BÁTOR KÖNYVEK TÍZ ÉVEN FELÜLIEKNEK

Az előző részben kisebbeknak ajánlottunk tabukat döntögető könyveket, most a tizenéveseknek (és akár a felnőtteknek is) szól a válogatásunk. Szokásunktól eltérően nem egy-egy könyvet, hanem egy-egy nagyobb témát emeltünk ki, melyek ritkán jelennek meg a hol rózsaszín, hol menő, hol kalandos ifjúsági irodalomban, ahol alapszabály, hogy a kalandokból kikerülve senki ne sérüljön valamint elnyerje méltó jutalmát/büntetését. Csak éppen nem a hétfejű sárkánnyal, hanem teszem azt egy trollal vagy a gimi legvadabb srácával/legmenőbb csajával kell megküzdenie. Van élet az álproblémákon is túl, erre szeretnék pár példát írni. További válogatásra pedig ajánljuk a bátor témák kategória böngészését a weboldalon.
tovább...

A LEGJOBB ISKOLÁS KÖNYVEK

Az iskolakezdést a magyar (is) nagyarányú színes mintás füzetvásárlással indítja, és ha hihetek a várost megfojtó óriásplakátoknak, akkor minden elsős táskájában ott lapul egy laptop is. Ehhez képest bagatell kutyafuttában pár könyvet is becsempészni a már olvasni tudó generáció csomagjai közé. Hogy legyen valami kis szórakozás is a hipermarketekben megfáradt vibráló szemeknek, támpontul összegyűjtöttem a tíz (szerintem) legjobb iskolás könyvet.
tovább...

A modern királylány


tovább...

Mindig jó, ha a vége jó? - sztereotípiák 6.

Nincs fontosabb kritériuma egy gyerekkönyvnek, minthogy jó vége legyen. Lehetőleg közben se történjen nagy megrázkódtatás, vagy ha igen, akkor az kaland legyen, ne kényszer, személyiségépítő, és ne -romboló. Én pedig kevés dolgot utálok jobban, mint amikor a szenvedést megdicsőülésnek állítjuk be, pedig tapasztalatom szerint csak simán rossz. Egy jó befejezés néha idegesítően nagy hazugság. Több ezer éves hagyomány kötelez: a szenvedést úgy építi be az (európai) egyén az élettörténetébe, hogy az sikeresen teljesített próbatétellé váljon, melynek során a személyisége kiteljesedett, a világ megbüntettetett. Sőt, annyira szükségünk van rá, hogy megmentsük a megsebzett kis lényt az összeomlástól, hogy azt állítjuk, (extrém) krízishelyzetek nélkül nem is tudnánk mély, hiteles személyiséggé fejlődni.
tovább...

MINIMÁL ELEKTRO - interjú Kárpáti Tiborral

Mikor életemben először megláttam a Csimota Piroska és farkas sorozatát, halál szerelmes lettem a Kárpáti Tibibe (persze a képeiről beszélek, csak ezt így szokás mondani). Ahogy ránéztem a kis pixelekre, hallani kezdtem magamban az Atari csipogását, a dallamos, monoton Szuper Márió-prüntyögést, a Farkas ordító szájánál pedig az Game Over-nél beinduló torzított, fülsiketítő gépcsibe zajt, ami persze az agyára is megy az embernek, de közben semmihez nem hasonlítható élvezetet is okoz...
tovább...

A LEGBÁTRABB GYEREKMESÉK

A gyerekkönyveknek többnyire kötelezően viccesnek és vidámnak kell lenniük, de legalábbis minden akadályt le kell győzni a hősöknek, bátran, ügyesen, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Pedig a gyerekek egy csomószor kerülnek kiúttalan helyzetekbe, szembesülnek nehezen megválaszolható kérdésekkel. Kis, esetleges összeállításunkba olyan gyerekkönyveket gyűjtöttünk, amelyek szomorú, netán zavarba ejtő, tabunak számító témával foglalkoznak. Először a kisebbeknek való könyveket vesszük sorra.
tovább...

BÁLINT ÁGNESTŐL BÚCSÚZUNK - Feminin apák, megengedő szülők és a rejtett Gordon-módszer

Nem, nem valami pszichológiai szakkönyvről fogok írni. Talán kicsit meglepő, de a mindenki által kedvelt és ismert Mazsoláról, Manócskáról és Tádéről lesz szó. No meg egy kicsit a Szeleburdi családról. Hiszen ezeket - és még rengeteg jó könyvet -, Bálint Ágnes írta. Első meseregénye 1936-ban, az utolsó pedig 2000-ben jelent meg, férje halála után visszavonultan élt. Mesesorozatait majd minden európai országban és a világ számos más országában is vetítették.
tovább...

KÉZMŰVESKEDJ A PAGONNYAL!

Új sorozat indul a Pagonyon. Minimális kézügyességgel és barkácsoló kedvvel rendelkező anyák-apák figyelem! Vége annak a sötét, vagyis inkább élénk rózsaszín kornak, amikor ha gyermekünkkel esős napokon némi nyugodtabb elfoglaltságot kerestünk (értsd: nem akartuk, hogy energiáit mondjuk az ágy töröttre ugrálásával vezesse le), akkor csakis Hercegnős színezőt (brrr), esetleg Micimackós ujjbábkészítőt és Verdákos kivágót tudtunk a kezükbe nyomni.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - I. rész

Imádom a krimiajánlókat. Mindig tele vannak olyan szavakkal, hogy "döbbenetes", "hajmeresztő", "idegtépő", "lélegzetelállító", "hátborzongató", és persze leesik az állunk a döbbenettől és kigúvad a szemünk az izgalomtól. Teljes testünk eltorzul mire véget ér az esti Columbo és ha még olvasunk utána egy kis Agatha Christie-t is, lehet úgy is maradunk.
tovább...