PIMPIMPÁRÉ

Szilágyi Domokos és Vermesy Péter újra

A Pimpimpáré Szilágyi Domokos és Vermesy Péter közös munkája, 1976-ból. Újszerű látásmóddal épült fel a könyv, a szöveget és a dalt, dallamot, ritmust egyenrangú összetevőkként kezelve. Szilágyi Domokos lírája mindig is mintha már dallammal együtt születetett volna; a versekben ami korszerűsítésre szorult az idő múlása és az akkori rendszer kötelező fordulatai miatt, azt Kovács András Ferenc megbízhatóan, humorosan és érzékenyen dolgozta át.
tovább...

VACKA RÁDIÓ - AKI MÉG NEM HALLOTTA ÉS ANNAK IS, AKI MÁR HALLOTTA

INTERJÚNK RUTKAI BORIVAL

A Vacka Rádió egy nagyon jó, új mesesorozat a Kossuth Rádión. "A Vacka Rádió a Lötyög-patak mellől sugároz, de fogható a Duna és a Tisza folyó valamennyi hullámhosszán - akárcsak az MR1-Kossuth Rádió. A Vacka Rádió Hókupackavacka rádiója. Hogy hol is van Hókupackavacka? Két szomszédja Zuzmorc és Göndörcsalános..." A meséket, szövegeket Gaál Zsuzsa írta, a zenét Rutkai Bori és csapata kitalálta, sőt, el is énekelte.

A CD kapható a Pagonyban és szerencsére egyre több koncerten is hallhatjuk már élőben a Hébe Hóba-Bandát. Rutkai Borival, a banda vezetőjével beszélgettünk...
tovább...

APÁM KAKASA - AVAGY ÍGY ÍRTOK TI

A Könyvhét egyik szenzációja kétség kívül a Lackfi János-Vörös István által jegyzett "paródia", vagy inkább "átirat"-gyűjtemény, az Apám kakasa. A címadó vers eredetije természetesen Petőfi Anyám tyúkja, de Szabó Lőrinctől Weöres Sándorig, Kosztolányitól József Attiláig, Kormos Istvántól Tamkó Siratóig a magyar (gyerek)költészet minden klasszikusa felidéződik – háromszor. Egyszer az eredeti vers maga, egyszer a Lackfi-verzió, és egyszer a Vörös-verzió. A magyar líra leghíresebb címei, sorai, Bóbita és Vackor, Füstbement terv és Bors néni, Iciri-piciri és Családi kör – azok a versek, amelyeket feltehetőleg mindnyájan ismerünk, szeretünk, amelyeknek ritmusa ott dobog bennünk akkor is, ha éppen a szövegre nem emlékezünk: mondhatjuk, örökzöldek, a közös kulturális örökségünk.
tovább...

PAGONY-TÁBOR A NOHÁBAN JÚNIUS 13-17-ig

Gévai Csillával és Soós Dórival

A Pagony Kiadó július 13-tól egy hétre a szomszédos Nohába költözik...
Az egy hét együttlét célja, hogy a gyerekek közösen készítsenek el egy mesekönyvet. Kitérünk a könyvkészítés minden fázisára: a mese kitalálásától az illusztrációk elkészítésén és a nyomdászati tudnivalókon át a könyv nyomtatott megvalósulásáig. Mi írjuk, rajzoljuk, szkenneljük és nyomdakészre készítjük a könyvet.
tovább...

A Mit? Miért? Hogyan? két új kötete - Dinók és Kalózok

Sokak kedvenc sorozata, a Mit? Miért? Hogyan? ismét bővült két új kötettel. A Scolar kiadó könyveiben a gyerekek sokkal egyszerűbben és izgalmasabb tájékozódhatnak, hiszen kis fülek, nyitható ablakok és színes képek, kiemelések segítik az ismeretszerzést.
tovább...

KIRÁLYLÁNY SZÜLETIK - ÚJ NAPHEGY KÖNYV

Kollázs könyv? Nem, a szó szoros értelmében nem, nekem mégis ez jutott eszembe. Szegedi Katalin ismét valami új dologgal állt elő. A tőle megszokott légies, atmoszférikus ábrázolást most kibővítette izgalmas technikai bravúrokkal és még merészebb ábrázolással; áthallások, átjárosok, megidézések. A könyv lenyűgöző lett. A meséket pedig Boldizsár Ildikó írta, ami garantálja az igazi "mesés" könyvet.
tovább...

NEM VAGYUNK EGYEDÜL - PSZICHOLÓGUSOK ÉRTÜNK I. rész

A szülők és nevelők sokszor legyintenek, amikor ránéznek egy-egy szakkönyvre, vagy olyat is láttam már, hogy a hideg rázza ki őket, amikor azt hallják, hogy hiperaktív vagy autisztikus. Pedig manapság egyre gyakoribbak ezek a "diagnózisok", és vannak, akik azt gondolják, hogy azért, mert pulzáló, reklámokkal, vizuális effektekkel dúsított világunk maga után vonja ezt és leképződik a kölykökön, van aki szerint túllihegés, és mindig ez volt, csak nem autisztikusnak, hanem falu bolondjának hívták...

Én szinte biztos vagyok benne, hogy Montessori vagy Steiner munkássága óriási változást hozott, és mára már rengeteg szakember várja jobbnál jobb eszközökkel és gazdag empirikus tapasztalattal a segítségre szorulókat. Ezekben a könyvekben sokkal több gyakorlati tanácsot kapunk, mint gondolnánk, nem csak laikusoknak, de laikusoknak is felkiáltással!
tovább...

EGY ÚJABB TV-MACI

Megjelent a Móra kiadó gondozásában egy újabb TV-MACI könyv. Ez most kicsit más, mint az eddigi kettő, mert végre a kicsik is olvashatják lapozó formátumban, kemény kötésben a könyvet. Ebből a kiadásból az is kiderül, hogy TV-MACI alvóbabáját Valérkának hívják és hogy mi a legjobb pillanat a napban...
tovább...

OSZTÁLYKÖNYVEK AZ ÉV VÉGÉRE

Néha nagyon nehezen találunk jó regényt, főképpen olyat, ami egy egész osztályt meg tudna lepni és örömmel, izgalommal tölt el. Pedig vannak ilyenek!!! Ebben szeretne a Pagony segítséget nyújtani minden kedves tanítónak, tanárnak, szülőnek.
tovább...