Elő az üstöket, itt a Varázslabor!

Lencse Mátéval a Lyukasóra Sulis Kártyák legújabb darabjáról beszélgettünk

Lencse Máté ezerrel pörög, ha társasokról van szó, folyamatosan születnek a fejében az izgalmasabbnál izgalmasabb játékok! Most a Lyukasóra Sulis Kártyák sorozatban jelent meg egy új, hangosan nevetős játéka, a Varázslabor. Kíváncsi vagy, hogyan lesz ötletből társas? Szeretnéd tudni, vajon nektek való-e a Varázslabor? El sem tudod képzelni, mi köze lehet Papp Gábor Zsigmondnak ehhez a boszorkánysághoz? Akkor olvasd el Mátéval készített interjúnkat!

varazslabor_fiokos_3d_crop_1000px.pngÚjabb szuper társasod jelent meg a Pagony Játékkiadónál, lassan már össze sem tudjuk számolni őket! Hogyan született meg a Varázslabor?

Szerettem volna egy direkt vicces játékot, illetve volt a fejemben egy konkrét ritmus. Ez a megyünk körbe és mindenki folyamatosan, ugyanabban a ritmusban szajkózza a magáét. Ezt a hangulatot, ezt a ritmust kerestem és kiderült, hogy ez már random szavakkal is könnyesen röhögős tud lenni.

Egyébként Bab munkacímmel indult el a játék a fejlődés útján. A nyelvi koherencia, a tematika, szóval úgy általában a letisztultság aztán már a Pagony Játékkiadó csapatával született meg. Nagyon örültem például, amikor Hanna (Győri Hanna, szerkesztő. A szerk.) felvetette, hogy kaphatna saját verset is a játék. Az azért nagyon menő. De az egész játék fogadtatása szuper volt a Kiadó részéről, ami nekem nagyon sokat segít. Jó volt dolgozni rajta!

Kattints ide és rendeld meg a Varázslabort!

Mi úgy vettük észre, hogy az ilyen fajta gyorsasági, odafigyelést igénylő, ritmikus, versengő játékokhoz nem árt egy bizonyos személyiségtípus. Mit gondolsz erről? Vagy egy jó játék mindenkit megfog, függetlenül a személyiségétől?

Biztosan nincs olyan játék, ami mindenkinek működik, de azért vannak korszakos csodák (nem, nem fogok példát mondani), amik a többségnek igen. A Varázslaborban szerintem van bőven geg, így nem is akar, nem is tud mindenkihez szólni, ahogy egyébként a műfaja is elég megosztó. Én szeretem, körülöttem sokan szeretik, amikor gyerekekkel játszom, akkor is sokszor működnek jól ezek a játékok, szóval van közönsége. Aki mindig komoly, mindig agyalni és számolgatni szeretne, ha leül társasozni, annak persze nem ajánlom a játékot. De ha nyitott vagy arra, hogy egy amúgy elég nehéz koncentrációs helyzetben, röhögéseket visszafojtva skandáld, hogy sellőnyálka, akkor ez a te játékod.

varazslabor-3.jpg

Hogy tetszett a tanodásaidnak a Varázslabor? Volt olyan visszajelzésük a gyerekeknek, amit bele tudtál építeni az elkészült játékba?

Leginkább megerősítést kaptam tőlük. Eleve jófejek, hogy leülnek félkész játékokhoz, de hogy még kritikusak is, az külön szuper. A Bab sikeres volt, sokat röhögtünk, így rögtön láttam, hogy ennek van értelme. Még nem látták, nem tudják mi lett belőle, nagyon várom, hogy megmutassam nekik!

varazslabor-1.jpgSzerintünk mind Mayer Tamás illusztrációi, mind Papp Gábor Zsigmond bevezető verse sokat hozzáadott a játék hangulatához. Neked hogy tetszettek?

A vers egy csoda. El sem hiszem, hogy valaki írt egy verset az én játékomhoz (nagyon sok lírát olvasok, úgyhogy ez tényleg fontos nekem). Az meg különösen remek, hogy ez a valaki Papp Gábor Zsigmond, akinek van olyan fordítása, amit 150-200 alkalommal biztosan felolvastam itthon. Mayer Tamás szerintem az egész Sulis kártyák sorozattal csodát művelt, hiszen egyszerre egységes az egész, miközben saját világokat teremtett egy-egy játékon belül. Én csak mechanikákkal dolgozom, a világ mindig a Pagonynak és egy csapatnak köszönhető, amiért nagyon hálás vagyok. Amit itt kiemelnék és amiben a két szerzőnek óriási érdeme van, hogy ennek a játékomnak új és saját világa lett. Megtisztelő Boribonnak vagy Rumininek is játékot tervezni, de ez most külön jól esett.

Mi lesz a következő társasod? Dolgozol most valamin?

A Pagonynál egy régi-régi játékom jön majd újra, új köntösben és elképesztően várom, bár azért kell még várni egy kicsit. Amúgy pedig most segítek egy elég kreatív csapatot egy elég izgalmas projektben, szóval megrendelésre dolgozom. Aztán, ha minden jól megy, akkor jövök egy saját kiadású kártyajátékkal is egy nagyon izgalmas közös munka keretében. Nyomom tovább a #kölcsöntársas kísérletemet is, ahol olyan játékokat csinálok, amik nem jelennek meg a hagyományos módon, hanem tőlem lehet kikölcsönözni őket. És még az sem kizárt, hogy idén színházhoz is lesz közöm társasjátékon keresztül.

Tedd kosárba!

Kapcsolódó termékek