3 régi magyar írónő egy mesekönyvben

Megjelent Wéber Anikó új könyve

Ki volt Szendrey Júlia azon kívül, hogy Petőfi Sándor felesége? Ki írta az első magyar gyerekkönyvet, és ki volt az első női lapszerkesztő Magyarországon? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphat az olvasó Wéber Anikó új meseregényében.

Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája (Keszeg Ágnes illusztrációival)

Wéber Anikó – a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum 2020-as különdíjas szerzőnője – minden korosztály számára remek történeteket ír, az ő tollából származik a teljesség igénye nélkül Az osztály vesztese, az Örökszerda, a Marci-sorozat, és a Hanga régi karácsonyai is, a most megjelent Luca és Máté régi körhintája ez utóbbi kötet “testvére”.

A címszereplő, Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával. Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből, és a történelemkönyvekben mellőzött női alakok amellett, hogy szerető otthont teremtettek a gyerekeik számára, hatalmas lépéseket tettek a női egyenjogúságért is.

Luca megismeri Szendrey Júliát, akit a legtöbben csak Petőfi Sándor feleségeként ismernek. Kevesen tudják róla, hogy az első magyar író- és költőnők egyike, sőt, Andersen meséit is maga fordította magyarra. Luca Berezédj Amáliánál és kislányánál is vendégeskedik. Amália férjével együtt megnyitotta az első magyar falusi óvoda-iskolát, ahol szegény gyerekek is tanulhattak, valamint ő írta az első magyar gyerekkönyvet, a Flóri könyvét, amelyből évekig tanultak olvasni a diákok. Végül Kánya Emília munkáját és családját megismerve az is kiderül Luca számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított – az írás, újságírás –, ma már teljesen elfogadott.

Az izgalmas és tanulságos kötet igazi varázskezű anyukákat mutat be: a történet gyermeki nézőpontból ismerteti meg a három híres női alakot, akik mind a barátságot és a támogatást helyezik a házastársi kapcsolat középpontjába, bemutatva azt az utat, amit elődeink jártak ki a mai nők számára.

Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve Keszeg Ágnes korhű rajzaival a múltba repít, és rengeteg érdekességet mutat meg a régi írónőkről, miközben segít Lucának abban, hogy kiálljon magáért.

6-10 éveseknek ajánljuk

Beleolvasó a könyvbe: https://www.pagony.hu/cikkek/weber-aniko-luca-es-mate-regi-korhintaja-beleolvaso

Kapcsolódó termékek