Bumburi 3X

Megjelent a Bumburi és a papagáj című könyvünk! - interjú a szerzővel

MindegyikBumburi kötet a szívem csücske, de nekem ez, a Bumburi és a papagáj tetszik a legjobban! Nagyon színes, pörgős, tele poénokkal, szeretgetnivaló figurákkal. Nyomdaszagú új kötete kapcsán faggatuk az alkotót, Kőszeghy Csillát: szóba került persze Bumburi születése mellett kislánya érkezése is, de megtudjuk, kik a kedvenc illusztrátorai, és az is kiderül, mivel foglalkozna legszívesebben Csilla, ha épp nem rajzolna... - Az interjúért köszönet Gévai Csillának.

- Ahogy az első két könyvből megismertem Bumburit, ő az a „velem mindig történik valami” típus. Van Bumburinak, a kutyának egy élő előképe?

– Igen, Angliában él egy tanyán és őt angolosan Bunbury-nek hívják és egy Jack Russel terrier. Akkor ismertem meg, amikor Londonban tanultam, és egy barátnőm családját látogattuk meg vidéken. Nagyon mókás kutya, és a terrierekhez méltóan bohókás és rosszcsont, és persze állandóan éhes, ráadásul hajlamos az elszökdösésre is. A könyv ötletét az adta, hogy ez a barátnőm Londonban dolgozott, a kutya meg ott élt a tanyán, és gyakran be kellett őt zárni a házba, hogy ne kövesse az utazgató családtagokat…

- A sztori, vagy a figurák voltak meg előbb, vagy az egész egy jelenetből indult ki?

- Először a figura volt meg, aki egy valóságos kiskutya, egy fekete pöttyel az oldalán, majd az első történet jött, aminek kiinduló ötlete volt az angliai barátnőm története, akit a szép régi vidéki tanyáról követett a kutya az állomásig, amikor Londonba indult. Az első kötetnél már tudtam, hogy ebben a figurában és a környezetben rengeteg lehetőség van, és teljesen alkalmas a sorozatra, sőt sokkal több mindent megismerhetünk, ha láncmesében mesélem el a további kalandokat.

- A harmadik részben Bumburi egy durva ellenfelet kap, egy kissé manipulatív papagájt, bemutatnád Jojót?

papagaj1.jpg- Jojót a jákó papagájról mintáztam, akik nagyon jól meg tudnak tanulni beszélni, ráadásul különböző emberek hangját is tudják utánozni. Nagyon kíváncsiak és kifejezetten sértődékenyek. Egy Visartos tanítványom családjának van ilyen papagája, és nagyon jó kis sztorikat mesélt nekem. Hallottam olyan jákó papagájról, aki a gazda hangján a kutyának parancsolgatott. Ezt annyira viccesnek találtam, hogy arra gondoltam, hátha ebből egy új Bumburi születhet... Szóval Jojó egy ilyen papagáj, megvan mindenről az elképzelése, ellentmondást nem tűr, és nem látja be, hogy bármi rosszat tenne. Mindennek tetejébe még ő akar a főnök lenni, és a jóhiszemű Bumburi, aki alapvetően jót akar, most mégis bajba kerül a papagáj miatt.

 - Gratulálunk a kislányodhoz, felmerül a kérdés, hogy változott-e a viszonyod Bumburihoz, miután ő megszületett?

koszeghycsilla.jpg- Azt hiszem, nem változott a viszonyom, mindenki számára van egy külön kis fiók a szívemben. Valószínűleg a későbbiekben Lius majd inspirálni fogja Bumburit a rosszalkodásban. Bizonyos értelemben Bumburi is az egyik gyerekem, mert én találtam ki, aztán lerajzoltam és elképzeltem, hogy milyen helyzetekben mit csinálna. Képzeld, hogy néha olyan is van, hogy elképzelem őt egy szituációban, és aztán ő magától már beindul és csak úgy pörögnek az események, nem győzöm őket lerajzolni…

- Ebből a köteteből sem maradnak ki az epizódszereplők: cica, szamár, bárány… Lehet, hogy a sorozatban egyszer ők is nagyszerepet kapnak Bumburi mellett?

- Lehetséges, de egyelőre más elképzeléseim vannak, de ezek még titkosak.

 -Bumburi magányos hős vagy előbb-utóbb őt is eléri a szerelem?

-Azt hiszem, hogy ő inkább a magányos hős típushoz tartozik, bár Lili a gazdája mindig vele van, hogy segítsen neki.

- Volt-e valami újfajta technika, anyag, amit használtál?

bumburimesel.jpg- A sorozatoknál fontos, hogy ne legyen új technika, felismerhető, jellegzetes stílusa legyen és következetesen ugyanúgy nézzenek ki a karakterek és helyszínek. Egyedül a belső szoba foteljéhez használtam új textilt, amit nagyon sokáig kerestem, hogy olyan nagymama fotelje hangulata legyen ezekkel a nagy rózsákkal és régimódi stílussal. Ezzel akartam utalni a régi angol házra és berendezésre, ahol Bumburit megismertem. A könyvben egy helyen van egy kisebb újítás, amikor a papagáj elmeséli képregényes formában, hogy mi történt vele. Ez egy kicsit máshogy jelenik meg, mint a többi rajz, de stílusában próbáltam ugyanolyan kollázstechnikával megoldani, ahogy a többi képet.

- Kik mostanában a kedvenc hazai illusztrátoraid?Gyöngyösi Adriennel és Kun Fruzsinával egy műteremben volt szerencsém dolgozni jó néhány hónapig, és nagyon szép munkákat láttam tőlük, mondjuk korábban is szerettem, amit csinálnak, de most a munkafolyamatot és az eredeti képeket is látva még közelebb kerültek hozzám. Both Gabi Hintarablójához Maros Kriszti nagyon szép illusztrációkat készített. Paulovkin Boglárka, Molnár Jacquline, Schall Eszter, Pap Kata és Holló Anna munkái is nagyon tetszenek. Szalma Edit és Takács Mari festményei is lenyűgözőek. Általában a modern és humoros illusztrációk tetszenek. A korábbi generációból Réber Lászlót, Gross Arnoldot és Würtz Ádámot szeretem.

- És milyen stílusú könyvek tetszenek?

- Adrienn mutatott egy új Oliver Jeffers könyvet, a Stuck-ot, ami túltesz az összes eddigi könyvén, és láttam Jon Klassen I Want My Hat Back című könyvét, mindkettőnek groteszk, szemtelen, nem megszokott humora van, és óriási csattanó a végén, egyszerűen zseniálisak. Nagy hatással volt rám a Pagony által nemrég kiadott Szutyoksári is, bár az már szinte klasszikusnak számít. Nekem az ötlet mindig jobban tetszik, a stílus csak utána következik.

- Ha szabadon választhatnál, milyen közhasznú témában írnál-rajzolnál könyvet? (pl. állatvédelem, gasztronómia, környezetvédelem, hogyan boldogulj külföldön, a várandóság érdekességei, vagy sose írnál-rajzolnál ilyen könyveket)- Legszívesebben állatvédőknek dolgoznék, és ez meg is fordult már a fejemben, mióta a saját kutyánkkal is jártunk a Cerberos kutyaiskolába. Hihetetlen, hogy mennyi érdekes dolgot tanultunk és mennyi vicces jelenetet láttunk. Nagyon sok fiatal dolgozik ott, nem sajnálva időt és energiát, hogy megsérült harci kutyákat mentsenek és átneveljenek, félrenevelt vagy bántalmazott kutyákat rehabilitáljanak, illetve gazdik százait tanítsák a helyes kutyatartásra.

 

Kapcsolódó termékek