Játék nélkül nem menne

Megnyílt a Pagony Játékház - dupla interjú!

Néhány évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy szeretnénk olyan társasjátékokat fejleszteni és forgalmazni, amik a Pagony könyveihez és sorozataihoz kapcsolódnak. Arra törekszünk, hogy játékosan fejlesszük és szórakoztassuk a gyerekeket ezekkel a társasokkal és kártyajátékokkal.
Most pedig egy hatalmas álom is valóra vált, hiszen végre megnyitott a Pagony Játékház! Ennek apropóján Bojti Annával, a játékkiadó főszerkesztőjével és Görög Laurával, a Játékház üzletvezetőjével beszélgettünk.

bojti_anna_02-szollosi-matyas.jpgBojti AnnaAnna, kérlek, mesélj egy kicsit a munkádról, mit jelent, hogy valaki egy játékkiadó főszerkesztője?

Anna: Azt, hogy az egész világom a játékok körül forog, és ez nagyon klassz! A Pagony eredetileg egy szépirodalmi gyerekkönyvkiadó, és ezt az univerzumot tágítják ki a társasaink. Rengeteg feladatunk van. Először is a sok hozzánk beérkezett játékötletből ki kell szűrnünk a legjobbakat - ebben a kiadói és a fejlesztői csapat segít. Ezután tovább dolgozunk a fejlesztővel közösen, mert nagyon ritka, hogy egy kész, teljeskörűen tesztelt játékot kapjunk. Ha már pontosan megvannak a játék elemei, az illusztrátor is bekapcsolódik a munkába. Ezután elkészítjük a játékok “makettjét”, vagyis tesztelhető változatát már a kész grafikával. Utána jöhetnek a különféle tesztek!
Fontos, hogy gyerekekkel is kipróbáljuk a társasokat. Ez most a vírus alatt nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ekkor még sor kerülhet apróbb módosításokra. A tördelőink, grafikusaink ezalatt a játékszabályt öntik formába.
Ha már minden tökéletes, indulhat a gyártás! Végül a kész játék az üzletek polcaira kerül.
Eddig 25 kiadott játékunk van, az egész kicsiknek szólóktól (Boribon, Kufli, stb) a családi játékokig, és mind kapható az új Játékházban, sok más egyéb mellett!

Ezeket itt tudjátok böngészni!

120791726_3868291653185064_8243529455355481948_n.jpgA Játékház csapata: Laura, Emese és BellaLaura, te vagy a Játékház üzletvezetője és motorja. Mesélsz kicsit magadról? Biztosan sokan vannak a Pagony vásárlói közül, akik még nem találkoztak veled!

Laura: Laura vagyok, játékos ember, már 7 éve 25 éves. Nekem a játék - minden. 18 éves korom óta dolgozom: táboroztattam 10 évig, 7 évig voltam idősotthonban mentálhigiénés, de voltam óriásbáb, arcfestő, lufihajtogató, animátor, csapatépítő játékmester és minden, amit el tudtok képzelni a játékkal kapcsolatban. HR közgazdász diplomamunkámat írom éppen, játékosítás témakörben. A Mit Játsszunk? vlog társasjáték tesztelő csapatában vagyok aktív a pagonyos lét mellett, így folyamatosan megismerkedhetek az újdonságokkal.

Tudjuk, hogy erre szinte lehetetlen válaszolni, de van kedvenced a Játékház kínálatából? Ha nagyon gonosz a kérdés, akkor mondhatsz játéktípust is!

Laura: Igen, ez egy nagyon gonosz kérdés! Sok játékot szeretek, mindig társaságtól függ. Az a típus vagyok, aki a közösség élményét, az egymáshoz való kapcsolódást keresi. Nézegetem a polcokat, és minden a kedvencem.

Fel tudjátok idézni az első társast, ami gyerekként beszippantott benneteket?

Anna: Egész kiskoromban talán a Police 07. Teljesen elvarázsolt, hogy ebben a játékban nincs kocka, hanem jármű-tokenekkel tudok mozogni, méghozzá titokban! Persze mindig sikerült meglépnem a rendőr elől. Az Ezüst-tó kincse is tetszett, de sajnos a szüleim nem vették meg nekem. Így hát megrajzoltam magamnak, saját helyszínekkel. Jó sokat játszottunk vele családilag!

Laura: Két testvérem van, a szüleink is játékos emberek, úgyhogy már elég korán elkezdődött ez a dolog. Az első társas? Amazonaszos volt, de azóta sem tudom, mi az. Általános suliban a központi Szabó Ervin Gyerekkönyvtárba jártunk versenyt olvasni, társasozni. A Labirintus volt a kedvencem, varázslatos visszagondolni rá!

Miért tartjátok fontosnak a társasok szerepét a gyerekek életében?

Anna: A társasjátékozás egy remek program, szülők-gyerekek együtt töltött minőségi ideje. Ezalatt a gyerekek úgy tanulnak, hogy észre sem veszik. Mi nem adunk ki “fejlesztő játékokat”, ahol a kicsi érzi, hogy valamilyen elvárásnak kell megfelelnie. A mi játékainkkal szabadon játszhat, és közben figyel, számol, együttműködik másokkal. Rájön, hogy hibázhat, és később már ügyesebb lesz. Javul a kudarctűrő képessége. És egy remek élménnyel lesz gazdagabb!

Laura: Az életünk fontos része a játék. Ősi dolog, nélküle nem menne. A gyerekek fejlődésének elengedhetetlen kelléke akár szerepjátékról, mozgásosról, társasról, vagy bármilyen típusról beszélünk. A kortársakkal, testvérekkel, szülőkkel vagy akár az önállóan történő játék mind más-más élményt és tapasztalást ad. Szerintem a szülőknek, családoknak is fontos, hogy tudjanak együtt játszani. Erről a témáról könyveket lehet írni, ahogy sokan meg is tették.

120807926_3871762982837931_5169083126179543603_n.jpgVarázspalló is van a Játékházban!Miben más a Játékház, mint a többi, már jól ismert Pagony?

Laura: Azon a jól látható tényen kívül, hogy nálunk csak a Pagonyos játékokhoz kapcsolódó könyvek kaphatóak, az a különbség, hogy a Játékház kínálatában többféle játék van.
Más, hogy nemcsak gyerekjátékaink vannak, hanem a felnőttebb, „gémerebb”, gyakorlott játékosoknak is tudunk bonyolultabb, összetettebb játékokat ajánlani. A csapattal, Bellával és Emesével öreg rókák vagyunk a játékok világában, így mi olyan magabiztosan tudunk segíteni a játékvásárlásban, mint a könyves Pagonyok eladói a könyvekben.
Külsőre is kicsit más, nem a bekuckózós-olvasós Pagony érzésem van, hanem egy zizegősebb, játékosabb közegben létezünk.

Anna: Itt nem könyveket találunk a polcokon, hanem sok-sok játékot! Nem is csak társasjátékot, hanem egyebeket is, cuki plüssöket, mindenfélét! És az egész nagyon klasszul néz ki, egy igazán különleges hely! Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a boltban a lányok tényleg nagyon értenek a játékokhoz - bármit kérdeztünk, mindenben tudtak segíteni! Eddig akárhányszor jártam ott a gyerekekkel, mindig ott ragadtunk! Egyszerűen jó ott lenni!

Melyik mostanában nálatok az a társas, ami a legtöbbször kerül elő otthon?

Anna: A férjemmel eléggé rákattantunk a Plüssmesékre, ami egyszerre lapozgatós kalandkönyv és társasjáték. A világa beszippantott. Emellett a lányaim imádják az egyik készülő titkos szerepes, blöffölős kártyajátékunkat, a Matricás Lacis “Kapd el”-t. Még egy év, és ez is a boltok polcán lesz!

Laura: Mi legtöbbször Carcassonne-t, Fedőnevek négyszemközt-öt vagy Ganz schön clevert játszunk otthon. De mivel hetente minimum egy napot töltök új játékok megismerésével, mindent szeretettel játszom.

Itt követhetitek a Játékházat a Facebookon, itt pedig Instagramon!