Bartos Erika TOP10

Bartos Erikával a gyerekkoron át

#10 Százlábú

Bartos Erika nem csak meséket, de verseket is ír. Számos óvodásoknak szóló verseskötete jelent meg az évek során, amelyeket már kívülről fújnak a gyerekek. A versekben, mondókákban ismerős karakterekkel is találkozhattok, például az Anna, Peti, Gergő-könyvek címszereplőivel. A kötetekre jellemző, hogy azokat az egyszerű témákat foglalja versbe, amelyek a picik figyelmét megragadják, és amelyek nem haladják meg az ismereteiket. Az egyik kedvencem a Százlábú, de a gyerekek legalább annyira imádják a Zsákbamacska ritmusait is.

Tedd a kosaradba a versesköteteket most 20% kedvezménnyel!

#9 Bogyó és Babóca az óvodában

A Bogyó és Babóca-sorozat olyan sok részből áll, hogy nehéz kedvencet választani, mert mindegyik mese kedves, tanulságos ls nagyon szerethető. A gyerekek életében is megjelenő konfliktushelyzetekkel és problémákkal néznek szembe a Bogyó és Babóca mesék szereplői is,  ezért a csigafiú és a katicalány kiváló azonosulási pont lehet számukra.

A Bogyó és Babóca az óvodában tökéletes példa erre: az első mesében nemcsak a félelmeiket győzik le a gyerekek, de összetartásra és tisztességre is tanít. Az Egy nap az óvodában pedig egyenesen szuper, különösen, ha most kezdtétek az óvodát: ez nagy változás a gyerekek életében, és ha látják, hogy kedvenc karaktereik szívesen mennek az óvodába és megtanulják, nagyjából mire számíthatnak, akkor ők is könnyebben veszik majd az akadályt.

Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!

#8 Brúnó Budapesten

Budapest kimeríthetetlen téma, amelyet szinte csak most kezdenek el felfedezni a szerzők. Bartos Erika meséjében Budapest nemcsak a történet helyszíne és díszletelem, hanem a cselekmény szerves része. Brúnóék Budapestre költöznek, mert az anyukája másik munkahelyen fog dolgozni. Míg a szülők berendezkednek az új lakásban, Brúnót a keresztapukája és unokatestvérei körbevezetik a főváros izgalmas látványosságain. Bartos Erika nem csak gyerekkönyvíró, de építészmérnök végzettséggel is rendelkezik, amely nem is meglepő, ha végignézünk a tűpontos illusztrációkon. A Lánchíd, a budai vár, a Gellért-hegy mind-mind precízen, aprólékosan kidolgozva jelenik meg a lapokon, és Brúnóval együtt mi is megismerjük a különleges helyeket. Javasoljuk, hogy vigyétek magatokkal, ha kirándulni mentek, mert izgalmas információk, meglepő részletek derülnek ki azokról az épületekről, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk - kis kalandoroknak és szüleiknek elengedhetetlen olvasmány.

A történet mára sorozattá nőtte ki magát, hiszen Budapesten annyi a látványosság, hogy egy egész könyvsorozatot kitesz: kalandozzatok Buda hegyei között, vagy teszteljétek le tudásotokat a sorozathoz kapcsolódó foglalkoztatókkal!

Tedd a kosaradba most 20% kedvezménnyel!

#7 Együtt lenni jó!

Családi kötelékek, foglalkozások, tájegységek, épületek, az ábécé betűi... ez a mesés, informatív album jó, ha kéznél van akkor is, ha csak szeretnétek valami érdekeset olvasgatni, és akkor is, ha picit szélesítenétek az ismereteiteket. A történetekből a hétéves, szülinapos Andris szerteágazó családfája bontakozik ki, így megismerhetjük a családi kapcsolatokat, számos foglalkozást, és megtudhatjuk, kit merre sodort a szél az évek alatt. Nagyszerű beszélgetésindító, hiszen a gyerekek akaratlanul is párhuzamot fognak találni a saját életükkel: nagybácsik, nagynénik, unokatestvérek, akik messze élnek, mind-mind egy közösség tagjai, és ezt a sok embert mind összetartja Andris és a családi kötelék. Elő a filceket, papírokat és rajzoljátok meg ti is a családfátokat!

Ovisokkal együtt böngészhetited, az iskolások pedig akár már maguknak is olvashatják a nagy, szerető család történeteteit, és az biztos, hogy a kötet üzenetét mindannyian érezni és érteni fogjátok, hiszen együtt lenni jó!

Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!

#6 Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével

Ez a hatalmas gyűjtemény a gyerekkorunkból ismert Füzesi Zsuzsa kötetekre emlékeztet, hiszen a mesék mellett számos fejlesztő, szórakoztató feladatot is tartalmaz, amelyekkel napokig, sőt, hetekig ügyeskedhetnek a gyerekek. Kedvenc csigafiúnk és katicalányunk, és persze sok kis barátjuk köszön vissza a lapokról, és az összekötős, színezős, azonosságfelismerős, különbségkeresős feladatokat 12 új, csak ebben a kötetben megtalálható mese egészíti ki. Ha úgy érzitek, hogy a kis, két mesét tartalmazó Bogyó és Babóca könyveket már kinőttétek, ez lehet a következő lépcsőfok, hiszen a mesék egy-két oldalasak, és kevesebb kép tarkítja azokat, mint a sorozat egyéb részeit, miközben a feladatok még az óvodás korosztály igényeihez vannak igazítva.

Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!

#5 Őrangyal

Hihetetlenül fontos lenne, hogy a gyerekek minél többet halljanak arról, hogy nem mindenki számára magától értetődő az, hogy egészségesen nő fel. Ennek a kötetnek az a célja, hogy az óvodás és kisiskolás korosztályt érzékenyítse a hátrányos helyzetű gyerekekkel kapcsolatban. Úgy mutatja be a vakságot, a siketséget vagy akár a mozgásszervi betegségeket, hogy nem a sajnálatot mélyíti el a gyerekekben, hanem a megértést, az elfogadást és a szeretetet. A kötetben olyan mesét is találhatunk, ami az egészséges testvér szemszögéből mutatja be, milyen az, ha egy halmozottan hátrányos helyzetű gyerek is van a családban, ez szintén egy ritkán tárgyalt, de annál jelentőségteljesebb topik a gyerekirodalomban.

Fontos üzenet, és még fontosabb könyv, mert bár mi nem szeretünk róla beszélni, a gyerekek őszinte kíváncsisággal fordulnak minden és mindenki felé, aki valamiért más, mint ők. Az egyetlen gond, hogy sajnos ezt a könyvet csak antikváriumban tudod most beszerzni.

#4 Te is voltál kicsi, Dédmama?

Annak ellenére, hogy szerencsére sokunknak még élnek a dédnagyszülei, meglepően kevés könyv foglalkozik velük. Pedig a gyerekeket nagyon érdeklik az idősek, hiszen annyira mások, mint ők, fel sem tudják fogni, hogy milyen sok évesek, és hogy egyáltalán ők hogyan lehettek gyerekek. Ez a könyv dédpapás párjával együtt ezt a hiányt igyekszik pótolni. A mese nem csak a dédmamáról, hanem arról is szól, hogy az idő múlásával hogyan változnak emberek, helyszínek és használati tárgyak, és arról is, hogyan alakul az ember családfája. Kedves történet, amely az emberek felett álló, hatalmas körforgást a gyerekek nyelvére fordítja le.

Rendeld meg a könyveket itt 20% kedvezménnyel!

#3 Anna, Peti és Gergő

A harmadik helyen nem egy kötet, hanem egy egész sorozat áll. És mi sem igazolhatná jobban, hogy a sorozatnak helye van a top háromban, mint az, hogy évekkel azután is keresik, hogy már sehol nem lehet kapni. A szerző nevéről ez a sorozat jut eszünkbe először, az óvodában ezt ajánlják egymásnak a szülők, és nálunk, a boltokban is folyamatosan keresik még mindig. A három testvér hétköznapi konfliktusai, a minden családban ismerős helyzetek sok kisgyerekes szülőnek segítettek. Ha még nem ismeritek, keressétek a könyvtárakban és az antikváriumokban, nektek is nagy kedvencetek lesz!

#2 Elmúlás

Nagyon szeretnénk minden fájdalomtól megóvni a gyerekeket, de sajnos ez még az ő szemükben mindenható felnőtteknek sem sikerülhet mindig. Vannak helyzetek, amikor nem tudunk valamit kijavítani, összeragasztani vagy meggyógyítani, és ezzel is szembe kell néznünk. Bartos Erika pontosan érzi ezt, és Elmúlás című meséjében be is mutatja, hogy a gyász az élet velejárója, és ha együtt, szeretetben próbáljuk meg feldolgozni, akkor akármennyire is fájdalmas az elején, képesek leszünk tovább lépni.

A történet Lackóról szól, akinek különleges kapcsolata van a nagypapájával, és nagyon sok időt tölt a nagyszüleivel. A nagypapa azonban megbetegszik, és már sosem jön haza a kórházból. Lackó számára ez felfoghatatlan, hiszen annyi mindent köt a nagypapájához: a kisautókat, a focizást, a mesélést, a virágokat, és persze a sünit, akit mindig együtt etettek meg. Ez a rengeteg közös élmény hihetetlen űrt hagy benne, amit a nagymamája segítségével kedves emlékekké formálnak. Végtelenül érzékeny, beszélgetős könyv, amelyet minden családban érdemes közösen elolvasni.

Tedd a kosaradba most 20% kedvezménnyel!

#1 Budapest titkai

Nem véletlen, hogy az első helyen egy olyan kötet áll, amely nem kifejezetten gyerekeknek íródott. Amikor egy szerző csak gyerekeknek ír, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy felnőttek számára nem is tud érdekeset mutatni. Ez bizony nagy tévedés. Ahogyan korábban már említettük, Bartos Erika építészmérnök is és kiváló grafikus; ennek a kötetnek pedig minden oldalán látszik, hogy komoly kutatómunka van mögötte. Budapest a szerző szívügye, ezt már más köteteiből is láthattuk, az azonban itt válik egyértelművé, hogy mennyire: a budapesti nevezetességeket nem csak olyan precíz részletességgel ábrázolja, hogy szinte szívesebben nézzük, mint az eredetit, de sokszor történelmi környezetbe is ágyazza azokat. Az oldalakon az épületekről olvashatsz érdekességeket, számos irodalmi, komolyzenei adalékkal. Ha eddig nem szerettétek a városi kirándulásokat és a fővárost, ez után a könyv után garantáltan be akarjátok majd járni az összes gyönyörű látványosságot.

Szerezd be most 20% kedvezménnyel!

Rendeld meg az összes Bartos Erika könyvet most 20% kedvezménnyel itt!