Forgassatok némafilmet! - Meghosszabbított határidővel

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony kiadó közös pályázata 10-18 évesek számára

Hosszú az út Kolozsvártól Casablancán át Hollywoodig. És mégis megtehető. Kertész Mihály, a később Michael Curtiz néven világhírűvé váló Oscar-díjas filmrendező meg is tette. És hogy jön ez ide? Úgy, hogy a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony kiadó közös pályázatot ír ki mindazon csapatok számára, akiket érdekel az irodalom, a film, a média világa és a történelem. Olvass tovább!

Lépjetek be egy kortárs regényen keresztül a némafilm világába, és Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regényéből készíts némafilmet! Na, persze nem a teljes, nagyon szövevényes és különböző korokban játszódó történetből, hanem a megfilmesítésre alkalmas fejezetekből! Mi kettőre hívjuk fel a figyelmedet: Az első forgatási nap című fejezetet itt, az „Eddigelé azt hittem” címűt pedig ezen a linken olvashatod el. De természetesen bármelyik másik fejezetet, részletet is választhatjátok, amelyik elnyerte a tetszéseteket és megfilmesítésre alkalmasnak gondoljátok.

A pályázat menete a szövegrész kiválasztása után:

1) Állítsátok össze a stábot (legfeljebb 5 fős), osszátok ki a feladatokat, jelöljétek, ki, kinek mi a feladata!
2) Az irodalmi alapanyagból készítsetek képes forgatókönyvet, írjátok meg az inzerteket és forgassátok le a némafilmet! Gondoljátok át, hogy színes vagy fekete-fehér filmet szeretnétek-e készíteni! A film hossza minimum 3, maximum 7 perc legyen!
3) Ha úgy érzitek, az utómunkával (zenei és képi vágás) is elkészültetek, töltsétek fel egy privát youtube csatornára, töltsétek ki ezt az űrlapot, és a fim linkjétküldjétek el nekünk a nemafilm@pagony.hu e-mail címre IS!

MEGHOSSZABBÍTOTT beküldési határidő: 2023. április 30. vasárnap éjfél

A díjazott alkotókat legkésőbb 2023. május 15-ig értesítjük.

Eredményhirdetés: 2023. május 27., szombat

Helyszín: Kristály Színtér - Margitsziget (A Pagonyfeszt keretein belül)

A zsűri tagjai: Zágoni Balázs (író, rendező), Kurutz Márton (NFI – Filmarchívum, gyűjteményi menedzser, a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum közös “NÉMAFILMHEZ FILMZENÉT!” zeneszerzői pályázatának állandó zsűrije), Kerékgyártó Yvonne (NFI – Filmarchívum, kreatív koordinátor, filmrendező)

A díjazottak értékes Pagony könyvcsomagot, Klassz program ajándékcsomagot és Filmio előfizetést kapnak, valamint a legjobb filmek a nagyközönség számára is láthatóvá válnak majd.

További információ, érdeklődés: nemafilm@pagony.hu

A tolonc című filmről az Alapfilmek oldalon itt olvashatsz bővebben.

A teljes film elérhető itt (a Videotóriumon csak oktatási intézmények számára): ITT.

Kapcsolódó termékek