is megjelenő jelenetek egy cseppet sem vesztenek a szöveg humorából, sőt kifejezetten csak erősítik azt a világot amiben szereplőink mozognak.

Egy szóval Fekete András Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit című könyve tökéletes választás a nagycsoportos korosztálytól felfelé, ha ti is szeretitek a Monty Phytonos, abszurd humort és az akciódús, izgalmas, pörgős történeteket.

Szerezd be itt a könyvet!

Kapcsolódó termékek