Mágikus erdő

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Mi a közös egy egyszarvúban, egy gombában, egy tündérben, egy varázsfában és egy bosziban? Ők mind a Mágikus erdő lakói, de nagyon nem mindegy, hol élnek, kivel találkoznak, hisz – mint egy szappanoperában, akarom mondani, szappanmesében – vannak, akik jól kijönnek egymással, és már szinte szimbiózisban élnek, és vannak, akik nem, szóval ügyelni kell rá, ki kivel hogyan találkozhat.

Olvasd tovább Belevári Eszter a JEM magazin 2023. májusi számában megjelent cikkét!

magikus_erdo_3d_orszag_jateka_nagyplecsni_1000px.pngEbből a bevezetőből rájöhet a kedves olvasó, hogy feladatunk a Mágikus erdő benépesítése ezekkel a lényekkel, de vigyázat, ha nem figyelünk eléggé, akkor a boszi átka utolér minket, viszont ha figyelünk, kívánhatunk hármat a jótündértől.

Ültess fákat!

A játék elején mindenki kap egy négyzetrácsos saját táblát, ami betűkre és számokra van felosztva. Dobunk a két dobókockával, amiknek az érdekessége, hogy az egyiken betűk vannak. Ezekre a táblákra helyezzük fel a fenyőfáinkat a két dobókockával dobott értékek segítségével, például az F-3 helyre. Az fontos, hogy mindenkinek ugyanoda kell helyeznie a fáit, így mindenkinek egyforma lesz a kezdő Mágikus erdeje.

Kattints ide és szerezd meg a játékot!

Mágikus draft erdő

A játék során lapkákat helyezünk le az erdőtáblára, arra ügyelve, hogy ahol fenyőfa áll, oda nem lehet lapkát tenni. Mindenki 6-6 lapkát kap, és abból felváltva 2-2-t választunk ki, egyszerre felfedjük és elhelyezzük azokat a táblánkra, majd a kezünkben maradt többi lapkát továbbadjuk a tőlünk balra ülőnek, más szóval „draftoljuk”, mindaddig, amíg el nem fogynak. Ezt 5 fordulón keresztül tesszük meg, amíg be nem telik a tábla és be nem népesítjük az erdőt a lakóival.

De lássuk, kik is ezek az erdőlakók

Ahogy a bevezetőben utaltam rá, ezek a lények eléggé finnyásak, és nem mindegy, hova helyezzük le őket az erdőben. Most nézzük meg őket közelebbről, kik is ők!

» A varázsfák párban szeretnek lenni, így adnak pontot, de ha még fenyő mellé is le tudjuk őket párban helyezni, akkor még bónusz is üti a markunkat.
» A gombák szintén csapatban szeretnek élni, de ők hármas csoporttól érnek csak pontot.
» A törpék nagyon szeretnek a gombák alatt és felett tanyázni, de ha varázsfa vagy fenyőfa is van a közelükben, akkor még bónuszpontokat is adnak.
» A tündérek önmagukban is adnak pontot, de ha fenyővel érintkeznek, akkor még több pontot érnek.
» A boszik is adnak önmagukban pontot, de ha másik boszi mellé vagy tündér mellé kerülnek, akkor lenullázzák a pontjaikat, annyira utálják egymást.
» Az egyszarvú viszont kibékíti a tündért és a boszit, ha közöttük áll és a tündérre néz. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a bal oldalán kell lennie a boszinak, a jobb oldalán a tündérnek, és ha még fenyővel is érintkezik, akkor bónuszpontokat ad.

A játék akkor ér véget, amikor teljesen betelik a tábla és benépesítettük az erdőt a különös lényeivel. Az nyer, aki minél több feltételt tudott teljesíteni, ezzel ő lett a Mágikus erdő őre.

magikuserdo_unbox1.jpegÖsszegző

Megmondom őszintén, hogy a Mágikus erdő nekem elment a radarom alatt, és a Pagony kiadó februári játékbemutatóval egybekötött sajtóreggelijén lettem csak figyelmes rá. A játék a 2022 év Ország játéka díj nyertese lett, így a kíváncsiságom egyre nőtt, hogy kipróbáljam, és azt kell, hogy mondjam: nem csalódtam. A díjat megérdemelten zsebelte be. Hogy miért mondom ezt? A Mágikus erdő egy zseniális absztrakt játék gyönyörű köntösbe öltöztetve, ahol kulcsfontosságú az előre tervezés és hogy mit hova teszünk le. Ezzel fejleszti a gyerekek logikai képességeit, az irányokat és a térlátást is. Engem kicsit a Quadropolisra emlékeztetett, annak mondjuk a gyerek verziója lehetne.

Továbbá nem mehetek el szó nélkül a játék illusztrációja mellett sem, ami a játék címéhez híven tényleg mesés. A szereplők mintha egy mesekönyvből léptek volna elő, és az esztétikum nálam mindig emeli a játék értékét.

Fontos még megemlítenem, hogy a fenyőfák randomizálásával és a lapkák draftjával sosincs két egyforma játék, így nagy az újrajátszhatósága, és a játékszabály tartalmaz egy haladó verziót is, amikor nemcsak a lapkák megfelelő szomszédosságára kell figyelni, hanem vannak különböző nehézségű célkártyák is, amiket szintén lehet teljesíteni.

Összegezve, nekem a Mágikus erdő nagyon tetszik, és jó szívvel ajánlom kisgyermekes családoknak, de haladó játékosoknak is, mert ketten és többen is ugyanúgy élvezetes a játék, sőt, még akár gyerek társaság nélkül is szívesen levenném a polcról.

Besty

JEM Magazin 2023/5, 122. szám.

Kattints ide a teljes lapszámért!

Kapcsolódó termékek