Beszokni az oviba – könnyedén

Pásztohy Panka rajzaival jelent meg az Ákos óvodába megy!

Az Ovis mesék (Leszel a barátom?, Örökké óvodás maradok! stb.) lapjairól már jól ismerhetjük Vadadi Adrienn és Pásztohy Panka kedves karaktereit. Ennek a korosztálynak nagyon fontos az ismerősség érzése, a mindennapok rutinja, számukra ez jelképezi a biztonságot, ezért fontos mesekönyv az Ákos óvodába megy. Éppen az oviba való beszokás környékén vagytok? Olvasd el ezt a cikket!

akos_ovodaba_megy_borito_500px.jpg

Az Ákos óvodába megy a sorozat többi részéhez hasonlóan három mesét tartalmaz. Amíg a Peti tűzoltó lesza szerepjátékokról, felnőttek utánzásáról, a Lea mindent jobban tud pedig a dackorszak kihívásairól szól, addig ez a rész az oviba való beszokás nehézségeit állítja középpontba.

Az első történetben Ákos első igazi ovis napját követjük végig, amikor a szülei már nem töltik vele a délutánt, csak Ákos anyukájának hátizsákba csempészett pizsamája őrzi az otthon biztonságos illatát. Ákos azt hiszi, szégyellnie kell, hogy az oviban az anyukája ruhájához bújik, de amikor az óvónéni észreveszi ezt, bátorítja, hogy nyugodtan vigye csak be a szobába, a többiek nem fogják kinevetni. Ákos megnyugszik, és megbizonyosodik róla hogy a csoporttársai tényleg olyan aranyosak, ahogy azt már a legelején megmondták neki, és elfogadják őt akkor is, ha neki még nem olyan könnyű elszakadni otthonról.

Itt tedd kosárba a könyvet!

A második történetben Ákos korán reggel elsőként érkezik a csoportba, így eleinte kettesben maradnak az óvónénivel. Ettől a szituációtól Ákos kissé szorong, így nemes egyszerűséggel bebújik az asztal alá. Az óvónéni mókás szerepjátékkal próbálja előcsalogatni, úgy tesz, mintha csak a kiskutyáját próbálná az asztal alól előkeríteni. Ákos feszültségét feloldja a játék, és az is, hogy amint a többi gyerek megérkezik, ők is mind bekapcsolódnak a kutyás szerepjátékba. A végén kiderül, hogy nincs is jobb közösségépítő program, mint egy jó kis egész napos szerepjáték!

hatborito.jpg
Pásztohy Panka rajza

Nálatok sem teljesen gördülékeny az ovikezdés? Könnyítsd meg ezzel a könyvvel!

Végezetül egy alvókákról, cumikról és kabalákról szóló mesével zárul a kis könyvecske, amiben Ákos kölcsönkéri Danitól az egyik cumiját, és nehezére esik visszaadni. A gyerekek lelkével páratlan odafigyeléssel rezonáló óvónéni ezúttal is megtalálja a módját, hogy érzékeltesse Ákossal a dolog súlyát: magára ölti Ákos apukájának pulcsiját. A gyerekek nagyot néznek, és ellkezdődik köztük a tárgy-cserebere, de végül mindenki rájön, hogy a legjobb, ha mindenkihez visszakerül a saját megnyugtató tárgyacskája.

A kötet összességében az ovis gyerekek otthonról való elszakadásához kapcsolódó szorongását dolgozza fel, és azt, hogyan jelenik meg ez a kicsik hétköznapjaiban. Félénk és beszokási folyamatban lévő gyerekek szüleinek ajánljuk ezt a bájos kis könyvet!

Rendeld meg most!