Négy új könyv a Pagonytól

Az ismeretterjesztéstől a versekig

Új kötettel bővül Pásztohy Panka népszerű sorozata, Harris Gemma Elwin könyvéből a gyerekek a legizgalmasabb kérdésekre kaphatnak válaszokat, Michael Rosen fantasztikus verseit pedig Szabó T. Anna fordításában vehetik kezükbe a gyerekek és a felnőttek. Ezek mellett folytatódik a Történetek kíváncsi gyerekeknek sorozatunk, melynek friss kötetéből többek között az is kiderül, miért görbe a banán.

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili – Pitypang kertészkedik (a szerző illusztrációival)

A Pitypang és Lili-sorozat legfrissebb része egy igazi tavaszi mese. Lili elhatározza, hogy ebben az évben ő is szeretne virágokat ültetni — sőt, nemcsak virágokat, hanem zöldségeket is! Anya és Pitypang segítségével neki is kezd, elülteti a palántákat, elveti a magokat, és szorgalmasan öntözi is őket. Ám egyszer csak eltűnik a gereblye, eltűnik az öntözőkanna… Lehet, hogy Pitypang mégsem a legmegfelelőbb segítség a kertészkedésben?Persze ha van a családban egy elhivatott gödörásó kiskutya, az meg tudja nehezíteni a folyamatokat, és Pitypang pontosan ilyen kutyus... Az ültetés nem csak fenntarthatóság szempontjából fontos, hanem türelemre tanítja a gyerekeket (és a felnőtteket is), hiszen az elültetett növényeket hosszú időn át locsolni és táplálni kell ahhoz, hogy termést hozzanak.

2-5 éves kor között ajánljuk.

Harris Gemma Elwin: Az univerzum, a tehenek meg minden - fontos kérdések, egyszerű válaszok (illusztrátor: Mayer Tamás)

Minden családban elő szokott fordulni, hogy a gyerekek legizgalmasabb kérdéseire anya vagy apa nem tud válaszolni. Ilyenkor jön jól a Pagony új mindentudó zsebszakértője, amelyben nehéz kérdésekre is egyszerű magyarázatokkal találunk!

Gemma Elwin Harris több ezer általános iskolás gyerektől gyűjtött össze kérdéseket. A legérdekesebbeket, legviccesebbeket, legfilozofikusabbakat továbbította a témák legnagyobb szakértőinek, akik fáradságot nem kímélve írták meg humoros és könnyen érthető válaszaikat.

Szóval ha legközelebb felmerül a vacsoraasztalnál a kérdés, hogy miért alszunk éjszaka, hogyan keletkeznek a villámok, ehetőek-e a kukacok, csak elő kell venni ezt a könyvet, és kikeresni belőle David Attenborough, Michael Rosen vagy Bear Grylls (és még sok-sok kiváló tudós és újságíró) válaszát. A fejezetek csodálatosan szellemesek. Rövidek, érthetőek, és szórakoztatók, mert minden válaszadóval hosszasan együtt dolgozott a szerkesztő, hogy a válaszok gyerekek számára is érthetőek és izgalmasak legyenek.

6-12 éves kor között ajánljuk.

Michael Rosen: A banánfüles fiú (Illusztrátor: Quentin Blake)

"Akkor hirtelen a bátyja

figyelmes lett a banánra.

– Banán van a füledben! – mondta.

– Tessék…?

– Ba-nán-van-a-fü-led-ben! – mondta.

– Tessék…?

A bátyja most már ordította:

– BANÁN VAN A FÜLEDBEN!!!!

A kisfiú hangosabban mondta:

– Bocs, nem hallok semmit! Banán van a fülemben!"

A négy részre tagolt kötetben a reggelhez, a nyaraláshoz, a betegségekhez és az estékhez kapcsolódó verseket olvashatunk, melyeket pazar rajzok kísérnek.

Az angol gyerekirodalom két óriása (a „brit Janikovszky-Réber páros”), Michael Rosen és Quentin Blake könyvét Szabó T. Anna vicces fordításában hozzuk el a magyar olvasóknak.

5-8 éves kor között ajánljuk.

Petra Maria Schmitt: Miért görbe a banán? (Illusztrátor: Heike Vogel)

Miért kék az ég? Miért görbe a banán? Miért világítanak a csillagok?A gyermeki kíváncsiság határtalan, azonban néha nem árt egy kis segítség, hogy a megfelelő válaszokat adhassuk a kérdésekre. Ebből a könyvből újabb izgalmas tényeket tudhatunk meg a világunkról a gyerekek számára is könnyen érthető, mesés formában.

A gyerekek kíváncsiskodnak, mi pedig igyekszünk legjobb tudásunk szerint válaszolni nekik, de egy szülő sem lexikon, hogy mindenre pontos magyarázatot tudjon adni. Nem is kell, mert a Történetek kíváncsi gyerekeknek sorozat megteszi helyettünk: csupa nem mindennapi, izgalmas kérdésre kaphatunk választ a kötetekből.

A történetek valószerűek és természetesek – minden sztoriban más gyerekekkel és felnőttekkel találkozunk, így láthatják, hogy sokféle gyerek sokféle téma iránt érdeklődik, kinek-kinek más az érdeklődési köre, de egyben hasonlóak: ugyanolyan kíváncsiak, mint ők.

A kisebb gyerekekre való tekintettel nagyon gazdagon, színesen illusztrált a könyv, amitől az egész hangulat még mesésebb lesz, sőt, egyes témákhoz kapcsolódóan még a megértést segítő ábrákat is találhatunk benne.

5-7 éves kor között ajánljuk.

Kapcsolódó termékek