Balaton, gyerekkacaj, darázscsípés, kertmozi, lecsó

avagy mit szeret Maros Kriszta, az illusztrátor

Ezzel az öt szóval jellemzi Maros Kriszta illusztrátor, hogy mit jelent neki a nyár. A hintarabló című nemrég megjelent Pagony könyv rajzolója sokat olvas ikreinek, és még több könyvet vesz kamasz lányának, így tökéletesen képben van az újdonságokkal kapcsolatban, tehát tartsatok vele, olvassátok el, milyen olvasmányokat ajánl ő a hosszú, forró nyárra.

- Szóval Balaton, gyerekkacaj, darázscsípés, kertmozi, lecsó – és ezek véletlenszerű ismétlődése neked a nyár. Hogyan telik még?

mkvattacukor300.jpg- Amióta Bori és Vali, az ikerlányaink óvodások (azaz három éve), az óvodai szünethez igazítjuk mi is a szabadságunkat - ez körülbelül két-három hetet jelent, ami előre megtervezett. Ilyenkor, lehetőleg távol az otthoni nyüzsgéstől, valahol máshol nyüzsgünk. A nyár többi része munkás napokkal telik, szerencsére délutánonként és esténként így is tudjuk élvezni a jó időt, a kertünkben.

- Gondolom, egy illusztrátor nyáron is folyamatosan dolgozik…

- Igen, több dolog is készül párhuzamosan idén nyáron. A Csimota Kiadónak rajzolok egy régóta tervbe vett papírszínházas történetet, mely a legkisebbek számára lesz izgalmas. Ami teljesen új feladat, azt a Kolibri Kiadóval együtt készítjük: Szabó Attila szeretnivaló és vagány meséje a születés előtti hónapokat beszéli el, egészen meglepő perspektívából, és ez engem is arra inspirál, hogy a rajzokban valami újat mutassak. A könyvek mellett a Szitakötő folyóiratnak készítek most illusztrációkat, és céges kiadványok tervezésével is foglalkozom, melyekből szintén jut a nyári hónapokra.

- Van-e valami tipikusan nyári olvasmányotok, amit csak ilyenkor olvastok a gyerekekkel?

- Tipikusan nyári, ami az évszakhoz kapcsolódna, nem emlékszem, hogy lett volna eddig, de most, hogy kérdezted, jó ötlet lenne ilyet is beiktatni! Inkább a könyvmegjelenésekkel vagy beszerzési idejükkel függ össze, hogy éppen mit olvasunk. Tavaly ilyenkor Lackfi János Domboninneni mesék című könyvét és Szulyovszky Sarolta A hálás virág című meséjét vittük magunkkal nyaralni, az addigra már többször olvasott, ám megunhatatlan Mágé Angi Volt egyszer egy-ével együtt. Mostanság, a kerti pokrócon Mosonyi Alizt olvasunk, miközben Háy Ágnes rajzait bogarásszuk, esténként pedig a könyvhéten zsákmányolt - és Jan Svěrák által dedikált - Bubu visszatér című mesét, melynek különleges atmoszférájú képeit már a magyar megjelenés előtt is ismertem. Kamilla, a nagylányom (13 éves), aki azért még mindig szereti, ha más mesél neki, legutóbb a Vihar-t kebelezte be teljes magányban pár nap alatt, és ennek különösen örültem, mert az ő korosztályának nehezebb olyasmit találni, ami igazán leköti és érdekli.

- Miket fogtok még olvasni?

19802.jpg- A Könyvhéten bespájzolt kincseket mindenképp sorra vesszük. Ezek – Bubu macin kívül – az Éjszakai cirkusz Erin Morgensterntől (Kamilla már elvonult vele), Erdős István könyve, az Aprótörpe indiánok vagy Jeney Zoltán Rév Fülöp című lovagregénye. Beszerzés alatt áll még Cókmók, a morgolódó szekrénymanó G. Szász Ilonától és nagyon kíváncsi vagyok Berg Judit új könyvére is, a Lengemesék-re. Listám is szokott lenni, hogy mit ne felejtsünk ki, aztán rejtélyes módon, mire kipipálnám a sort, új lajstrom nő. Az ikrek listájára pedig örök tagságot nyert a Maszat-sorozat, bármennyire is kinőttek belőle, éppúgy szeretik hallgatni és nézegetni, mint egy hosszabb, kevesebb képpel illusztrált történetet.

- Gyerekként volt-e kedvenc vagy meghatározó nyári olvasmányod?

- Valószínűleg nyári olvasmányom lehetett Benedek Elek Aranymesekönyve. Élénken emlékszem, hogy a nagymamámnál vakációztam, és a Bukolla című mesétől – pláne az illusztrációval együtt - nagyon féltem, de azért még jó sokszor el kellett olvasnom. Kolozsvári Grandpierre Emilnek volt egy magyar népmesék válogatása, A csodafurulya címet viselő, ezt is a nyári szünetben bújtam egykor, a soproni nagyszüleimnél. Aztán később, főleg a Balaton partján, jellemzően az olyan szórakoztató vagy éppen borzongató, könnyed olvasnivalók következtek, mint a Meghökkentő mesék Roald Dahl-tól, P.G. Wodehouse történetei vagy a nyaralóban fellelhető krimik.mkbalaton600.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Milyen könyveket ajánlasz még a Pagony olvasóknak, hogy mindenképpen vigyék magukkal a nyaralásra?

- Bár sokaknak nem mondok vele újat, elsőként Bagossy László A Sötétben Látó Tündér című meséjét említeném, amely véleményem szerint az utóbbi évek egyik legszebb, igazi léleksimogató története. Mert hát ki ne félne olykor-olykor a sötétben vagy pedig attól, hogy nem tud a legjobb lenni semmiben, a többiek között… Megkockáztatom, hogy ez a mese nemcsak a gyerekek félelmeit, hanem a szülők aggodalmait is oldja, felolvasás közben. A már említett Máté Angi összes könyvét ugyancsak feltétlenül, és jó szívvel ajánlom, felső korhatár nélkül. És persze Lázár Ervint, mindenkor!