A Sherlock-szabály

Olvass bele a Csak Jack-be!

Kate Scott nevét már ismerhetitek, korábban megjelent az Abszolút könyvek között Óriás című regénye. És most itt a Csak Jack, már nagyon vártuk!
Jack és anyukája egyfolytában költözködnek, ezért a kisfiú kifejlesztett egy szabályrendszert, ami segít neki beilleszkedni bármilyen új közösségbe anélkül, hogy túlságosan közel engedne magához másokat. Hiszen semmi értelme összebarátkozni bárkivel, ha úgyis rövidesen továbbállnak... A Hatodik Iskolában azonban olyan dolgok történnek Jack-kel, amire egyáltalán nem számított. A Sherlock-szabályt pedig egyre nehezebb betartani...

Olvass bele a könyvbe!

csak_jack_borito_300px.jpgFél órával később anya elküldött a sarki boltba kekszért. A bolt előtt egy alacsony téglafalnál egy fiú meg egy lány beszélgettek, nagyjából velem egykorúak lehettek. Az új sulim mindössze kétutcányira volt, ezért úgy tippeltem, valószínűleg oda járnak. Lelassítottam, hogy követni tudjam a Sherlock-szabályt.
A Sherlock-szabály egy túlélő-stratégia, amit akkor fejlesztettem ki, amikor rájöttem, hogy gyakrabban költözünk, mint ahogy más fogorvoshoz jár.
A Sherlock-szabály első része: figyelj és fülelj! (Ez akkor is jól jön, amikor egy úttesten kell átmenni.)

Egyikük sincs fociszerelésben szombaton.
A lány Amerika Kapitány-os pólót visel.
A fiún vasemberes póló és baseballsapka van.
Mindketten piros Converse tornacipőt hordanak.

Ahogy a boltba menet elhaladtam mellettük, elcsíptem néhány szót a beszélgetésükből.
– SnarkyMark új posztja szenzációs volt – mondta Vasember. – Még anya is nevetett rajta!
– Igen, tényleg szenzációs – felelte Amerika Kapitány, és mindketten elnevették magukat. Bárki legyen is ez a SnarkyMark, biztosan vicces lehet, ha így megnevettette őket.
Sherlock-szabály-következtetések:

A fiú és a lány nyilvánvalóan testvérek, talán ikrek, mert egykorúnak tűnnek.
Az új suli valószínűleg nem olyan sportos, mint a Harmadik és az Ötödik.

Ez jó hír volt. Szeretem a sportot, de a Harmadik Suli elképzelése a szórakozásról a futóverseny volt – minden áldott hétvégén. Az egyik ottani tanár olimpikon futó volt, és elhatározta, ha már ő nem lehet többé profi sportoló, legalább megpróbál kinevelni egypárat. Biztos voltam benne, hogy sikerrel fog járni, mert mire odakerültem, mindenki a legjobb időkről beszélt – mármint a versenyeken elért időkről, és nem a barátaikkal eltöltött időkről. Az Ötödik Suli hasonló volt, de ott csak a focira koncentráltak. Furán néztek mindenkire, aki nem töltötte az összes szabadidejét a helyi klubban. Verekedés csak akkor tört ki, ha valakiről kiderült, hogy nem a Manchester Unitednak szurkol.
A pólókat is jó jelként értelmeztem. A Második és a Negyedik Suliban nagy Marvel-őrület tombolt, ezért képben voltam. (Mindent tudok Vasemberről, amit ők – és valószínűleg néhány olyan dolgot is, amit ők nem.)
Így már csak egy ismeretlen maradt – Snarky-Mark –, de róla is kiderítem, hogy kicsoda, amint hazaérek. Csak remélni tudtam, hogy SnarkyMark tényleg olyan vicces, mint amilyennek Amerika Kapitány és Vasember gondolta.
Kezdetnek nem rossz. Mire végeztem a boltban, nem csak egy csomag keksszel lettem gazdagabb – kezdtem sejteni, hogyan fogom túlélni a Hatodik Sulit.

Rendeld meg most!