Menjünk a kuflis játszótérre!

Oké, akkor irány a Hild tér!

Nem is lehetne nagyobb ajándékot adni az idén pont 10 éves kufliknak, mint egy saját játszóteret, ahol minden, de minden KUFLIS! Dániel András nagysikerű kufli-mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret az V. kerületi Hild téren találjátok, de addig, amíg személyesen nem juttok el oda, mindent elárulunk róla, megmutatjuk, milyen szuper lett!

Hogyan jött az ötlet, hogy legyen kuflis játszótér?

A kuflis szereplőkkel benépesülő új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a kerületi lakosság bevonásával. De persze kellett a játszótér megalkotáshoz az is, hogy az V. kerületi önkormányzat már régóta tervezte a Hild tér átalakítását, ezért megkeresték előbb Dániel Andrást, majd a dán KOMPAN céget, hogy segítsenek nekik...

fa.jpgÍgy aztán a játszótéren, azaz a kufli-mesékből jól ismert Elhagyatott réten a KOMPAN cég hazai képviseletének köszönhetően, sok más hazai játszótérről ismerős eszköz kuflis változatát találod. A szerző persze a játszóeszközök tervezésében is aktívan részt vett, ehhez azt is tudni kell, hogy Dániel András anno maga is a szomszédos Hild József Általános Iskolába járt, szinte az összes délutánját ezen téren töltötte, nem is sejtve, hogy egyszer a saját meséinek szereplőivel benépesült játszótér lesz itt...

KOMPAN? Az mi?

Let’s play! - Ez a KOMPAN nagyon beszédes jelmondata, az általuk készített játszótereken minden egyes elem pedagógia és biztonsági szempontokból is megfelel a szabványoknak, és a játszóteret használó 3-8 éves korosztálynak.

krs8200564_en-1.jpgEgy tervrészlet a KOMPAN-tólÉs hogyan lett ez mind kuflis?

A dán szériajátékok egyedi, kuflis átalakításnál lépésről lépésre haladtak a tervezők, a funkciók kialakítása és a látványterv közös kooperáció eredménye, mely a kuflis brand book alapján készült. A tervezés során figyelembe kellett venni a kufli figurák pontos méreteit arányait, a közel másfél éves munka során rengeteg vázlat készült a panelekhez.
Például tér közepén álló hatalmas Zödön csúszdás mászókába a dán céggel együtt ötletelve került bele többek között egy kukucskáló, elforgatható szócső, a felmászóháló, a kötéllétra.

És mi van még itt?

fityirc.jpgA játszótéren minden, de minden: van mászóháló, hinta, mérleghinta, tavirózsa, négyszemélyes rugós billenőeszköz, forgó homokozóasztal, mind-mind a kuflik jól ismert világát idézik, tökéletes kuflis színekben, pontos méretarányban, ahol a gyerekek a legnagyobb biztonságban ismerhetik meg saját határaikat, kipróbálva magukat például a Pofánka és Valér rugós libikókán. A nagyobbak vagy a szülők akár pinpongozhatnak is a beszélő fatuskó vagy az óriás varázsgomba szomszédságában. A kufli játszótér teljesen akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is tökéletesen megfelel!
Ja, és a játszótér Deák tér felőli bejáratánál egy kis szekrényi közösségi könyvtár is működik, ahol több más könyv mellett néhány kufli-kötetet is el tudtok olvasni akár a közeli Fityirc székben ücsörögve.

A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében a játszótér víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és saját fúrt kúttal is rendelkezik, a zöldtetős WC épületében pelenkázót is találtok, és a szomjas gyerekekre gondolva egy ivókút is van.

A park tele van régi-új fákkal, hiszen a tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték. A Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, különböző magasságú cserjékkel, évelőkkel gazdagodott, hogy minden napszakban árnyékban tudjatok játszani, szaladgálni, homokozni, pihenni, csak úgy lenni...

Milyen volt a megnyitó?

Budapest legújabb játszóterét az V. kerületi családok egy nagyszabású megnyitó esemény keretében vehették birtokba szeptember 17-én. A napsütéses eseményen a Zödön, Bélabá, Fityirc és társaik világát megálmodó és nagyon meghatódott Dániel András felolvasta külön a Hild tér megújítása alkalmából írt meséjét, melyet egyébként te is meghallgathatsz a játszótéren található, ott kihelyezett QR-kód beolvasásával, ráadásul Scherer Péter, a „Kuflik magyar hangjaként” is ismert remek színművész előadásában.

És persze, mi, a Pagony Kiadó is ott voltunk, egésznapos kuflis kézműves foglalkozással és társasozással szórakoztattuk a rohangálásban elfáradt gyerekeket – és szüleiket.

hinta.jpg

Hogy jutok el a kufli játszótérre?

A játszótér tömegközlekedéssel nagyon könnyen elérhető, hiszen egy kis sétára van a metrókkal teli Deák tértől, közel a Duna-part is, de ha esetleg biciklivel érkeztek, akkor a játszótér melletti kerékpártámaszokat is használhatjátok. A körbezárt, így biztonságos játszótér kapuja sötétedéskor zár, de mostantól minden nap csak titeket vár, mindenképpen próbáljátok ki!

A Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját támogatva a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással is segítette.