Nikola Tesla, az önzetlen zseni

Ismerjétek meg Tesláról szóló könyveinket!

Nikola Tesla a XX. század egyik legnagyobb tudósa, azonban közel sem tudunk róla és találmányairól annyit, amennyit érdemes lenne. Luca Novelli Isteni Szikrák című sorozatának harmadik részében azonban utánajárt mindennek, ami Teslával kapcsolatosan izgalmas lehet és végre mi is a kezünkben tarthatjuk a kötetet!
A sorozatban eddig Leonardo da Vinci-ről és Stephen Hawking-ról olvashattatok, most pedig a váltóáram és a távirányító feltalálóján a sor, hogy mókás, könnyen érthető, képregényszerű formátumban elmesélje nektek kalandos élete történetét!

De mi nem értük be ennyivel, mert teljesen rákattantunk Teslára, úgyhogy gyűjtöttünk más hozzá kapcsolható könyveket is, amiket ha elolvastok, egyrészt sokkal okosabbak lesztek, másrészt garantáltan soha többé nem fogjátok azt mondani, hogy a fizika unalmas!

tesla_borito_1000px.jpgA könyvben maga Nikola Tesla meséli el életét és annak legfontosabb állomásait. Az első találmányoktól és vízióktól kezdve az Edisonnal folytatott áramháborún át, az élete köré épült mítoszokon keresztül egészen a legfontosabb találmányokig, mint a rádióhullám, az elektromos energia vezeték nélküli vezetése vagy egy kozmikus energiával működő gépezet.

Az egyik legizgalmasabb része a könyvnek, hogy olyan érdekességeket tudhatunk meg Tesláról, amikre biztosan nem számítottunk volna. Na jó, tudjuk, hogy minden zseni kicsit bolondos és kilóg a sorból, így óriási meglepetés nem ér minket, amikor megtudjuk, hogy már gyerekkorában is szembement az árral. Néha szó szerint is, hiszen egyszer megpróbált egy vízen lebegő szerkezet alatt átúszni, ami épphogy sikerült... Ezenkívül sok más furcsasága is volt, mint például a hajfóbiája vagy hogy a szájába vett falatok számának oszthatónak kellett lennie hárommal. Természetesen a könyv főként a tudományos munkájára fókuszál, így ezeken is végigvezet minket, az is kiderül, hogy élt Budapesten egy évet!

De hogy milyen izgalmakkal folytatódott Tesla élete, azt tudd meg a könyvből, mert lesznek itt még erőművek, robbanások, de még marslakók is!

054_cor16684.jpgTesla ezzel a képpel szerette volna megnyugtatni a közvéleményt, hogy kísérletei veszélytelenek. Szerintetek sikerült?„Ami igazán megnehezítette a dolgom, az valójában a természet törvényeiből következik: a világ még nem állt készen a felfedezéseimre. A terveim megelőzték a koromat. De végül ezek a törvények érvényre jutnak, és hatalmas sikereket könyvelhetünk el.” - Nikola Tesla

Mi nem csak azért szeretjük az Isteni szikrák sorozatot, mert az átlagos ismeretterjesztők összes kritériumának megfelel (minden fontos információt tartalmaz, és van egy szuper szószedet is a könyvek végén), de úgy mutatja be nagy felfedezőink életét, hogy a könyv elolvasása után szinte személyes jóbarátainknak érezzük az illetőket. Azért fontos ez, mert bár Tesla nem feltétlenül tananyag az iskola első éveiben, a neve, felfedezéseinek története a gyermek- és ifjúsági kultúrának is megkerülhetetlen része lett.

Ismerd meg ezeket a könyveket is!

23519.jpgAkcelerátus-trilógia

Már olvastátok a Panthera-sorozatot és az Időfutárt is, de azóta sem találtatok semmi ezekhez foghatóan érdekeset? Jó hírünk van, ez a trilógia betölti majd az űrt az életetekben!
“Ha a fizikára gondolunk, legtöbbünknek nem a végtelen izgalmak jutnak eszünkbe, inkább az, ahogy összeráncolt szemöldökkel meredünk a témazáróra, és csak reménykedni merünk benne, hogy legalább valami minimálisan értelmeset sikerült összehoznunk. De ha elolvassuk ezeket a könyveket, átértékelődik bennünk, amit eddig a fizikáról és a fizikusokról gondoltunk!
Titkos találmányok, cselszövő tudós társaságok, sok-sok nyomozás, izgalom és új információ vár titeket ebben a sorozatban. Amiknek a hatására én például kiműveltem magam Tesla életéből és találmányaiból is, és kicsit sajnálom, hogy nem 11-12 éves koromban jelentek meg ezek a regények, mert akkor valószínűleg egészen máshogy álltam volna a fizikaórákhoz is.
Tehát magamból kiindulva nemcsak tudományos érdeklődésű gyerekeknek ajánlom ezeket a könyveket, hanem mindenkinek, aki szereti a kalandokat és a rejtélyeket!” - írta róla kollégánk.

A trilógiát ITT tudod megrendelni!


21743.jpgNick és Tesla

Ez a sorozat nem kifejezetten Teslát népszerűsíti, de tudományos kísérletekben itt sincs hiány. A sorozat egy ikerpárról szól, akiket Nicknek és Teslának hívnak. A testvérek élnek-halnak a tudományért, és bizony sűrűn bajba keverednek. Amikor szüleik Kaliforniába küldik őket, hogy Newt bácsikájuknál töltsék a nyarat, felfedezik, hogy új szomszédságuk mennyi meglepetést rejteget. Az utca végén elhagyatott ház áll, ahol feltűnik egy titokzatos lány az emeleti ablakban, őket pedig egy ijesztő, fekete terepjáró követi mindenhová.
Nick és Tesla meg akarja oldani a rejtélyt, no meg féltik a bőrüket is, ezért a házukban fellelhető tárgyakból mindenféle védelmi szerkentyűket készítenek. Leírásuk megtalálható a könyvben is.

Szórakoztató olvasmány és tudományos kísérletek együtt! Mi kell még? Kosárba vele!24526.jpgEmma és Tesla

Erről a könyvről Stiglincz Milán, a Kalimpa és a Mazsi szerzője írt nekünk pár évvel ezelőtt egy szuper ajánlót, azóta már megjelent a sorozat második része is!
“Oké, elkezdem a történettel. A főszereplő - Emma - egy kislány, aki egyébként profi tolvaj. Egy Sperhakni nevű gonosztevő a főnöke, akivel a csatornában laknak.
Emmának és társainak innen kell az éj leple alatt fellopózni a Nagyvárosba, hogy aztán onnan jól elcsenjenek mindent, ami értékes, majd levigyék a stájszot Sperhakninak. Emma sikeres a szakmájában, de persze minden megváltozik, amikor bezuhan Nikola Tesla laboratóriumába (ahogy az már lenni szokott, ugye). Na, és ekkor kezdetét veszi a fékevesztett agymenés. Csak hogy pár dolgot említsek a folytatásból: zombik, csontváz, eszement találmányok, és egy kiskutyaként viselkedő, üvegburában élő agyvelő. No meg persze maga Tesla, aki mostanában egyre több könyvben jut (fő)szerephez” - olvassátok tovább az ajánlót itt, és csapjatok le a könyvre itt!

Kapcsolódó termékek