Lépj be egy kiskamasz elvarázsolt világába!

Az Agáta és a jegenyenyár a kapu, ami elvezet oda

Szerintünk a jó kiskamaszoknak szóló regény olyan, amit egy felnőtt is tátott szájjal olvas. Vészits Andrea Agáta és a jegenyenyár című könyve pontosan ilyen: csodálatos a nyelvezete, lebilincselő a története, és beszél valamiről, amiről mi is annyira szeretnénk, de nem mindig merünk. Arról, hogy milyen másmilyennek, és ettől magányosnak lenni. És hogyan lehet ebből a helyzetből mégis erősödni.

agata_es_a_jegenyenyar_borito_1000px.jpgAz Agáta és a jegenyenyár egy rendkívül érzékeny történet egy kislány és egy kisfiú különleges barátságáról. Mindketten nehéz helyzetből érkeznek: Agátát Tourette-szindrómája miatt kerüli el mindenki már kisgyerekként is, Nyár Jakab pedig egy családi tragédia folytán válik magányossá és zárkózottá. A két különleges gyerek tud egymáshoz kapcsolódni, és együtt alkotnak egy olyan fantáziavilágot, amiben minden külső körülmény ellenére nagyon jó létezni, és amiben találnak maguknak célokat.

Szerezd meg most!

A regény egyszerre mutatja be, hogy milyen megnyugtató és gyógyító, ha egy fantáziavilágban sikerül kapcsolódni valakivel, és ez egyben milyen veszélyes is tud lenni. Szükség van a felnőttek józan jelenlétére, hogy ez a fajta menekülés ne okozhasson károkat. Ugyanakkor a gyermeki szemlélet elképesztő bölcsessége is megjelenik, amivel minden kiskamasz igazán tud azonosulni, és ami a szülőknek is fontos üzeneteket adhat át.

Agátának különleges kapcsolata van a természettel, a regényt már csak ezért is olyan élvezetes olvasni: nagyon finoman és mélyen kapcsolódik a növényekhez, ismeri a legkülönlegesebb fajokat is, tudja, hogyan kell őket ápolni és szeretni. Ez a szeretet áthatja a könyv minden sorát, és ez az a kapcsolódási pont, ami összeköti őt Nyár Jakabbal. A fák ugyanis megnyugtatják, és valami nagyon fontosat szimbolizálnak számára.

kepernyofoto-2024-04-08-135552.pngBölecz Lilla illusztrációjaAz Agáta és a jegenyenyár érzékenysége mellett tele van kalandokkal, izgalmakkal, fordulatokkal. Egy 9–12 éves gyerek számára ettől lesz letehetetlen, mert mindenképp meg kell tudnia, hova vezetnek a cselekmények. Ahogy az Abszolút Könyvek sorozat mindegyik kötete, ez a regény is a legjobb kortárs gyerekirodalmi művek közé sorolható, és ahogy a szerkesztőink megfogalmazták: ezeket a könyveket jó olvasni.

Itt tedd a kosaradba!

A regényben lehetőség nyílik arra is, hogy változtassunk a nézőpontunkon. A felnőtt valóság és a fantáziavilág elemei egymásnak felelnek ebben a könyvben, finoman rávezetve az olvasót arra, hogy nem csak egyféle igazság létezhet. A másikhoz való odafordulás lehet a kulcs a világok megértéséhez és elfogadásához. Ezeket az üzeneteket a gyerekek is értik és érzik, így tudnak az irodalom által fejlődni, tanulni, másképp tekinteni a világra.

A kiskamasz korosztály már elkezd magában hatalmas kérdésekkel foglalkozni, de szüksége van még a játékosságra. Az Agáta és a jegenyenyár ettől lesz érdekfeszítő olvasmány a gyerekeknek – és bátran buzdítunk titeket, szülőket, hogy olvassátok el ti is, mert nektek is fontos élmény lehet.

Rendeld meg itt!

Olvass bele a könyvbe itt!

Ismerd meg a 9–12 éves korosztálynak szóló Abszolút Könyveket itt!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek