Hol is kezdjem

Megjelent Balássy Fanni első regénye!

A Hol is kezdjem Balássy Fanni első regénye. Olyan természetességgel, szeretettel és humorral szól a tinédzserkor örömeiről, nehézségeiről és a gimis mindennapokról, hogy igazi felüdülés kézbe venni. Minden kamasz polcán ott a helye!

hol_is_kezdjem_borito_1000px.jpgBalássy Fanni kalandos úton vált a Pagony szerzőjévé: tavaly, a Pagony kiadó 18. születésnapja alkalmából egy novellapályázatot hirdettünk, amit ő nyert meg. A szerkesztőségünket pedig annyira megérintette a stílusa, hogy hamarosan megkérdezték, lenne-e kedve egy regényt írni.
Szerencsére volt kedve, így született meg az idei évünk egyik legnagyobb kedvence, a Hol is kezdjem című könyv, amit már ti is kézbe vehettek!

Az ember 15 évesen rengeteg dologgal küszködik, elsősorban önmagával, keresi a helyét a világban, kapcsolódni próbál az őt körülvevő környezethez, de látja is már a hibáit. Keserédes, sok-sok felismeréssel és hatalmas változásokkal teli szakasza ez az életnek, és néha úgy tűnhet, a legnehezebb feladat éppen az, hogy megértsük saját magunkat.
Egy gimnáziumi évet ölel fel a regény, méghozzá az elsőt. A gimi első éve hatalmas változásokkal jár. Ez a felnőtté válás első stádiuma, az első komoly barátságok, szerelmek, csalódások és hatalmas remények felejthetetlen és sorsfordító időszaka.

Itt bele is olvashatsz a regénybe!

A Hol is kezdjem tökéletesen leképezi ezt az időszakot, a csetlés-botlást, a béna helyzeteket, és komoly témákról szól olyan humorosan, őszintén és szerethetően, hogy azonnal a szívünkbe zárjuk az elbeszélőt. Akinek egyébként sosem tudjuk meg a nevét, azt viszont már az első néhány oldalon észrevehetjük, hogy szarkasztikusan, lényeglátóan, ugyanakkor meglehetően idealistán áll az élethez.

Egy teljes tanéven át elkísérjük a főszereplőnket, aki végigmegy az iskolai beilleszkedés stádiumain, új barátokat szerez, csalódik és persze - ahogy annak lennie kell - találkozik egy fiúval is. Ez az egyik legszeretnivalóbb szála az egész regénynek: amikor az első találkozásukkor a fiú véletlenül fejbe rúgja egy focilabdával, már tudjuk, hogy itt semmi sem megy majd simán.
“Kezdem ott, egy regényben olvastam egyszer, hogy szerelmesnek lenni olyan, mintha ezer pillangó repdesne a gyomrunkban. Aki nyelt már le káposztalepkét biciklizés közben, az nem lát ebben semmi romantikát.”

Rendeld meg itt!

A főszereplő narrációja olyan, mint a gondolataink: csapongó, néha egészen filmszerű, álmodozó, van, hogy teljesen elveszíti a kapcsolatot a körülötte lévő világgal, és a saját fejében ragad egy kicsit. Nagyon könnyű vele azonosulni, mert nem tökéletes, de pont ettől annyira szerethető és szimpatikus.
Nagyon sok olyan eleme van a regénynek, ami kiemeli a tinédzsereknek szóló könyvek tengeréből, ezek közül az egyik kedvencünk, hogy telis-tele van zsúfolva popkulturális utalásokkal. Felbukkannak benne a Gilmore lányok, Ryan Gosling és a Beatles is! De a legmeghatározóbb mégis a humor. Ez a regény irtó vicces! Akkor is ott lapul benne az életszeretet és az irónia, amikor nehéz vagy fájdalmas témákat feszeget.

A tinédzserkor az egyik legnehezebb életszakasz, amikor minden érzelem milliószoros erővel csap le, nincsen köztes lelkiállapot, csak eufória vagy teljes kilátástalanság. Jó, hogy megszületett ez a regény, jó olvasás közben azt érezni, hogy ez egy tök normális állapot, és hogy ezzel mindenki így van. És jó kicsit nevetni magunkon, akkor is, ha felnőttként olvassuk és visszaemlékszünk erre az időszakra, de leginkább akkor, amikor benne vagyunk.

Tedd kosárba most!

Fotokredit: Fortepan / Somlai Tibor

Kapcsolódó cikkek

  • "Az ember folyton agyal"

  • Augusztus