ELMARAD a Mini Textúra

A magyar kormány 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, a lakosság érdekeit, a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal közöljük, hogy a rendezvény ezúttal elmarad.

Hogy mi a Mini Textúra?

Adott egy nagyszerű gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériában, melynek állandó kiállításait végignézte öt kortárs író, akiket a projekt egyik állandó partnere, a Pagony Kiadó kért fel. Az írók, azaz Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál kiválasztottak egy-egy műalkotást, amelyik számukra kedves, érdekes, vagy inspiráló, és írtak hozzá egy történetet. Ezt az izgalmas alapot megfűszereztük azzal, hogy a projekt másik állandó partnere, a Budapest Bábszínház öt rendező (Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn) segítségével, bábszínészek és bábok bevonásával a meséket színre viszi. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, amitől idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk.

A Mini Textúrában az irodalom, a báb színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíteni azok befogadását és értelmezését.

A résztvevők az öt jelenetet egymás után tudják végignézni, ezután egy térkép segítségével nyomozós játékra invitáljuk őket a Galéria főépületébe, az állandó kiállításokra, ahol meg kell keresniük az eredeti műalkotásokat, és pár kérdésre válaszolniuk.

A Mini Textúra előadást 7-12 éves iskolásoknak és családjaiknak ajánljuk.

Idén 8 előadás várja a gyerekeket délelőtti, illetve délutáni időpontban.

Az előadás teljes hossza kb. 80 perc, az azt követő szabadon választható programrész a Pop-up Bábkiállítás megtekintésével együtt kb. 40-60 percig tart.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztárában.

Helyszín: Magyer Nemzeti Galéria „A” épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

A belépő egységesen (érvényes az előadásokra és a teljes állandó kiállításra, beleértve a Pop-up Bábkiállítást): 2800 Ft

MINI TEXTÚRA 2020 MŰVEK/ALKOTÓK

minitextura_kissjuditagnes_borito.jpgKiss Judit Ágnes: Körhinta

Műalkotás: Aba-Novák Vilmos - Körhinta, 1931

Rendező: Jankovits Péter

Játssza: Pájer Alma Virág


minitextura_gevaicsilla_borito.jpgGévai Csilla: Rózsalovag

Műalkotás: Gulácsy Lajos – Rózsalovag, 1914

Rendező: Mórocz Adrienn

Játsszák: Andrusko Marcella, Márkus Sándorvr)


minitextura_nenyeipal_borito.jpgNényei Pál: Agarak

Műalkotás: Munkácsy Mihály – Az agár, 1882

Rendező: Ács Norbert

Játssza: Pallai Mara


minitextura_molnarteszter_borito.jpgMolnár T. Eszter: Most az egyszer én mesélek

Műalkotás: Paizs Goebel Jenő – Aranykor (Önarckép galambokkal), 1931

Rendező: Kovács Judit

Játsszák: Tatai Zsolt, Tóth Mátyás

minitextura_banzsofia_borito.jpgBán Zsófia: A Róka, Jaja és a varázskazetta

Műalkotás: Roskó Gábor – Nézzük, mi újság a világban?, 1989

Rendező: Bercsényi Péter

Játsszák: Hannus Zoltán, Spiegl Anna, Szolár Tibor

Idén először a Mini Textúra ideje alatt egy Pop-up Bábkiállítást is megtekinthetnek a látogatók a Galéria „C” épületében, amelyhez kiváló apropó, hogy 70 éves a Budapest Bábszínház. Az Egymásra hangolva címet viselő kiállításra a bábok a Bábszínház több mint 21000 darabos bábgyűjteményéből kizárólag erre az egy hónapra költöznek át a Galéria kiállítótereibe, reflektálva az állandó gyűjtemény egy-egy darabjára.