"A Cirka és Firka, amennyire lehet, kutyául és macskául szól"

Kiss Judit Ágnessel beszélgettünk

A Zseblámpás könyvek szívmelengetően gyönyörű darabja a Cirka és Firka, mely két örökbefogadott állat és a gazdájuk különleges kapcsolatáról mesél. Most a szerzővel, Kiss Judit Ágnessel beszélgettünk állatokról, emberekről, felelősségről. Olvass tovább!

cirka_es_firka_borito_1000px.jpgNem tudunk olyan korosztályt megnevezni, akinek ne ajánlhatnánk egy remek Kiss Judit Ágnes-könyvet. Hogyan tudsz az ovisokhoz, a kisiskolásokhoz, a kiskamaszokhoz és a felnőttekhez is ennyire autentikusan szólni?

Nem tudom, mennyire autentikus a hangom az egyes könyvekben, de törekszem rá. Nem is annak a helyébe képzelem magam elsősorban, akinek írok, hanem aki épp a könyvben megszólal. A Cirka és Firka remélhetőleg nem gyerekekhez vagy felnőttekhez szól autentikusan, hanem amennyire lehet, kutyául és macskául szól. És ha hitelesen sikerül, akkor szeretni fogja a felnőtt is és a gyerek is.

A Babaróka-történetek kapcsán mesélted, hogy a kislányod plüssjátékai adták az ötletet Babaróka és Mamaróka alakjához. Kik voltak Cirka és Firka ihletői?

Élő állatok voltak. Minden kutya és macska, akikkel valaha találkoztam. Nagyon régóta szerettem volna könyvet írni a kutyák és a macskák kommunikációs nehézségeiről, tavaly egy kényszerpihenő - a covid - adott rá lehetőséget.

Olvass el egy cikket a könyvről!

kepernyofoto-2022-09-13-173525.pngEgri Mónika IllusztrációjaNeked is van/volt kutyád vagy cicád? Mennyire építkeztél saját tapasztalatokra a történet írásakor?

Több cicám volt, természetesen mindegyik talált, mentett állat. Kutyát is szerettem volna örökbe fogadni, de egyedül megrémültem a feladattól, nem tudtam kezelni. Első kutyának nem mindegy valószínűleg, milyen állattal kerül kapcsolatba az ember. Ennek ellenére nem adtam fel, talán még lesz kutyám is az életben. Természetesen örökbe fogadott.

Inkább macskás, vagy inkább kutyás embernek tartod magad?

A macskákat sokkal jobban értem. De nagyon kíváncsi vagyok a kutyákkal való kommunikációra is.

Itt elolvashatod a Cirka és Firka első fejezetét!

kepernyofoto-2022-09-13-172531.pngEgri Mónika illusztrációjaMiért tartottad fontosnak, hogy nem vásárolt, hanem örökbefogadott állatokról mesélj?

Hihetetlen sok a gazdátlan állat. Közben sokan szaporítóktól veszik a fajtatisztának nevezett kölyköt kizsigerelt, méltatlan körülmények között tartott anyáktól. Egy országot komolyan minősít, ahogy a legelesettebbekkel bánik, legyenek gyerekek, fogyatékkal élők, idősek, hajléktalanok vagy állatok. Nálunk rettenetes történetek érik egymást kidobott, bántalmazott, elhanyagolt emberekről és állatokról egyaránt. Szeretnék a felelős állattartáshoz is egy picit hozzátenni. A felelős szülőséghez is.

Dolgozol most valamilyen történeten? Melyik korosztálynak fog szólni a következő könyved?

Folytatom Babaróka történetét, és annyira jó volt valódi állatokról írni az emberszerű rókák után, hogy tervezek még állatos könyvet is.

Kattints ide és rendeld meg a könyvet!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Kutya-macska barátság újratöltve

  • A macskáknak szorgalmas védőangyalaik vannak