Maszat és az önállóság

Berg Judit Maszat-sorozata a kicsik egyik legnagyobb kedvence. Sok-sok része megjelent már, de kitartóan várjátok és szeretitek.
Mi is rengeteg mindenről írtunk már e sorozat kapcsán, hiszen van miről, de arról talán még nem beszéltünk, hogy mennyit segít a gyerekeknek az önállósodásban, és hogy ez miért is olyan fontos.

Szeretnénk kedveskedni nektek egy kicsit, ezért Agócs Írisz készített egy szuper öltöztetős játékot a mesekönyvhöz. Aki megrendeli, annak most e-mailben elküldjük ajándékba ezt a kis különlegességet!maszat_oltozik_borito_1000px-1.jpg

Mi abban hiszünk, hogy mesékre már egészen pici korban szükség van. Segítenek a mindennapokból kiszakadni, különleges, meghitt hangulatot teremt a szülő és a gyerek között, elcsendesít egy hosszú nap után, és persze nem utolsó sorban a fantáziát is fejleszti.
Egy egészen apró gyereknek az olyan mesék, amik hétköznapi eseményeket dolgoznak fel, segítenek abban is, hogy feldolgozzák a sok-sok új felfedezést, amit nap mint nap tesznek.

Berg Judit Maszat-sorozata évek óta a kicsik egyik legnagyobb kedvence. Könnyen befogadható, rövid, mókás és tanulságos kis történetek, amikkel a gyerekek maximálisan azonosulni tudnak. Hiszen Maszattal és barátaival pontosan azok a dolgok történnek meg, amik minden kisgyerekkel: van bevásárlós, utazós, számolós, betegségről szóló rész is.
Sok mindent elmondtunk már a sorozat kapcsán, amiért szeretjük, de arról a nagyon fontos elemről talán még nem beszéltünk, hogy mennyit segít a gyerekeknek az önállósodásban, és hogy ez miért is olyan fontos.

Egy 2-3 éves gyerek még nagyon rá van utalva a szüleire, viszont ez az az időszak, amikor már igényük van a saját sikerélményekre is. De hogyan segíthetjük ebben mi őket, és hogy kapcsolódnak ide a mesék?

d735aab0-17a0-4d50-966b-93d85f104f07.jpegAz úgynevezett autonómiatörekvések 2-3 éves korban jelennek meg. A gyerekekben ekkorra alakul ki az igény, hogy saját maguk döntsenek bizonyos dolgokban. Nagyon fontos, hogy szülőként támogassuk, ne pedig tiltsuk ezeket a törekvéseket, hagyjuk őket egyedül is eredményeket elérni, miközben mi biztosítjuk számukra a biztonságos hátországot, amire szükség van ahhoz, hogy magabiztosan merjenek kísérletezni.

A Montessori módszerről már biztosan sokan hallottatok. Megalkotója Maria Montessori olasz orvos, pedagógus és pszichológus. A módszer alapja a tekintélyelvűség elutasítása, ehelyett azt tartja fontosnak, hogy a felnőttek támogassák a gyerekeket a világ megismerésében - persze ésszerű kereteken belül -, és biztosítsák számukra az önálló tevékenykedés lehetőségét.

Sokszor nehéz meggyőző érvekkel előállni egy pici gyereknek, hogy elfogadja az érveinket, ebben Maszat, a világ valószínűleg legmakacsabb kisgyereke nagyon sokat segíthet nektek.

Maszat szinte minden kötetben ragaszkodik a saját elképzeléséhez, akkor is, ha már mindenki tízszer elmagyarázta neki, hogy ez miért nem megvalósíható ötlet. Van olyan eset, amikor ez sikerül, máskor viszont meg kell tapasztalnia a kudarcélményt ahhoz, hogy jobb belátásra térjen. Ez egyébként egy nagyon fontos üzenet: a kudarcok az élethez tartoznak, elkerülhetetlenek, de mindig ott a lehetőség a fejlődésre.

Tedd a kosaradba a legújabb részt!

4b33b2a8-f6d1-47e0-9105-8c0364689368_4_5005_c.jpegA legújabb kötetben is szokás szerint két mesét találtok. Az elsőben Maszat öltözik - egyedül. Ez sok családban kihívást jelentő szituáció, mert a gyerekek gyakran egészen extravagáns elképzelésekkel állnak elő. Maszat nem ebbe a kategóriába tartozik, számára maga az önállóan elvégzett feladat az, ami sikerélményt ad. Barátja, Sári ugyanis már egyedül öltözködik, és amikor ezt Maszat megtudja, akkor azonnal ő is szeretné megpróbálni. Kisebb csetlés-botlások után végül sikerrel is jár, és nagyon büszke magára.
A másik kis történet egy kicsit különlegesebb, ám annál aktuálisabb témát dolgoz fel: Maszat levelet kap Angliában élő unokatesójától. A mese végigvezet minket azon, hogy hogyan tudunk feladni egy levelet, és milyen úton jut el a címzetthez az üzenetünk. Most, hogy nem tudunk személyesen találkozni szeretteinkkel, ez szuper lehetőség számotokra is, hogy kipróbáljátok ezt a kalandot.

Az, hogy mennyire hagyjuk kibontakozni, önállóan megvalósítani az elképzeléseiket, hatalmas hatással van a gyerekek későbbi életére. Meghatározza a tanuláshoz való viszonyt, az önértékelést, és megmutatja a felfedezés örömét. Bátorítsátok őket, hogy kipróbálják magukat!

És ne feledjétek, ha most rendelitek meg a Maszat öltözik-et, akkor küldjük hozzá az ajándék öltöztetős játékot!

Kosárba teszem!

Kapcsolódó termékek