Sínen vagyunk!

Egy könyvben minden, amit a villamosokról tudni érdemes

A te gyereked is rajong a villamosokért? Ezer kérdése van, de elakadtál a válaszokkal? Előfordulhat, hogy nem tudtad neki megmondani, hogy melyik a világ leghosszabb villamosa vagy mi az a pantográf? Mostantól minden másképp lesz! Mindent megtudhattok áramszedős pajtásainkról egy igazi villamosrajongó és -szakértő, Kovács Tamás György frissen megjelent ismeretterjesztő könyvéből, melynek illusztrációit Szinvai Dániel készítette. Olvass tovább!

a_villamos_borito_1000.jpegAmióta megszületett a kötöttpályás közlekedés, az emberek, különösen a gyerekek valami rejtélyes vonzódással viseltetnek iránta. A síneken robogó nagy gépekről persze először mindenkinek a vonatok ugranak be: a Balaton felé száguldó, méltóságteljes, narancspiros Nohabok, a Vasúttörténeti Park felfűtött, erőtől duzzadó 424-ese, a szárnyvonalakon imbolygó „kispiros” Bézék vagy a frissen üzembe állított, lágyan sikló emeletes látványosságok, a KISS-ek.

A vonatrajongók bőséggel találnak izgalmas kínálatot – hogy messzebb ne vonatozzunk, a Pagonynak is hamarosan megjelenik egy új vasutas társasjátéka –, de a „városi kistesó”, a villamos eddig kicsit mostohagyerek volt a gyerekkönyvkiadásban. A legtöbbet talán Gévai Csilla írt róluk az először éppen tíz éve megjelent Amíg utazunkban – ám igazán átfogó könyv még nem született a témában.

Kattints ide és szerezd meg!

kepernyofoto-2023-03-06-105143.pngSzinvai Dániel illusztrációjaDe most végre megjelent A villamos – A remíztől a hurokvágányig című kötet, a Budapest-mániás, Hosszúlépés-sétavezető Kovács Tamás György és Szinvai Dániel grafikus közös műalkotása. A kifejezés nem túlzás, valóban magával ragadó az illusztrációk minősége és ritkán látott összhangja a szöveggel. Szinvai Dániel alig néhány éve robbant be a könyvgrafika világába, például a hatalmas sikert aratott, jellegzetes vizuális világú Szevasz novellagyűjtemény illusztrációival, illetve tavaly első díjat kapott a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon silent book kategóriában.Az író Kovács Tamás György pedig tényleg mindent tud a villamosokról – nemcsak a budapestiekről, hanem lebilincselő módon mesél Európa leghíresebb járatairól, Lisszabontól Prágáig.

kepernyofoto-2023-03-06-105308.pngSzinvai Dániel illusztrációjaAlapos, ugyanakkor végtelenül szórakoztató ismeretterjesztő képeskönyv tehát A villamos. Az aprólékos, ám könnyen befogadható, böngésző-szerű grafikák elegánsan magyarázzák az alapvetően műszaki témához képest kifejezetten könnyed szövegeket – és viszont. A könnyedség azonban nem megy a pontosság rovására. A szó legnemesebb értelmében vett ismeretterjesztésről van szó, amely óvodás korú gyerekektől a nekik mesélő nagypapákig mindenkinek tartogat élvezetet, érdekességeket és meglepetéseket.

Bekukkanthatunk például egy vezetőfülkébe, megtudhatjuk, hogy mi az a pantográf vagy a ráncajtó, hogy mekkora is valójában a villamosok hatalmas családfája, de például végre eligazodhatunk a „fonódó villamos” és a „fonódó vágány” gyakran összefonódó jelentéseinek különbségében, és a könyv rendet tesz a különböző színű járművek festései között is.

Lapozz bele!

kepernyofoto-2023-03-06-105411.pngSzinvai Dániel illusztrációja
Mindez nem jelenti azt, hogy A villamos adatok és információk rideg halmaza lenne. A könyv legnagyobb erénye éppen az, hogy átsüt rajta szerzőinek mély rajongása kötöttpályás járműpajtásuk iránt. Akiben már megvan ez a rajongás, annak nagyon sokat fog adni A villamos. Akiben meg – még – nincs meg, abban biztosan megszületik a könyvet olvasgatva-nézegetve.

Kovács Andrea cikkét olvastad.

Kattints ide és rendeld meg ezt a szuper könyvet!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek