Babra bab

Győri Bori kreatív blogja

Hamarosan olvashatjátok a Szökjünk meg az óriásoktól!című új könyvünket, amiben a főhős egy égig érő paszulyon mászik le és fel az emberek földjére. Ha égig nem is, de növesszünk mi is otthon babot! Ne valami műanyagtálcás kis babra gondoljatok, mi földalatti babokat és igazi játékdzsungelt növesztettünk!

Mindig mondogatjuk a gyerekeknek, hogy nézd csak, mennyit nőttél! És miközben persze roppant büszkék rá, hogy már megint fél centivel magasabbak, valójában az egész növekedés nagyon absztrakt fogalom számukra. Hiába nőnek folyamatosan, nincs közvetlen tapasztalatuk a saját növésükről, hiszen nem látják, nem érzik. Nincs egy megfogható, elkapható pillanat, amikor megfigyelhetnék.

Ha ilyenkor tavasszal kimegyünk egy közeli erdőbe, rengeteg formában csodálhatják meg  a növekedést apró lépéseit. A földből kibújnak az első kora tavaszi virágok, a lecsupaszodott fákon megjelennek a rügyek.

Otthonra pedig vegyünk egy marék színes babot, egy kis búzát, meg csicseriborsót is. Ha a növekedést közelről akarjuk megfigyelni, annak a legegyszerűbb és leglátványosabb módja, ha egy maroknyi babot kicsíráztatunk. Az óvodásoknak az maga a varázslat, amikor az este még épphogy csak kinyíló babcsíra másnap reggelre két centis szárat ereszt. A kisiskolások feljegyezhetik, vagy hurkapálcikával bejelölhetik, hogy melyik nap mennyit nőttek a hajtások. A nagyobbaknak pedig egy friss növénykezdemény minden részét megmutathatjuk egyetlen szem babcsírán. 

hozzavalok.jpg

Hozzávalók

  • ültetnivaló magok: bab, búza, csicseriboró, zab
  • kistálkák, befőttes üveg, tányér (nagyjából bármilyen edény)
  • vatta, virágföld
  • jó, ha van egy spriccelőnk

Számtalan módon kísérletezhetünk a magok csíráztatásával:

Tegyünk kis tálkákba vizes vattát vagy vékony réteg virágföldet, és fektessük rá a magokat. Ajánlatos az ültetés előtt egy éjszakára vízbe áztatni őket, hogy a felpuhult külső héjat gyorsabban áttörje a gyökérkezdemény.

bab.jpg

Megfigyelhetjük, ahogy a maghéj felreped, majd a gyökérkezdemény lefelé indul el, és ahogy talajt talál, megkapaszkodik, és befordítja a magot. A hajtáskezdemény pedig fölfelé indul. Jól látszik, ahogy a gyökérkezdemény fő és mellékgyökerekre bomlik és fehér marad, míg a hajtáskezdemény gyorsan bezöldül és kibomlanak rajta az első levelek.

befottes1.jpgKipróbálhatjuk azt is, hogy befőttes üveget megtöltünk nedves vattával vagy földdel. A magokat helyezzük el az üveg fala mentén úgy, hogy jól látszodjanak. Így megfigyelhetjük, hogy tulajdonképpen mi történik a föld alatt. Hogyan kezd szerteszét ágazni a gyöker, hogyan találja meg a hajtás a felszínt, és hogy emelkednek a talaj fölé az első levelek.

Növesszünk saját erdőt! Keressünk otthon pár állatfigurát, legó embert vagy kisautót, helyezzük őket egy vékony réteg virágföldre, majd szórjuk körbe egy-két marék babbal és búzával. Ne felejtsük el naponta egyszer meglocsolni a magokat, és pár nap alatt igazi kis erdő sarjad a játékok körül!allatok.jpg

Kapcsolódó termékek