Boldog szülinapot, kuflik!

Az idén 10 éves Kufli-sorozat a most megjelenő a 20. kötettel ünnepel, így az idei ősz a kuflikról szól. Dániel András humoros és kedves meséi által teremtett kufli-univerzumban mára nem csak az ovis korosztály mozog ismerősen, de a meséket felolvasó szülők is kufli-rajongók vagy kufli-függők lettek.

Az Év Gyerekkönyv Írója díjas Dániel András humoros, abszurd kufli történetei a legnépszerűbb kortárs magyar mesék közé tartoznak, az első kuflis könyv pontosan 10 éve jelent meg. 
Az egyedülálló rajzos történetek példátlanul nagy népszerűségét jól jelzi, hogy 2013. óta már összesen 20 mesekönyv, számtalan kártya és társasjáték, mozifilm, hangosköny, plüss és rengeteg további ajándéktárgy jelent meg, melyek mind a kuflik színes, fantáziadús világát gazdagítják.
A kuflis könyvek sok tekintetben egyedülállóak a gyerekkönyvek birodalmában: Dániel András író-illusztrátor egy olyan univerzumot hozott létre, ahol minden a feje tetején áll, és az olvasó a szerzővel együtt maximálisan engedheti szárnyalni a képzeletét. A kuflik rendhagyó mesehősök, akik hasonlóképpen rendhagyó, gyakran abszurd kalandokba keverednek – ám a bonyodalmak során sosem veszítik el nyugalmukat és mindig megnyugtató megoldást találnak. A kuflik fantáziavilágában a legképtelenebbnek tűnő dolgok is megtörténhetnek. 
Dániel András Kufli-sorozata kötetről kötetre bizonyítja, hogy a fantáziának valóban nincsenek határai, és mindig valami egészen váratlan, új történettel tud előrukkolni.
A kuflik egyedi humorukkal, zabolátlan kreativitásukkal meghódították az óvódások, a kisiskolások és persze a meséket felolvasó felnőttek világát, a szülők ugyanolyan szeretettel, sőt rajongással viszonyulnak hozzájuk, mint a gyerekek. Ennek oka a mesék egyedi, páratlanul gazdag kreativitása és humora, amely megunhatatlan gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
A Kufli-mesék egyetlen, jól behatárolható helyszínen játszódnak: az Elhagyatott réten. Ezen az első ránézésre egyszerű, puszta helyszínen valójában minden megtörténhet és minden meg is történik: a legkülönösebb növények, állatok és meselények népesítik be, mint például binyúl, mezei cselfenc, pápaszemes nyihók. Itt minden meseszerű logikát követve működik, és minden fa mögött újabb kalandok bújnak meg.

A szerző, Dániel András elismert kortárs festőként, korábban alkalmazott grafikusként több száz könyv és magazin borítóját készítette el, majd a 2012-ben megjelent Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából című mesekönyvével a gyerekirodalom felé kanyarodott, hogy aztán az örkényi egyperceseket idéző Kicsibácsi, Kicsinéni történetekkel a gyerekek mellett a felnőtt olvasóközönséget is sikerrel szólítsa meg.
Az igazi áttörés azonban 2013-ban az Egy kupac kufli című mesekönyvvel indult és akkoriban maga a szerző sem sejtette, hogy ekkora siker lesz a hét fura lény története. Hiszen Zödön, Pofánka, Fityirc, Bélabá, Hilda, Valér és Titusz “nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” Ők tehát a kuflik, akik 10 éve letelepedtek egy Elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg! A Kufli-mesék nem akarnak semmiről meggyőzni, nem didaktikusak, egy teljesen nyugodt, stresszmentes világba repítik az olvasót, így a kölcsönösen egymást segítő, a konfliktusokat jól kezelő közösség részévé válhat mindenki, aki belép az Elhagyatott rétre. A kuflik ideális világában az egész család el tud merülni, miközben minden oldalon újabb és újabb grafikai poént fedezhet fel.

A több millió példányszámban eladott kötetek azt bizonyítják, hogy a kuflik humora és képi világa, valamint a mesékbe ágyazott lételméleti felfogások, az élet nagy kérdéseit feszegető elmélkedések több szinten, kortól függetlenül elvarázsolják az erre nyitott, értő közönséget
A Kufli-könyvek óriási sikere után a kuflik a mozivászonra kerültek és a Kedd Stúdió jóvoltából ma már több egész estés filmen, illetve DVD-én is nézhetjük a kuflikat Scherer Péter zseniális narrációit hallgatva, ahogy a diafilm-rajongók is több történet közül választhatnak akár valamelyik puha plüsskuflihoz bújva. A Pagony Játékkiadónak köszönhetően kuflis kártyajátékok, és számos családi kuflis társas is született, amelyekkel bármikor kuflivá változhat bárki! A Kuflinyomozókban nyomozhatunk és mesélhetünk, a Jó étvágyat, kuflik! nevű társasban három különböző kooperatív játékot is játszhatunk. a Meséljetek, kuflik! pedig egy nyitott végű, bábozós társas.
Dániel Andrásnak köszönhetően az Elhagyatott rét kuflijai idén ősszel a 10. születésnap és a 20. Kufli-kötet, a Kiránduló kuflik kapcsán számos helyen felbukkannak majd, érdemes ellátogatni a megújult Hild téren található akadálymentes kufli-játszótérre is, de a közönségnek alkalma lesz találkozni velük a Könyvfesztiválon, vagy egy igazi szülinapi partin ünnepelhetnek majd a Bartók Pagonyban.

Az eddig megjelent kötetek: https://www.pagony.hu/kufli-konyvek