MINIMÁL ELEKTRO - interjú Kárpáti Tiborral

Mikor életemben először megláttam a Csimota Piroska és farkas sorozatát, halál szerelmes lettem a Kárpáti Tibibe (persze a képeiről beszélek, csak ezt így szokás mondani). Ahogy ránéztem a kis pixelekre, hallani kezdtem magamban az Atari csipogását, a dallamos, monoton Szuper Márió-prüntyögést, a Farkas ordító szájánál pedig az Game Over-nél beinduló torzított, fülsiketítő gépcsibe zajt, ami persze az agyára is megy az embernek, de közben semmihez nem hasonlítható élvezetet is okoz...
tovább...

A LEGBÁTRABB GYEREKMESÉK

A gyerekkönyveknek többnyire kötelezően viccesnek és vidámnak kell lenniük, de legalábbis minden akadályt le kell győzni a hősöknek, bátran, ügyesen, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Pedig a gyerekek egy csomószor kerülnek kiúttalan helyzetekbe, szembesülnek nehezen megválaszolható kérdésekkel. Kis, esetleges összeállításunkba olyan gyerekkönyveket gyűjtöttünk, amelyek szomorú, netán zavarba ejtő, tabunak számító témával foglalkoznak. Először a kisebbeknek való könyveket vesszük sorra.
tovább...

BÁLINT ÁGNESTŐL BÚCSÚZUNK - Feminin apák, megengedő szülők és a rejtett Gordon-módszer

Nem, nem valami pszichológiai szakkönyvről fogok írni. Talán kicsit meglepő, de a mindenki által kedvelt és ismert Mazsoláról, Manócskáról és Tádéről lesz szó. No meg egy kicsit a Szeleburdi családról. Hiszen ezeket - és még rengeteg jó könyvet -, Bálint Ágnes írta. Első meseregénye 1936-ban, az utolsó pedig 2000-ben jelent meg, férje halála után visszavonultan élt. Mesesorozatait majd minden európai országban és a világ számos más országában is vetítették.
tovább...

KÉZMŰVESKEDJ A PAGONNYAL!

Új sorozat indul a Pagonyon. Minimális kézügyességgel és barkácsoló kedvvel rendelkező anyák-apák figyelem! Vége annak a sötét, vagyis inkább élénk rózsaszín kornak, amikor ha gyermekünkkel esős napokon némi nyugodtabb elfoglaltságot kerestünk (értsd: nem akartuk, hogy energiáit mondjuk az ágy töröttre ugrálásával vezesse le), akkor csakis Hercegnős színezőt (brrr), esetleg Micimackós ujjbábkészítőt és Verdákos kivágót tudtunk a kezükbe nyomni.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - I. rész

Imádom a krimiajánlókat. Mindig tele vannak olyan szavakkal, hogy "döbbenetes", "hajmeresztő", "idegtépő", "lélegzetelállító", "hátborzongató", és persze leesik az állunk a döbbenettől és kigúvad a szemünk az izgalomtól. Teljes testünk eltorzul mire véget ér az esti Columbo és ha még olvasunk utána egy kis Agatha Christie-t is, lehet úgy is maradunk.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - II. rész

A krimi műfaja rengeteg mindenen ment már keresztül Sherlock Holmes óta. A legfeltűnőbb talán az, hogy mára már mindenki nyomozó lett: idős nénik (mint Miss Marple, Jessica Fletcher, vagy Miss Mallard, a kacsa), gyerekek (Emil, Kalle, Alex Rider vagy a Kémkölykök), tinilányok (Nancy Drew, Jane Blonde, vagy a Charlie angyalai-paródia Született kémek), és persze olyan bármire kész mesehősök sem maradhattak ki a buliból, mint Pumukli, Geronimo Stilton, Brumi maci vagy a pónibolond hercegnő, Ellie hercegkisasszony.
tovább...

KICSI VAGY MÉG HOZZÁ! - sztereotípiák 3.

Ha gyerekkönyvet veszünk, fontos kritérium, hogy a gyerek életkorának megfelelőt válasszunk. Régebben rá is írták a könyvre hátul, hogy hány éveseknek ajánlják, de például itt a webshopban is vannak életkori megjelölések. Többek között ez is mutatja, hogy mennyivel inkább alkalmazott, a közönség elvárásait kiszolgáló irodalomról van szó, mint a felnőtt könyvek esetében. Furcsának találnánk, nem, ha a Magvető kiadó könyvein ezentúl szerelmes kamaszlányoknak, egyedülálló negyveneseknek, kiúttalan ötvenéves férfiaknak és hasonló kategóriák jelennének meg.
tovább...

CSAJOKRÓL (NEM)CSAK CSAJOKNAK - Első rész

Hogyan lehet úgy írni csajoknak, akik lazulni akarnak, vagy épp nem a magas irodalomra tették fel mércéjüket, hogy mégis örömmel olvassanak, jót, izgalmasat, vicceset. Meg Cabot regényei szórakoztatóak és tuti nem fogunk elaludni rajtuk, csak bontsuk le a mázat róluk...
tovább...

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK ANNO

Nemrégiben kis kalauzban felsoroltuk, hogy szerintünk kik a legcukibbak az újabb gyerekkönyvek birodalmában. Most a régi kedvencekről törölgetjük le a port, bár egy igazi cuki ugye sosem porosodik be, tehát csak tovább fényezzük az amúgy is évtizedek óta népszerű hősöket.
tovább...