2020 - A kihívások éve

Vinczellér Katalin mesél a pedagógus-programról!

A Pagony Kiadó/Tilos az Á könyvek iskolai projektje 2017 őszén kezdett körvonalazódni, és, paradox módon, épp 2020, a globális bezárkózás és izoláció éve hozta meg a szélesebb közönség számára a program láthatóvá válását. A projekt lényege röviden, hogy minél többekhez eljuttassuk a kiadó azon könyveit, amelyeket haszonnal be lehet vinni a közoktatásba.
Olvasd el, hogyan alakult a program az elmúlt év során!

vk.jpgVinczellér Katalin, a tanári program vezetőjeAzt hiszem, senkinek nincs szüksége arra, hogy 2020 nehézségeiről beszéljünk, hiszen azokat mindenki megélte a maga módján.

A tanár, az örök optimista azonban ebben a kifordult helyzetben, a nehezített pályán is tudja látni a pozitív hozadékokat. Főleg, ha olyan szerencsés helyzetben van, hogy tanári feladatai mellett még egy kiváló kiadó munkájában is részt vehet.

A Pagony Kiadó/Tilos az Á könyvek iskolai projektje 2017 őszén kezdett körvonalazódni, és, paradox módon, épp 2020, a globális bezárkózás és izoláció éve hozta meg a szélesebb közönség számára a program láthatóvá válását. A projekt lényege röviden, hogy minél többekhez eljuttassuk a kiadó azon könyveit, amelyeket haszonnal be lehet vinni a közoktatásba. Azonban nem érjük be egyszerűen annyival, hogy megmutatjuk, melyek is ezek a könyvek, hanem olyan foglalkozástervek, módszertani anyagok közkinccsé tételén is dolgozunk, amelyek mögött a legtöbb esetben már áll tanítási tapasztalat, azaz kipróbált, „szavatolt” anyagokról van szó.

Az anyagok hozzáféréséhez pedig több fórumunk is kiélesedett az elmúlt évben. Egyrészről a kiado.pagony.hu oldalon elindult a pedagógusoknak szóló menü, amelyen belül megtalálhatók és letölthetők az oktatási segédanyagok. De nemcsak irodalomórákra, hanem osztályfőnöki és etika órákra szólóan is van gazdag ajánlatunk. Másrészről szívet vidámítóan nő a heti rendszerességgel kimenő Tanári hírlevelünkre feliratkozók száma. Emellett pedig elindult a facebookon egy zárt csoport, amely szakmai kérdésekben kívánja élővé tenni a kapcsolattartást, kommunikációt.

És hát az online – lét először kényszer szülte, majd egyre inkább önálló hangját megtaláló élőadás – sorozatunk is elindult. Ezek a Kapu – beszélgetések, amelyek elsősorban tanároknak és szülőknek szólnak, szerzőkkel, tanárokkal és nem utolsósorban a célközönséget képviselő fiatalokkal.

Bízom benne, hogy nemcsak a hátrányból sikerült időlegesen erényt kovácsolnunk, hanem ezek a fórumok az offline létbe való visszatéréssel is elevenek és termékenyek maradnak. És az már csak a hab a tortán, ha 2021-ben mindez kiegészülhet újra a személyes találkozásokkal, beszélgetésekkel. Már nagyon várom!!!!

Vinczellér Katalin, a tanári program vezetőjének írását olvashattad.