Sandwich Grófja és a nápolyi pizza

Különleges új könyv a Pagonytól kedvenc ételeink történetéről

Azoknak az ételeknek, amik nap mint nap a tányérunkra kerülnek, mind története van. Valaki egyszer megsütötte az első pizzát, valaki kitalálta, hogy a szendvics remek eledel és valaki rájött, hogy a kakaófa terméséből port lehet kinyerni, és abból isteni italt készíteni.

Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával. Ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerhetjük! Sőt: a tradicionális magyar ételek kedvelőinek sem lesz hiányérzete: a paprikás krumplinak külön fejezetet szentel, de sok más magyar fogásról is szót ejt.

A szerző alaposan beleásta magát az ételek történetébe, úgyhogy nagy mennyiségben kapunk történelmi információkat, természetesen teljesen érthető és gyerekek számára befogadható formában. Ráadásul olyan magától értetődően a könyv részét képezik ezek az információk, hogy fel sem tűnik, mennyi mindent tanulunk történelemről és földrajzról is lapozgatás közben.

A különleges kultúrtörténetet Horváth Ildi fantasztikus illusztrációi kísérik. Sőt, nem csak kísérik: tökéletesen kiegészítik a szöveget és rengeteg extra információt is tartogatnak. Horváth Ildi képei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyv akár a legkisebbeknek is izgalmas legyen, hiszen sok apró felfedezni valót találhatnak minden oldalon.

A Sandwich grófja és a nápolyi pizza egy igazi csemege, és nem kell lelkes hobbiszakácsnak lenni ahhoz, hogy beszippantson minket: bőven elég, ha szeretünk jókat enni és kíváncsiak vagyunk!

5-10 éves kor között ajánljuk.