Hogyan mennek az űrhajósok vécére?

- és egyéb életbevágóan fontos kérdések a világról

Miközben zötykölődöm a villamoson, vagy már félálomban fekszem, gyakran kapom magam azon, hogy egészen képtelen dolgokon gondolkodom. Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Már csak abból a hatalmas lelkesedésből kiindulva, amivel ti, a vásárlóink is üdvözöltétek az első mesés ismeretterjesztőnket, a Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák?-at.

A Pagony kiadó életében ezek az első gyereknyelven megírt tudományos mesekönyvek, úgyhogy nagyon örülünk, hogy szélesedett a palettánk. – olvasd tovább a Bartók Pagony üzletvezetőjének ajánlóját!

hogyan_mennek_az_urhajosok_vecere_borito_500px.jpg
Az, hogy a gyerekek fejében rendkívüli összefüggések és furcsaságok bontakoznak ki, nem újdonság. Hogy a felmerülő őrületes és kacifántos kérdésekre a gyanútlan szülő mennyire kreatívan tud reagálni, már más tészta. Egy nehéz nap végén nem biztos, hogy készen állunk megválaszolni olyan kérdéseket, mint például hogy mi zúg a tengeri csigában. Ez teljesen érthető, senki ne hibáztassa magát, ha nem tud úgy működni 0-24-ben, mint egy lexikon.

Az a tapasztalatom az elmúlt három évből, amit a Pagonyban töltöttem, hogy a gyerekek legtöbbször a természettudományos szekciónál ragadnak le, és sokszor engem is betalálnak a kérdéseikkel, ami mindig nagyon vicces párbeszédekhez vezet.

Társalogtam már egészen kicsikkel Egyiptomról, a naprendszerről, arról, hogy mi mozgatja a Bartók Pagony kirakatában a hatalmas óriáskereket, és még sorolhatnám. Sokszor érzékelem, hogy bár nagyon érdekli őket, amit nézegetnek és olvasgatnak, nem mindig érthető számukra a magyarázat. Ez természetes is, hiszen ezeknek a könyveknek a többsége nagyobbaknak szól. A 4-6 éves korosztály kicsit „kimaradt a jóból” eddig, pedig telis-teli vannak király kérdésekkel és hatalmas érdeklődéssel.

Az, hogy a Hogyan mennek az űrhajósok vécére? mesés keretek között, szórakoztató formában juttatja sok-sok új információhoz a kicsiket, szerintem zseniális ötlet. Hozzájuk hasonló korú gyerekeken és családjaikon keresztül magyaráz el folyamatokat, amikbe bele tudnak helyezkedni, és amiket így könnyedén meg is tudnak érteni. Nagyon praktikus, hogy minden mese 3-4 oldalas, rövid, abszolút emészthető hosszúságú. Így aztán fáradt estékre is tökéletes, de ha nagyon lelkesek vagytok, akár többet is olvashattok egyszerre.

Mivel a könyv 4-7 éves korosztálynak íródott, a nyelvezete egyszerű, nem bonyolítja túl a magyarázatokat, ennek ellenére nagyon tartalmas. Még áramkörökről is szó esik az egyik mesében, olyan logikusan levezetve, miért kapcsolódik le a hűtőben a lámpa, amikor becsukjuk az ajtaját, hogy még én is megértettem. Na jó, ez csak vicc volt, de tény, hogy egy csomó olyasmit tesz világossá, amit nem olyan egyszerű elmagyarázni a kíváncsiskodó utódoknak. Rengeteg különféle téma felmerül benne, például hogy tényleg ezer pár lába van-e az ezerlábúnak, vagy hogy miért nem használtak a középkorban evőeszközt. Utóbbinál szerintem elkerülhetetlen lesz egy középkori vacsora megrendezése…

lakoma.jpg

Itt tudod megrendelni!

A kisebb gyerekekre való tekintettel nagyon gazdagon, színesen illusztrált a könyv, amitől az egész hangulat még mesésebb, cseppet sem „tanulós” lesz, sőt, egyes témákhoz kapcsolódóan még a megértést segítő ábrákat is találhattok benne.

A nagyobb gyerekek számára is egészen biztosan tartogat majd meglepetéseket, úgyhogy ez egy igazi családi olvasmány. Biztosak lehettek benne, hogy a nagytesó sem fogja magát halálra unni az esti mesén. Egy csomó témát együtt is meg tudtok vizsgálni, letesztelni a frissen megszerzett tudást.

Ez a mesekönyv egy igazi adu-ász, és bár még csak február eleje van, számomra már most biztosan az év egyik nagy kedvence!


Rendeld meg itt!

Mivel én magam is nagy rajongója vagyok az ilyen témáknak (gondolom, ezt már észrevettétek), gyűjtöttem nektek egy pár linket, ha további érdekességekre vágytok. Nekem ezek a legnagyobb kedvenceim:

Erre a linkre kattintva megtudhatjátok, hány ember tartózkodik ebben a pillanatban a világűrben. Szuper izgi!!

Itt azt nézhetitek meg, hogy az egyes tengeri állatok milyen mélyre tudnak lemerülni az óceánban. Elképesztően fura lények élnek ám odalenn!

Azt tudjuk, hogy a világűrben hatalmas, emberi ésszel szinte felfoghatatlan méretek, távolságok vannak. Ez az oldal a bolygók, csillagok, meteoritok és társaik méretkülönbségeit mutatja meg nekünk.