A film teszi a könyvet, vagy fordítva? John Boyne, A csíkos pizsamás fiú

Nem csak Harry Potter effektus, hogy egy könyvet a belőle készült film tesz híressé. Nem lesz ez másként John Boyne regényével sem, A csíkos pizsamás fiúval. Vagy mégis, lehet reménykedni? Senki előtt nem titok, hogy a nagy olvasási láz, ami a Harry Potter sorozattal betört egész Európába nemcsak a könyvnek, hanem a David Yates által jegyzett filmnek is köszönhető. Talán felesleges visszapörgetni, hogy vajon akkor is ilyen siker lett volna, ha a film nem készül el. Vajon szerencsés összjátéka a véletlennek, hogy azóta egyre több jó könyv lát napvilágot ezt a korosztályt megcélozva, vagy több író lát terepet, hogy íme, gyerekeknek és felnőtteknek is lehetne egyszerre írni?
tovább...

Ki az igazi boszorkány? - Nell, egy boszorkány unokája

A könyv hátlapján az olvasható, hogy aki a Bűbájos Maryt szerette, ezt is szeretni fogja. Az Orlando kiadó ismét egy olyan könyvet adott ki, ami a középkorba vezet vissza és valóban a Celia Rees által már megkezdett témát, a boszorkányüldözés, illetve középkori női megítélés történetét járja körül most egy másik ismert írónő, Julie Hearn interpretációjában. Nell, a javasasszony unokája eltanulja nagyanyja mesterségét, néha valóban olyan, mint egy földönkívüli lény, teljes harmóniában a természettel, az elemekkel. Az emberekkel kevésbé, akik kisstílűek, hiszékenyek, és rettentően befolyásolhatók. A regény első lapjain máris egy szülésbe csöppenünk, amiről olyan leírást kapunk, hogy szinte érezzük a szagokat, érintéseket. A néhol történelmietlennek tűnő betétek között találunk létező személyeket is, például a boszorkányüldöző Matthew Hopkins egy valódi boszorkány-veszejtő volt a XVII. században, eredeti foglalkozáaát tekintve ügyvéd, de essexi munkálkodása után hamar kiérdemelte ezt a címet. Hogyan bírkózik meg Nell az iszonyatos ármányokkal és az őrületig fokozodó butasággal, és hogyan élik túl a lányok, nők az akkori szabályokat, szokásrendszereket?
tovább...

Kuksolt a Hold bent az ólban

Hogy kerül a Hold az ólba? Többek között erről szól Kányádi Sándor új verses meséje, meg arról, hogy nem csak a gyerekekkel fordulhat elő, hogy elvágynak megszokott helyükről, környezetükről, hanem a Holddal is, akit már a végén a Tv, a sajtó, vagyis mindenki keres. És bár végül visszakerül eredeti helyére, egy ebet is megszabadít láncaitól...Kányádi Sándor, aki a 2008-as év Magyar Kultúra Követe címet kapta elismerésül eddigi munkásságáért, remek mesét írt egy ráadásul lassan kihalófélben lévő műfajban. A könyvet Szegedi Katalin illusztrálta, akinek festményszerű képei hűen tükrözik a Holdat körülvevő titokzatosságot, és a gyerekek által keltett játékos hangulatot egyszerre.
tovább...

A hawaii gitár - Ukulele

Megjelent a Kaláka együttes által énekelt versek legújabb gyűjteménye. Az együttes, akiknek dalain már több generáció nőtt fel, megpróbálja nem csak a populáris verseket megismertetni a gyerekekkel, hanem ismert és kevésébé ismert szerzők sokszor elfelejtett műveivel is dolgozik. Zenéjük tökéletesen találja el a versek hangulatát, amelyeknek olvasása egyszerre nyújt hasonló és mégis újszerű élményt, főképpen ha esetleg eddig csak megzenésítve ismertük. Az előző két kötet, a Nálatok laknak-e állatok?, illetve Az én szívemben boldogok a tárgyak után most az egyik legjobb lemezüknek, az Ukulelének szövegei ismét igényes és humoros illusztrációkkal, Lipovszky-Drescher Mária rajzaival olvashatók, vagy éppen énekelhetők, kinek hogy tetszik...
tovább...

Elképesztő állat a fossza, különösképpen a farka hossza - Állatságok

Van a maci, a kutya, a cica, meg az egér, és persze a róka, a medve, meg talán még az oroszlán és a hópárduc... talán be is fejezhetjük a felsorolást, ezeket az állatokat sokan ismerik. De hallottak-e a dzseládáról, vagy az agutiról, és a miluról???? Szerencsére Tóth Krisztina felfedezte - magának, fiának - nekünk ezeket a különleges nevű és sokszor érdekes külsejű, izgalmas szokásokkal bíró állatokat. Persze nem ismeretterjesztő könyvet írt, hanem egy humoros, nyelvi játékokban gazdag verseskötetet, amit Baranyai András találó illusztrációi kísérnek, és annyit elárulhatunk, hogy a vombat külsején kevés dolog ronthat.
tovább...

Mit tettem akkor, amikor először tettem valamit? - Amikor életemben először megszülettem

A fiatal, francia szerzőpáros könyve tulajdonképpen arról szól, hogy milyen lehet a világ akkor, amikor még kicsi az ember, esetleg újszülött, vagy első lépéseket megtevő baba, és először találkozik bizonyos élethelyzetekkel. Hogyan reagál, ha apa könnyei hullanak rá, amikor először látják meg egymást, ha sziklának ütközik, vagy mikor meghal a nagypapa... A hol költői, hol vicces sorokat olyan illusztrációk kísérik, amik humorukkal és melegségükkel még közelebb hozzák ezeket a nem mindig egyszerű témákat.
tovább...

Nem kell a púder, nem kell a vaker!

Megjelent a Beszél a kéz sorozat legújabb kötete, a Vaker. Nem elégedett meg a Csimota kiadó azzal, hogy megálljon egy korosztálynál, hanem most a leginkább fiatalok által használt szlenges szavak és kifejezések kézjeleinek megismertetését tűzte ki célul. Mert ne gondolja senki, hogy abban a világban, ahol nincsenek hangos hangok, ne lennének olyan mondatok, mint kész, ennek lőttek, bebuktuk, utál, se kép, se hang, chatelni. A könyvet Baranyai András kifejező, és humoros rajzai kísérik.
tovább...

Grimm mesék egy kicsit másképp - Mesék szemnek és szájnak

Képzeljük el a négy legismertebb Grimm mesét, mint balladát. Nem nehéz, csak rímbe kell szedni, igényel némi fantáziát, és humort, meg persze a mesék jó és mély ismeretét. Máris nem tűnik olyan könnyűnek, de szerencsére Roberto Piumininek sikerült. Ez a különleges könyv Piroska, Hamupipőke, Jancsi és Juliska és A csizmár kandúr balladáját dolgozza fel Emanuela Bussolati találó és részletes rajzaival. A képek, mint a diafilmeken, egy-egy sor szöveggel jelennek meg, emellett minden második oldalon egy kulcsfogalomhoz külön kép is járul. A könyv egész formátuma a mesék értőbb olvasásához és a rímek, a humoros versbetétek megszokásához észrevétlenül viszik közelebb a gyerekeket.
tovább...

Szerencsére a szülő is kérdezhet

Vekerdy Tamás rovata a Nők lapjában már nagyon régóta működik, és igényességével, közérthetőségével valós hátteret ad az olvasói leveleknek is. E kötetben az olvasók kérdéseit, problémáit és a rá adott figyelmes, praktikus, és nemcsak szakmailag, hanem emberileg is megalapozott válaszok gyűjteményét olvashatjuk. Egy-két zseniális részben, mint az Ünnep az óvodában? vagy a Churchill címűben Vekerdy szakmai felkészültségén túl megvillantja kivételes humorát, és egyéb területeken való jártasságát is.
tovább...