VÖRÖS ISTVÁNNAL BESZÉLGETTÜNK

A 2009-es Könyvhétre megjelent nagy sikerű Apám kakasa c. "paródia"-kötetről nemrégiben Lackfi Jánost, a kötet egyik szerzőjét faggatuk. Kérdéseinkre most a másik szerző, Vörös István felel. Vörös István szintén nem csak a gyerekirodalom területén mozog, felnőtt lírája intellektuális és játékos egyszerre, emellett szintén tanít a Pázmány Bölcsészkarán, akárcsak szerzőtársa.
tovább...

TRIXI-SOROZAT

A színes illusztrációkat tartalmazó kiadvány a 2-7 éves korosztály számára készült. Méreteit tekintve akár egy gyermek zsebében is elfér, de ott a helye minden könyvespolcon. Csupa-csupa olyan dolog történik, ami mindannyiunkkal megeshet, de nem feltétlenül olyan egyszerű feldolgozni! Első nap az óvodában, nyaralás, tesó. Emellett még egy verses, dalos mondókás része is készült a Trixi sorozatnak.
tovább...

MERT UTAZNI JÓ!

Végre ezerrel kitört a nyár, és biztos, hogy megyünk valahová, mert menni kell, a Balatonra, a nagyihoz, vagy bicajozni az Őrségbe, és az a vártúra a Zemplénben minden évben nagy kaland. Ha igazán gondos és mindenre felkészült anya lennék, akkor a nyaralás előtt kineveznék egy jópofa kis bőröndöt UTAZÓS-CSOMAGNAK, és belepakolnám mindazokat a lényeges és lényegtelennek tűnő holmikat, amikkel:

1. elviselhetőbbé tehetjük a kocsiban töltött hosszú órákat,
2. a nagy kánikulában délutáni sziesztára ítélt hiperaktív csemeténk is leköthető,
3. többhetes eső esetén sem kapunk idegrohamot.
tovább...

HÉTES TELEPI MODELLPROGRAM - rövid összefoglaló a táborról, kitekintés

"A hétes telepen emberhez méltatlan körülmények között nyomorognak azok a roma származású (romungró) emberek, akik a rendszerváltás első áldozataiként azonnal elvesztették a munkájukat. Távolabbról kirekesztettségüknek történelmi gyökerei vannak." (Bódis Kriszta jegyzetei a programról, részletek...)
tovább...

IZGALMAS ÚJDONSÁGOK, MŰVÉSZI MERÉSZSÉGEK

Multikulturalizmusról és toleranciáról, keserédes, magyar hangon

Egy pár éve már nálunk is kaphatók azok a "tabufeszegető" gyermekkönyvek, amik nyugaton már régóta nagy sikernek örvendenek. Nálunk valahogy mégsem fogynak. A szívem szakad meg például az Elmer sorozatért, és sehogy sem értem, hogy mi magyarok miért nem szeretjük. Pedig ezekről a kérdésekről igenis beszélni kell a gyerekekkel, mert attól még hogy nem tesszük, ők ugyanúgy érzékelik ezeket a problémákat.
tovább...

"A LEGFŐBB KÉRDÉS", ÉS MÉG JÓ PÁR FONTOS MÁSIK

Avagy a világot kinevető ember

Egy nagyon vicces könyv került a kezembe az egyik nyári, de kissé kedvrontó, esős napon... Naszreddin Hodzsa szórakoztató történetei versbe ágyazva, Mustafa Ruhi Sirin átiratában. Naszreddin Hodzsa, szúfi tanítómesterként humoros, ironikus "tréfáit" nyilván mindig valamilyen bölcseleti, erkölcsi, etikai téma köré szánta, de hihetetlen mély emberismerettel és széles látókörrel megáldott emberként minden szövege túlmutat a példázatszerűségen, így még hitelesebbé és élvezhetőbbé téve azokat...
tovább...

PIMPIMPÁRÉ

Szilágyi Domokos és Vermesy Péter újra

A Pimpimpáré Szilágyi Domokos és Vermesy Péter közös munkája, 1976-ból. Újszerű látásmóddal épült fel a könyv, a szöveget és a dalt, dallamot, ritmust egyenrangú összetevőkként kezelve. Szilágyi Domokos lírája mindig is mintha már dallammal együtt születetett volna; a versekben ami korszerűsítésre szorult az idő múlása és az akkori rendszer kötelező fordulatai miatt, azt Kovács András Ferenc megbízhatóan, humorosan és érzékenyen dolgozta át.
tovább...

VACKA RÁDIÓ - AKI MÉG NEM HALLOTTA ÉS ANNAK IS, AKI MÁR HALLOTTA

INTERJÚNK RUTKAI BORIVAL

A Vacka Rádió egy nagyon jó, új mesesorozat a Kossuth Rádión. "A Vacka Rádió a Lötyög-patak mellől sugároz, de fogható a Duna és a Tisza folyó valamennyi hullámhosszán - akárcsak az MR1-Kossuth Rádió. A Vacka Rádió Hókupackavacka rádiója. Hogy hol is van Hókupackavacka? Két szomszédja Zuzmorc és Göndörcsalános..." A meséket, szövegeket Gaál Zsuzsa írta, a zenét Rutkai Bori és csapata kitalálta, sőt, el is énekelte.

A CD kapható a Pagonyban és szerencsére egyre több koncerten is hallhatjuk már élőben a Hébe Hóba-Bandát. Rutkai Borival, a banda vezetőjével beszélgettünk...
tovább...

APÁM KAKASA - AVAGY ÍGY ÍRTOK TI

A Könyvhét egyik szenzációja kétség kívül a Lackfi János-Vörös István által jegyzett "paródia", vagy inkább "átirat"-gyűjtemény, az Apám kakasa. A címadó vers eredetije természetesen Petőfi Anyám tyúkja, de Szabó Lőrinctől Weöres Sándorig, Kosztolányitól József Attiláig, Kormos Istvántól Tamkó Siratóig a magyar (gyerek)költészet minden klasszikusa felidéződik – háromszor. Egyszer az eredeti vers maga, egyszer a Lackfi-verzió, és egyszer a Vörös-verzió. A magyar líra leghíresebb címei, sorai, Bóbita és Vackor, Füstbement terv és Bors néni, Iciri-piciri és Családi kör – azok a versek, amelyeket feltehetőleg mindnyájan ismerünk, szeretünk, amelyeknek ritmusa ott dobog bennünk akkor is, ha éppen a szövegre nem emlékezünk: mondhatjuk, örökzöldek, a közös kulturális örökségünk.
tovább...