Azonnal lecsaptam Újlipótra!

A Budapest OFF kulisszatitkai – Kemény Zsófi

Kamaszoknak szóló novelláskötetünkbe, a Budapest Off-ba egy igazi újlipótvárosi történetet írt meg Kemény Zsófi. Olvassátok el vele készült interjúnkat!

5024_kemeny_portre.jpg

- Miért ezt a városrészt választottad a Budapest-novellád helyszínéül?

- Mikor megkaptam a felkérést, hogy írjak egy budapesti városrészről, azonnal lecsaptam Újlipótvárosra. Másról nem is nagyon tudnék írni, mert nem laktam még más részében Budapestnek, és (legalábbis most úgy gondolom) soha nem is szeretnék máshol élni.

- Hogyan találtad meg a történetet a helyszínhez?

- Történetem helyszíne a Victor Hugo utca, mert az egyik szereplője "szerette műveletlenebb emberek arcán látni a megszégyenülést, amikor helyesen ügónak ejtette a nevet, nem hugónak".

- Sokan mondják, hogy Újlipótváros tulajdonképpen egy falu Budapest közepén. Egyetértesz ezzel?

- Régebben nem értettem, hogy ez mit jelent, de aztán rájöttem: ez az a környék, ahol "majdnempizsamában" leslattyoghatok a boltba, és a boltvezető lelkesen beszámol róla, hogy mit látott tegnap a Vígszínházban, majd parázs vita alakul ki még 3-4 random vevővel az előadásról. És ahol félóra kijutni a lakásomtól a villamosmegállóig, mert közben öt emberrel kell megállnom pár percre. És ahol simán elkérhetünk pár széket a szomszédtól a vendégséghez, pedig előre tudja, hogy hajnali négykor még nem fog tudni aludni, mert mindenki egymás szavába vágva, üvöltve szidja majd az irodalmi- és/vagy közéletet.5024_kemeny_vege.jpgKárpáti Tibor illusztrációja