Budapest a legjobb város a világon

Budapest OFF kulisszatitkok - Berg Judit

Berg Judit vérbeli budapesti, ahogy ez kiderül a Budapest OFF - kortárs novelláskötet kapcsán készült mini-interjúban. Keresd meg a Rózsaszín felhőkarcoló című írását a kötetben, aztán ha van kedved, vesd bele magad a belvárosi bulinegyedbe, és dedikáltatsd a köteted a szerzőnővel!

bergj.jpg- Miért pont a bulinegyedet választottad Budapest-novellád helyszínéül?

- A kötet szerkesztője, Péczely Dóra javasolta, hogy a pesti bulinegyedről írjak, mert illik hozzám. Tényleg viszonylag sokat járok bulizni ezekbe az utcákba. Mostanában már annak a veszélye is fennáll, hogy a kamasz gyerekeim váratlanul szembe jönnek velem. Van is köztünk egy egyezség, hogy ha ez megtörténik, akkor köszönünk egymásnak, de egyikünk sem tesz megjegyzéseket és kezdi el fegyelmezni a másikat.
Ez a helyszín és a történet pedig lehetőséget adott arra, hogy a novellába beleírjam egykori kamasz önmagamat és egy kicsit a gyerekeimet is, de emellett persze jó adag fantázia is van a történetben.

- A főszereplőd egyszerre szuperhős és kételyekkel teli kamaszlány...

- Igen, ha már bulinegyed, akkor egy igazi mai kamaszt szerettem volna megírni. A kamaszokban pedig sok érzés kavarog, saját magukkal kapcsolatban is – egyfelöl bénának, cikinek, kínosnak érzik magukat, másfelöl pedig mindegyikük lelkében ott él a mindenre képes van a szuperhős. Azzal a gondolattal szerettem volna eljátszani, hogy vajon egy magát esetlennek, túl magasnak és idétlennek érző kamaszlány hogyan talál egyensúlyra, hogyan talál saját magára egy szuperhős alakját öltve magára.

- Mit jelent számodra Budapest?
- Nekem Budapest... a legjobb város a világon. Ennek sok oka van. Ez a szülővárosom, itt élek, ismerem minden szögletét, ismerem a rezdüléseit, ezer emlék köt hozzá, a pici gyerekkoromtól kezdve, az első szerelmek, aztán a későbbi szerelmek, az egyetemi évek, a tanulás, amit a kultúráról tudok és tanultam, az mind Budapestről indult. Budapesthez viszonyítva tudok mesélni bármilyen más városról, ahol már jártam. 

szimpla.jpgKárpáti Tibor illusztrációja