Kitől örökölte a vagányságát, bátorságát, jó szívét Rumini?

Berg Judittal Rumini legújabb kalandjairól beszélgettünk

Rumini behajózott a Most én olvasok! sorozat vizeire! Immár kér róla szóló mesét olvashatnak a sorozatban a betűkkel ismerkedő gyerekek. Rengetegen voltatok kíváncsiak Rumini gyerekkorára, ezekben a kötetekben ezt meséli el Berg Judit. Olvasd el az írónővel készített interjúnkat!

rumini.jpgMikor találtad ki Rumini “előéletét”? Már a sorozat írása közben tudtad, mi minden történt vele a Szélkirálynőre való elszegődése előtt? Vagy kifejezetten a Most én olvasok! sorozat kedvéért kezdtél el ezen gondolkozni?

A Rumini sorozat első részének megjelenése óta kérdezgetnek a gyerekek Rumini szüleiről és múltjáról. De engem inkább az újabb és újabb kalandok kitalálása foglalkoztatott, ezért nem sokat gondolkoztam Rumini előéletéről, csak annyiban voltam biztos, hogy árva kölyökként került a Szélkirálynőre. De aztán beláttam, hogy nem ismerem eléggé a főszereplőmet, amíg nem vagyok tisztában a múltjával. Amikor felmerült az ötlet, hogy a Most én olvasok! sorozatba is írjak Ruminiről, szinte adta magát, hogy a gyerekkoráról is meséljek. Nagy öröm volt kigondolni, milyenek voltak a szülei, hogy éltek, amikor pici volt, kitől örökölte a vagányságát, bátorságát, jó szívét.

Kattints ide a nagybetűs és az 1-es szintű Rumini meséért!

Ruminiről eddig jellemzően hosszabb, összetettebb történeket meséltél. Kihívás volt a regények után rövid meséket írni róla?

Kimondottan nehéz volt rövid Rumini történeteket kitalálni. Hiszen ezt a sorozatot éppen az egymásból következő váratlan események, fordulatok, izgalmas kalandok jellemzik! Mivel szeretek különböző műfajokkal kísérletezni, az eddigi 10 részes sorozatban olvashattatok már színdarabot, napló- és levélregényt is a hagyományos kalandregények mellett. Egyszer novellákat is próbáltam írni, de beletört a bicskám. Képtelen voltam kellően izgalmas történetet kitalálni ilyen rövid terjedelemben! Ezért sokáig azt gondoltam, hogy egyszerűen nem lehet a Ruminit a Most én olvasok! sorozat keretei közé erőltetni. De Ruminihez hasonlóan én is szeretem a kihívásokat. Addig törtem a fejem, amíg megtaláltam a megfelelő történeteket. A tervezett öt részből három foglalkozik Rumini gyerekkorával, két részben pedig már a Szélkirálynőn történt, eddig sosem hallott eseményeket mesélem el.

rumini_es_a_latouveg_borito_1000px.jpgMennyiben nehezítette meg a dolgodat az alkalmazkodás a Most én olvasok! egyszerű nyelvezetéhez?

Az első három szinten meggyűlt a bajom a magyar nyelvvel. Hiszen amikor ragozunk, pláne múlt időben, akkor eleve hosszabb szavakat kapunk! Kezdő olvasóknak szóló mesékben viszont lehetőleg rövid szavakat és egyszerű szókincset használunk. Így az is kihívás volt, hogy kellően könnyű, jól olvasható, mégis természetes nyelvezetű szöveget alkossak, amin nem érződik, hogy „le van butítva”. Küzdöttem azzal, hogy a belőlem kikívánkozó szavak, szófordulatok helyett egyszerűbb, rövidebb szavakat, nyelvi szerkezeteket találjak. Ehhez egyébként kapóra jött, hogy a CSUPA NAGYBETŰS részben és az első szintű mesében a fiatal Rumini mesél a gyerekkoráról. Így nem zavaró, hogy változtattam a stíluson, hiszen most nem Berg Judit a narrátor, hanem egy egérkölyök!

Ismerd meg Rumini Most én olvasok sorozatban megjelent történeteit ebből a cikkből!

Mik a későbbi terveid Ruminivel? Milyen “vizeket” tervez még meghódítani ez a bátor tengerész?

A Most én olvasok! sorozatnak összesen öt része lesz (a CSUPA NAGYBETŰS és négy, egyre nehezedő szint), de tervezem, hogy folytatom a már tíz részes kalandregény-sorozatot is. Idén még biztosan nem lesz rá időm, de talán jövőre nekilátok egy újabb résznek, amiben Rumini és társai újabb kalandokba keverednek. Bár már van néhány jó ötletem, ennél többet nem szeretnék elárulni, mert még minden alakul, formálódik a fejemben. Csak annyit ígérhetek, hogy igyekszem az eddigi részekhez hasonlóan izgalmas történetet kitalálni.

Kattints és szerezd meg a Rumini és a látóüveg és a Rumini kincsei című könyveket!

Kapcsolódó termékek