A mindig mai népmesék

Miért olvassunk még most is?

Egyre kevesebbszer merül fel, hogy népmeséket és mondákat olvassunk a gyerekeknek, ám az utóbbi években több olyan kiadvány is született, ami új életre kelti, összegyűjti és megszeretteti a gyerekekkel ezeket a csodálatos történeteket. Hiszen csodából nincs hiány a történetekben, sőt többel is találkozunk bennük, mint a kortárs mesék világában.

De sokkal több rejtőzik egy mondában vagy népmesében, mint a varázslat, sőt annál is, amit még iskolában hallottunk róluk.

Nézzünk is meg néhány olyan alapvető elemet a népmesékben, amelyek halhatatlanná és folyamatosan maivá teszik a történeteket!

a-mese-buvolete.jpgNagyon fontos, hogy olyan kérdéseket taglalnak, amelyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel (de még a felnőttekkel is). Azonban ha szeretnénk, ha nem, a gyerekekben felmerülnek számunkra kellemetlen vagy nehéz kérdések, ezért jobb, ha szó esik róluk és látnak mintákat a kérdések, problémák megoldására, mint ha elkerüljük a beszélgetést. Ilyen gondolatok a halál, a szülőktől való elszakadás félelme vagy akár a későbbi párválasztás is. A népmesék leegyszerűsítve beszélnek ezekről a kérdésekről, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük őket. A hőseik jellemzően általánosabb személyiségjegyekkel rendelkeznek, így a gyerekek könnyebben tudnak azonosulni velük. Használják az állat- és növényvilág élőlényeit, sőt tárgyakat is, hogy egy-egy témát kicsit távolabbról, de jól láthatóan mutassanak meg. Sosem próbálják megmondani, mit kellene tenni, a népmesék teret hagynak a gyerekeknek saját értelmezésük megtalálására, akik azonosulva a mese főhősével beépítik a személyiségükbe a megoldási metódusokat.

A mesékre jellemző fantasztikus túlzások pszichológiailag igaz csengést adnak a történetnek, emellett a realisztikus magyarázatok pedig egy szabályrendszert mutatnak az élethez.

Miután ezek a mesék a mindennapi, mindenkinél megjelenő problémákra koncentrálnak, a hősei a boldog, hétköznapi életet kapják jutalmul (Bruno Bettelheim - A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek c. műve alapján).

30982.jpgEzek az általános igazságok jellemzik az évszázadokon át, szájról-szájra terjedő történeteket nálunk Magyarországon, de a világ más tájain is, mert azok a legmélyebb kérdések, amik ezekben a történetekben helyet kapnak, univerzálisak.

Szerencsére rengeteg magyar népmesekönyv létezik, de most aktuális kedvencünkre szeretnénk felhívni a figyelmet: az Év gyerekkönyve-díjat bezsebelő Ribizli a világ végén - Régi magyar népmesék mai gyerekeknek című könyvre, amelyet Zalka Csenge Virág mesemondó válogatott össze és öntötte új formába. A címben szereplő “mai gyerekek” kifejezés nem csupán marketing fogásként kapott helyet a borítón, minden mesén érezni, hogy egy mai mesemondó meséli azt úgy, hogy közel kerül a mai gyerekekhez és közben tiszteletben tartja a népmesei hagyományokat. A meséket elolvasva sok olyan meglepetéssel találkozhatunk, amelyről nem is gondoltuk volna, hogy népmesében is szembejöhet! A karakterek, cselekmények túlmutatnak a sztereotípiákon, az olvasók vagány kislányokat, visszahúzódó fiúkat, kedves boszorkányokat vagy nagy feladatokra vállalkozó királylányokat ismerhetnek meg.

6 éves kortól ajánljuk.

Rendeld meg itt!

30999.jpgA Magyar népmesekincstár sorozatának kötetei is támaszt nyújtanak ahhoz, hogy visszacsempésszük a népmeséket a mindennapokba. Ezeket a köteteket korosztályos bontásokban jelentetik meg, az első három életévet lefedő könyv a Pont, pont, vesszőcske, amelyben mondókák és nyúlfarknyi mesék sorakoznak életről és elmúlásról, testről és emberről, evésről és ivásról, állatokról és beszédükről és mindenféle erőről. Találkozhatunk olyan mondókákkal, amelyeknek legalább néhány sorát fejből is tudjuk (“egy, megérett a meggy”), de ezeknél ritkább történetek és versek is helyet kaptak. 5 éves kor feletti gyerekeknek a Gingalló gyűjt népmeséket 10 téma köré csoportosítva. Élet és elmúlás, barátok és ellenségek, füllentés és igazság, varázslat és még sok minden más vár ebben a gyűjteményben, ahol fejezetenként néhány oldal közmondás és szólás is helyet kapott.

A Népmesekincstár korábbi részeit itt találod, a magyar népmesés részeket pedig itt!

erdelyi-magyar-mondak.jpgErdélyi magyar mondákkal is ismerkedhetnek a gyerekek, ebben a kötetben Erdély környéki történeteket találunk, sokszor valós helyszínekkel és hősökkel. Ebből a szempontból kissé kakukktojás is ez a könyv, hiszen nem (pontosabban: kevésbé) a varázslatok világába kalauzolja el a gyerekeket, de történetei jól beilleszkednek a népmesék üzenetei közé, miközben történelmünk fontos pontjai is megjelennek bennük. Nem utazunk az üveghegyen is túl, az óperenciát sem hagyjuk el, de éppen ezért jó ez a gyűjtemény, mert jobban elmerít minket saját mondavilágunkban, és a gyerek izgalmas, tanulságos történetekkel találkozhatnak.

Rendeld meg itt!


A népmesék fontosságáról korábban is írtunk már, kattints ide a cikkhez!

Ismerd meg Axel Scheffler klasszikusait, a kicsiknek szóló ismert népmeséket ti is imádni fogjátok!

Kapcsolódó termékek