Mindent a Zsebtengerről

Képzeljünk el egy gyerekeknek szóló mese- és verseskönyvet, amelyben a versek valójában dalszövegek, és a dalokat egy énekesnő és zenekara előadásában külön kapható CD-n is meg lehet hallgatni. A kötet gazdagon és egyedi módon illusztrált, emellett tele van a versekhez és mesékhez kapcsolódó játékokkal, kézműves-útmutatókkal, receptekkel, bábokkal. Tehát van egy (szöveg)írónk, egy zeneszerzőnk, egy illusztrátorunk, egy mesemondónk, egy énekesnőnk, egy játékgyárosunk, egy bábművészünk és egy szakácsunk. Kérdés: hány emberből áll össze ez a csapat?

A válasz természetesen: egy. Ő Rutkai Bori, az egyszemélyes gyerekkulturális összművészeti különítmény, akinek nemrég jelent meg legújabb kötete-lemeze: a Zsebtenger. Persze ez így túlzás, hiszen rengetegen segítették-segítik Rutkai Borit, a zenészektől (róluk később) a szerkesztőkön át a (főleg gyerek) közreműködőkig. De az tény, hogy a kortárs gyerekkultúrában teljesen egyedülálló Rutkai Bori sokoldalúsága, karakteressége, egyéni hangja és látásmódja.

Egyediségének két pillére az, hogy a kortárs gyerekzene-szerzők többségétől eltérően nem kezeli le a gyerekeket, nem azt gondolja róluk, hogy a gyerekek csak buta felnőttek, másrészt oly megragadóan ötvözi az álom- és meseszerűt a hétköznapokkal, ahogy senki a kortárs gyerekkultúrában. Éppen ezzel képes karakteres képi, szövegi és zenei világot építeni, amely – és ez az egyik legnagyobb erénye – olyan sokrétegű, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik, a felnőttek is maradéktalan élvezetet találnak benne. Ez pedig manapság, a ... és a ... (ide ki-ki képzeljen be bármilyen népszerű gyerekkönyvet vagy gyereklemezt, amitől herótot kap) korszakában elképesztően nagy ajándék.

zsebtenger_borito_1000px.jpgZene és szöveg

A Zsebtenger – alcíme szerint: Tavaszi-nyári versek, mesék, játékok – már a negyedik része Rutkai Bori összművészeti gyereksorozatának. Persze ez a sorozat nem a semmiből jött. Rutkai Bori - kisebb-nagyobb megszakításokkal - több mint húsz éve alkot gyerekeknek, illusztrátorként (többek között Tóth Krisztina és Mészöly Ágnes köteteit illusztrálta), íróként (első gyerekkönyve 1999-ben jelent meg) és zenészként-előadóként. A Magyar Rádió sikeres Vacka Rádió sorozatának zenéit is ő szerezte, az RBB jelenlegi billentyűsével, Darvas Kristóffal.

Megmondom őszintén, a Vacka dalokkal én nem voltam tökéletesen elégedett. Az igaz, hogy Rutkai Bori hozta azt a finom sanzonos-kuplés világot, amely oly üdítően frissnek hatott a kor megrázóan egysíkú gyerekzene-térképén. Ugyanakkor a szövegeket nem – vagy csak részben – ő szerezte, és a fülemet nagyon zavarták a ritmikai problémák. Gyerekdalban az egyik legnagyobb elkövethető hiba, hogy a szövegek "leválnak" a ritmusról, a hosszú magánhangzók kényszeredetten megrövidülnek, a rövidek megnyúlnak – és sajnos a Vacka dalok tele vannak ilyen prozódiai gondokkal.

Na, ez az, ami a Sárkányjárgányon, és az összes többi RBB-lemezen teljesen eltűnt. Valószínűleg azért, mert Rutkai Bori immár "magának írja" a szövegeit, illetve a zenét szerző bandatagok közötti harmóniának és működő kémiának köszönhetően. Nem tudom pontosan, hogyan írják a számokat, de annyi bizonyos, hogy a Zsebtenger egyik legnagyobb erénye a zene és a szöveg tökéletes illeszkedése. Rutkai Bori legalább olyan jól, és legalább olyan egyedi látásmóddal ír szöveget, mint ahogy fest, ettől aztán nagyon erős karaktert kapnak a könyvek és a lemezek.

Erős képek

Igen: Rutkai Bori úgy ír, ahogy fest, és úgy fest, ahogy ír. Finom, áttetsző naivitás lengi be dalait, éppúgy, ahogy képeit. Legnagyobb erénye, hogy ez a kissé gyermeki naivitás nem válik amolyan álnépies-műdalos-folkos, gyermeteg giccsé. Rutkai Bori az egyik legjobb ízlésű énekesnő, szövegíró és festő, és egészen különleges benne, ahogy ezt a három tehetségét harmóniába képes hozni köteteiben és lemezein – és nem utolsó sorban koncertjein.

ab488cd8-24b0-47df-9ee3-6bb3d405953b.jpegEz a finom ízlésesség végigvonul teljes "életművén", ez tartja kordában csapongó képzeletét. Mert képzeletből nincs hiány: Rutkai Bori az egyik leginkább témagazdag szerző a kortárs gyerekkultúrában. Talán túlzás lenne Lázár Ervinről beszélni, Rutkai Bori nem is dolgozza ki annyira karaktereit és képeit, de az biztos, hogy ilyen bőséggel szinte senki sem önti elénk a hétköznapoktól csak egyetlen lépcsőfokra elemelkedő mesefigurákat. Ilyen a Zsebtengerben a Láthatósági Bácsi, a tölgyültető Hölgy, de ilyenek a Holdat majdnem felfaló csigák is, akiknek aztán a nyálán ott csillog örökké a holdfény...

És ilyen mesehős a Rutkai Bori lemezein minduntalan ott bujkáló, de most először megnevezett igazi főhős, a Nyári Sláger is. "A Nyári Sláger is zsebre dugott kézzel és felhajtott kabátgallérral sétálgat a hűvös, elnéptelenedett strandon." Ez az elegáns megszemélyesítés eleve elég erős kép ahhoz, hogy a gyerekek is könnyedén elképzelhessék, a felnőttek meg: nos, nekem rögtön Dennis Stock ikonikus James Dean-fotója ugrott be, ahogy a nemzedéki bálvány az esős Times Square-en összehúzza magán a kabátot.

Itt tudod megrendelni a könyvet, itt pedig a hozzá tartozó albumot!

Nyári Sláger

Ha már itt tartunk: nagyon érdekes, hogy nekem a Sárkányjárgány megjelenése óta meggyőződésem, hogy Rutkai Borinál senki sem érdemli meg jobban az úgynevezett "nyári slágert". Tehát azt, hogy egy dala magába sűrítse egy nép kollektív tudattalanját, hogy tavasztól őszig ez a dal szóljon rádióból, diszkóban, strandon és gasztrofesztiválon, hogy ezt dúdolják a népek vezetés közben az M7-esen, és ha meghallják, vidáman egymásra mosolyogjanak a hentesnél vagy a gyerektraumatológián. Rutkai Bori valahogy mindig ezt a nyári slágert írja.

Ilyen volt a Sárkányjárgányon a Tengerparti játszótér, a Pizsamátoron a Laton-laton Balaton vagy a Rizibizi diszkó, az Űrdöngölőkön a címadó dal. És most, a Zsebtengerben az egyik mesében megjelenik a Főhős, a Sztár: a Nyári Sláger, a maga teljes valójában.

613ab4f6-e6f6-4cdc-b8eb-6e0418394fcc.jpegA könyvet nagyon nehezen lehet elválasztani a zenétől, bár most először nem együtt, hanem külön-külön kapható a kettő. Amilyen változatosak Rutkai Bori témái, éppoly gazdag a Rutkai Bori Banda zenei világa. Ebben óriási szerepe van annak, hogy a tagok önmagukban is nagyszerű zenészek: a basszusgitáros Szerető Dániel, a billentyű Darvas Kristóf és a dobos Dudás Zsombor mind "komoly" produkciók elismert résztvevői. Ennek köszönhető, hogy remekül hangszerelt számok szinte teljes popzene-történeti utazást is adnak. A leghangsúlyosabb persze Rutkai Bori két nagy szerelme: a bossa nova és a soul-funk (ezek vissza-visszatérő stílusok minden lemezén), de kavarog ott sanzon, kuplé, flitteres diszkó, reggae, ska, tangó, valcer, salsa, csacsacsa – minden, amire pillanatok alatt megőrülhet az egész család egy eseménytelen, otthonoktatós csütörtök délelőtt, és a szekrényben talált göncöket magukra rángatva, fakanálba énekelhetnek az előszobatükör előtt.

Kevés jobb és szívderítőbb dolog van manapság egy-egy Rutkai Bori kötetnél/lemeznél. A Zsebtenger annyi pluszt ad hozzá az eddigiekhez, hogy remek báb-, játék- és salátakészítési tanácsok szerepelnek benne, tovább építve és a legapróbb részletekig kidolgozva Rutkai Bori álomszerű, mesés, közvetlen és gyereket-felnőttet egyaránt boldoggá tévő világ.

Itt tudod megrendelni a könyvet, itt pedig a hozzá tartozó albumot!

Kapcsolódó termékek