Szórakoztató és informatív is – lehetséges?

Megjöttek az első Pagony ismeretterjesztők!

A Pagony kiadó nagy hangsúlyt fektet arra, hogy feltérképezze, mi foglalkoztatja a gyerekeket, nagyon sokféle témában találtok nálunk könyveket. A szórakoztató ismeretterjesztők világa azonban eddig ismeretlen terep volt – többé viszont nem az, új sorozatunk indul, és legnagyobb örömünkre már három híres feltalálóról olvashattok! – Olvasd el a Bartók Pagony üzletvezetőjének ajánlóját!

A minap odajött hozzám egy bodros hajú, csillogó szemű kisfiú, és megkérdezte, van-e könyvünk az atomfizikáról. Higgyétek el, hozzá vagyok szokva a különös kérdésekhez, de ezen annyira meglepődtem, hogy csak annyit tudtam válaszolni, hogy „te hány éves vagy, hogy ilyesmik érdekelnek?”. Nyolcéves volt egyébként, és ezt a részemről elég béna kezdést egy remek beszélgetés követte, aminek kapcsán megállapítottam, hogy egyrészt nincsen atomfizikára specializálódott könyv a Pagonyban, másrészt pedig azt, hogy a tudományos érdeklődést nem lehet életkorhoz kötni.

Ha az érdeklődés megvan, az nagyszerű, de mégis hogyan lehet ezt olyan formában tálalni a gyerekeknek, hogy fenn is maradjon a kíváncsiságuk, át is menjenek az információk és esetleg még jól is érezzék magukat olvasás közben?

Nos, az a pompás hírem van, hogy ez lehetséges: ismerd meg az Isteni szikrák-sorozatot!

A kulcs, hogy az ő nyelvükön, érthetően és komplexen, de átláthatóan legyen átadva a tudásanyag. Ami újszerű és szuper ezekben a mesés tudományos könyvekben, hogy ezt a hatalmas mennyiségű információt narratívába helyezve olvashatják a gyerekek. Nem csupán rájuk van öntve egy nagy halom szakkifejezés, hogy kezdjenek vele, amit tudnak, hanem egy történetbe csomagolva, humorral fűszerezve találkoznak eddig ismeretlen tudományágakkal, felfedezésekkel.

A könyvek felépítése leginkább egy képregényre hasonlít, sok-sok szenzációs illusztráció díszít minden oldalt. Ezek magyarázatként is remekül működnek, megkönnyítik az információk feldolgozását, és ráadásul nagyon viccesek is.

Az első három kötetben három olyan lángelme életébe és felfedezéseibe nyerhet betekintést az olvasó, akik vitathatatlan tudományos érdemeik mellett nagyon érdekes és szimpatikus emberek is. Kiváló inspirációt jelenthetnek a felnövekvő jövendőbeli kis tudósoknak!

Lássuk, kik is ők!

Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet

tesla_borito_1000px.jpgNikola Tesla élete regénybe illően kalandos és hányattatott volt, róla mégsem szól annyi könyv és film, mint akár Da Vinci-ről vagy Hawkingról, pedig a világ egyik legjelentősebb feltalálója.
Rengeteg találmánya és világraszóló újítása közül a legismertebb a váltakozó áram, ez volt a legfőbb kutatási témája is. De közel sem az egyetlen, Tesla találta fel például a távirányítót, ami szintén mindannyiunk életének szerves része.

Viszont annyi minden van, amit érdemes még tudni róla és a szabadalmairól!

Ha érdekel, mi mindent köszönhetünk még Teslának, tedd kosárba a könyvet itt!

Teslával minden olyan gyerek (és felnőtt) azonosulni tud, aki egy kicsit kilóg a sorból: gyerekkorában is igazi felfedező volt, folyamatosan bajba is került kísérletei miatt, egyszer például majdnem ledarálta egy vízimalom! Már ekkor is egyértelmű volt, hogy nagy dolgokra hivatott, állandóan feltalált valamit. Személyes kedvencem a gyerekkori találmányai közül a kilátógyűrű - ez ugyan sosem valósult meg (egyelőre!), de kitalálta, milyen szuper lenne, ha a Föld köré építhetne egy nagy gyűrűt, amit mint egy kilátót körbe lehet járni és megszemlélni a bolygót. Hát nem fantasztikus ötlet?!

Ha úgy érzed, fura szokásaid vannak, nyugi, Teslánál több biztosan nincs: evés közben a szájába vett falatoknak oszthatónak kellett lennie hárommal, különben kezdte elölről az egészet, séta közben számolta, hány lépést tesz és hány felhőt lát, és még sorolhatnám… Ezek az infók amellett, hogy nagyon érdekesek, emberivé is teszik a nagy tudósokat, pont ez az, ami miatt annyira szeretjük az Isteni Szikrák-sorozatot.

A 20. század eleje az elektromossággal kapcsolatos felfedezések kora volt: Teslát végtelenül érdekelték ezek a találmányok, kezdetben csak figyelt, majd szervesen be is kapcsolódott ebbe: akkoriban még csak az egyenáram használata volt ismert, ő volt, aki a váltakozó áramban rejlő temérdek lehetőséget felismerte.
Thomas Edisonnak is dolgozott többek között, de később nagyon rossz viszonyba kerültek, igazi áramháború tört ki köztük. Edison nem akarta elismerni Tesla érdemeit, és ezzel bizony nem volt egyedül: hiába a sok fantasztikus eredmény, életében soha nem ismerték el igazán.

Tesla életútja hihetetlenül izgalmas, és ez a kis könyv könnyed stílusban, izgalmasan vezet be minket a 20. század áramforradalmába, rengeteg érdekes információt tudhatunk meg hatalmas tudósokról és segít megérteni, hogyan működnek a tárgyak, amiket nap mint nap használunk. Aki elolvassa, soha többé nem fogja unalmasnak tartani a fizikát!

Rendeld meg itt!

hawking.jpgHawking és a fekete lyukak rejtélye

Stephen Hawking a 20. század egyik legjelentősebb tudósa, nevéhez rengeteg elképesztő felfedezés fűződik. Egy olyan tudományágat választott hivatásul – elméleti fizikus volt – ami alapvetően igen nehezen befogadható a laikusok számára. Azonban Hawking zsenialitását nagyszerűen tükrözi, hogy remek érzékkel tett érthetővé az érdeklődők számára csavaros elméleteket.

Értsd meg ezzel a könyvvel egyszerűen te is!

A világegyetem szerintem nagyjából mindenkit érdekel, de megérteni egyáltalán nem könnyű a szinte felfoghatatlan távolságokat, mennyiségeket. Emlékszem, nekem apukám a fekete lyukakról órákig magyarázott, mire körülbelül felfogtam, miről is társalgunk éppen.

Szerencsére itt ilyesmitől egyáltalán nem kell tartani! A könyv Hawking egész életén végigkalauzol minket, az elbeszélő ő maga. A szerző ügyesen dobálja be a sztoriba az újabb és újabb kacifántos kifejezéseket és elméleteket, de ezeket szuperül megbontják a vicces kiszólások és karikatúra-szerű illusztrációk, amiken időnként hangosan nevettem.

De nem csak a fizika törvényeivel és a világegyetem titkaival ismerkedhetünk meg, ahogy haladunk előre a történetben. Szó esik mindazokról a dolgokról is, amik Hawking életére hatással voltak, például a hidegháborúról, a holdra szállásról, vagy arról a betegségről, az ALS-ről, ami miatt élete nagy részét tolószékben töltötte. A könyv utolsó pár oldalán található szószedet pedig érthető nyelvezeten elmagyarázza a gyerekeknek a legfontosabb világűrrel kapcsolatos fogalmakat.

Ha téged speciel semennyire nem érdekelnek a párhuzamos univerzum-elméletek, a szingularitás vagy a szupermasszív fekete lyukak, a gyereked viszont megállás nélkül ezekről faggat, arra is remek lehet, hogy te is megismerkedj kicsit a kifejezésekkel. De akár együtt is olvashatjátok, családi könyvként is szuperül működhet, hiszen számtalan olyan témát vet fel, amikről beszélgethettek.

Rendeld meg itt!

Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt

Leonardo da Vinci megkerülhetetlen alak a legtöbb tudományágban. Egy igazi polihisztor volt, talán a valaha élt legnagyobb zseni. Rengeteg olyan találmánya van, amik a mai napig az életünk részei, a Mona Lisáról meg ne is beszéljünk…

leonardo.jpgTalán már észrevettétek, hogy a világegyetem a legkedvesebb témáim közé tartozik, ott kevesebb meglepetés is ért olvasás közben. Na de itt elképesztő mennyiségű infóval gazdagodtam!

Tudd meg a könyvből, mi mindennel!

Leonardo da Vinci élete hihetetlenül izgalmas volt már a kezdetektől. Kisgyermekként anyai nagyszülei nevelték, később vette magához édesapja, aki hamar felfedezte, hogy fia milyen sokoldalú tehetség, és segítette kibontakozni. Először rendkívüli kézügyességére derült fény, de rövidesen már a firenzei Santa Maria del Fiore bazilika épülésénél segédkezett, mint Verrocchio tanítványa. A könyvből az is kiderül, hogyan épült a középkor végén egy bazilika, és hogy mit keresett da Vinci a legtetején, 80 méter magasan.

Az utolsó tíz oldalon ezúttal is egy kis jegyzetgyűjteményt találunk. Csupa olyasmiről olvashattok, amiket da Vinci talált fel, vagy valamilyen formában élete meghatározó része volt. Például tudtátok, hogy a mentőöv és az ejtőernyő is a találmányai listáján szerepelnek?

Miközben követjük ezt a végtelenül érdekes életutat, bepillantást nyerhetünk mindenféle tudományágba, sőt, megtudhatjuk, hogy da Vinci és Botticelli még vendéglőt is nyitottak együtt! Egy kicsit megismerkedünk a késő középkori Olaszország mindennapjaival, történelmével is, ami után különösen izgalmas lehet egy firenzei nyaralás, felszerelkezve a rengeteg tudással, amit ebből a kis könyvből szereztünk.

Mindenféle tudomány egy extra perspektívát kínál, az élet összetettségének megértését segíti, és ha még szórakoztató is, az a legszuperebb.

Induljon a kalandos utazás a tudományok és felfedezések világába, pattanjatok fel erre a mókás, izgalmas és érdekességekkel teli állomásokkal teli vonatra!

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek