Miért szeretitek a kuflikat?

Ezt tudtuk meg a Nagy Kufli-Kérdőívből!

Végre veletek is megosztjuk mindazt, amit a kuflis kérdőívünk 942 kitöltőjétől tanultunk arról, miért szeretitek a Kuflikat, kik a kedvenc karaktereitek, melyik lopta be magát a szívetekbe leginkább a történetek közül és még sok minden mást, ami az elhagyatott réten történt. Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, hogy kik a kedvenc kuflik, a kedvenc idézetek, hogyan jellemeznétek őket és hogyan érhetett el ekkora sikert gyerekek és felnőttek között egyaránt!

A 942 kitöltőnek összesen 5107 kuflis könyve van otthon, sőt 68,3 százalékuknál valamilyen kuflis játék is felbukkan a polcon, így biztos, hogy számos és sokrétű kufli-élmény után alakult ki véleményetek a sorozatról és a lehető legmegbízhatóbb forrásból ismerhettük meg még jobban az elhagyatott rét lakóit: tőletek, a rajongóktól!
Hiszen nem csupán dísznek vannak ezek a könyvek: a kitöltők több mint felénél (59,4%) legalább hetente egyszer le is kerül a polcról!

A kedvencek


kufli_kampany_kiertekeles_2_blog_belsokep.jpgKezdjük azzal, hogy kik a kedvenc karakterek, milyen szólások épültek a mindennapjaitokba, melyek a legszívélyesebb események, hogy megtudjátok, mennyire hasonló a véleményetek a többi kufli-rajongóval!
A Kuflik közül Fityirc (567 szavazat) és Pofánka (560) jár az élen, amiben olyannyira egyetértünk veletek, hogy nem véletlenül voltak ők az elsők, akik lapozó formájában is kaptak esélyt a szereplésre! Majd következik Bélabá (368), Zödön (268), Titusz (266), Valér (236) és Hilda (167), akik bár kissé lemaradtak a két első helyről, de látható, hogy nekik is megvan a maguk népes rajongótábora. Ennél a kérdésnél úgy éreztük, nem szabad egyre limitálni a válaszok lehetőségét, hiszen nehéz dönteni közöttük és persze a legtöbb családban több mint egy rajongó van, ami abból is látszik, hogy csupán 217-en választottatok egyetlen szereplőt.
Rákérdeztünk a többi karakterre is, és összesen 107 lakót említettetek a rétről! Közülük nagy sikernek örvendett Mohamanyi (285 szavazat), a varázsgombák (196), a beszélő fatuskó (118) és a lábas csiga (52), de sokan említettétek a repülőket, vagy csak szimplán a “vicces lényeket”.

Kedvenc kiszólásokból, szóváltásokból, szófordulatokból is volt elég, és akadt, ami számos alkalommal előkerült. Ilyen például a pucováló roham, vagy a “jó reggeltek” minden verziója (tudjátok, „Jó reggelt, süvölt a láma, te sem alszol többet máma!” vagy „Jó reggelt, üvölt a kakas, tolla tépett, a hangja magas!”), és vannak egyedi megszólalások is a kedvencek között:

"- Már az unatkozást is unja az ember…
- A kufli!"

"Annak idején évekig leveleztem egy fél pár zoknival."

"A látóhatártól mindenki messze lakik."

"Az a szerencséd, hogy munkaidőben tilos megsértődnöm."

"Ezerszer megbeszéltük, hogy nincs cukizás az elhagyatott réten!"

"Én nem ilyennek képzelem magam én tényleg ilyen vagyok."

Sok családban olyannyira kedvencekké váltak a kuflik sajátos szófordulatai, hogy a mindennapokba is beépültek, például ha elkeveredik valami otthon, akkor valaki biztosan rákezd az “Ezt hívják a kacatok titkos vándorlásának..." monológra, vagy éppen nagy esők idején rendszeresen elhangzik, hogy mindjárt ki kell húzni a dugót. A “meg miegymás” is sokszor a mondatok végére kerül, de az is gyakran már nasi után kutató gyerek mentsége, hogy "Ez egy elhagyatott rét, magunknak kell ennivalót szereznünk!"

Ahogy ti látjátok

04kuflik.jpgAzt is kértük tőletek, hogy jellemezzétek csupán 3 szóval a kuflikat.
Ebben az összesítésben nem meglepő, hogy a “vicces” jellemző került elő legtöbbször, összesen 611 kitöltő írta, de előkerült sokszor a kedvesség, egyediség, cukiság, különlegesség is.
Az is kiderült, hogy a kitöltők között nagyon sokan olyan család van, ahol nem csak a kisgyerekek, de a nagyobbak, sőt a szülők is szeretik a kuflikat! Sokan ezzel is magyarázzátok a hatalmas sikerét, hiszen szülőként is őszinte élvezettel olvassátok fel a megunhatatlan, mókás meséket minden este.

Az tehát egyértelmű, hogy kedvesnek és viccesnek találjátok a kuflikat. De ezen kívül is számtalan értékes meglátással találkoztunk a kérdőívet elemezve, amik jól megmutatták, mi minden rejtőzik ezekben a kis történetekben.
Az egyik legszembetűnőbb meglátásotok az volt, hogy a mesék nem akarnak semmiről meggyőzni, nem didaktikusak, ami nagy szabadságot ad a mesélésben és a történetek újra- és újrafelfedezésében.
Fontos volt az is, hogy egy teljesen stresszmentes világba repít benneteket, és hogy egy egymást segítő, a konfliktusokat jól kezelő közösség részévé váltok.

kufli4.jpgÖsszességében egy olyan fantáziavilágként jellemeztétek az elhagyatott rétet az összes furcsa lakójával együtt, ahol minden ideális, amiben el lehet merülni a nap végén, és ami az egész családot kikapcsolja és megnevetteti.
Az elmúlt években szinte családtagok lettek a kuflik: Fityircék ott vannak, ha valamiben sántikálnak a gyerekek, előkerül Hilda, ha valaki pucováló rohamot kap hétvégén, és persze Bélabá bölcseletei is rögtön eszünkbe jutnak, ha éppen valamiről “komolyan” kell beszélni.

Ezt a fantáziavilágot talán mégis úgy tudjuk a legjobban bemutatni, ha az általatok küldött jellemzéseket összegyúrva készítünk még egy írást. Sok-sok különböző nézőpont és személyes történet kerül majd ebbe a cikkbe, hiszen ez érezteti igazán, mennyire fontos szereplői az estéknek a kuflik rengeteg család életében.
Ezt a cikket hamarosan olvashatjátok is!

A kedvenc kuflim

Nektek ki a kedvenc kuflitok? Áruljátok el nekünk!

A kedvenc mesém a kuflikkal

Melyik a kedvenc mesétek a kuflikról?

Köszönjük, hogy ilyen sokan részesei lettetek a Nagy Kufli-Kérdőívnek! Mi is sokat megtudtunk a kuflikról, pedig azt gondoltuk, előttünk nincsenek már titkok!


Kapcsolódó termékek