Hát te melyik bolygóról jöttél?

Ismerjétek meg Wéber Anikó új könyvét!

Wéber Anikó most haladó olvasóknak írt új könyvet. Önállóan olvasható, izgalmas és cuki, közben pedig mély és tartalmas üzeneteket közvetítő, mint a nagyobbaknak szóló könyvei. Olvassátok el, miért szeretjük a Marci és Merkúrt!

marci_es_merkur_borito_1000px.jpgEgy új osztálytárs néha olyan, mintha egy másik bolygóról jött volna. Így látja hősünk is, ezért nyomozni kezd. Tényleg földönkívüli a Merkúr nevű fiú? Vagy mégsem? Az a szép ebben a könyvben, hogy ezek a kérdések szó szerint is érthetők, és lehetnek erősen szimbolikusak is.

Wéber Anikó Az osztály vesztese c. regényével robbant be a gyerekirodalom világába. Érzékenyen, valódi empátiával és gyerekközösségben szerzett tapasztalattal tálalt fajsúlyos és nagyon aktuális iskolai, közösségi témákat az első három regényében. Nem a gyerekekhez ért, mint mondani szokás, hanem tényleg érti őket. Megérti a bennük zajló folyamatokat, és a köztük kialakuló viszonyokat. Remekül írja meg őket. Ábrázol, és elgondolkodtat, kulcsokat is ad a jobb megoldásokhoz, egymás közti viszonyokhoz. Jó lehet az osztályába járni.

A kilenc éven felülieknek írt szókimondó regényein kívül arról ismert még, hogy írt egy sorozatot kezdő olvasóknak. A Most én olvasok!-könyvek között megjelent sorozat főszereplője, Marci a főhőse ennek az új könyvnek is.

Amikor a gyerekek megtanulnak olvasni, elsősorban sikerélményre van szükségük, az önbizalmuk növelésére, ez logikus. De az nem elegendő, ha egy könyvet el tudnak olvasni: az is fontos, hogy ez az élmény nyújtson számukra valamit, olyasmit, amitől kedvük lesz folytatni a felfedezést a könyvek univerzumában.
Olyan sztorik kellenek, amik beszippantják őket, az ő nyelvükön szólnak, az ő korosztályuknak, mégis kínálnak egy kis varázslatot, ami emlékezteti őket az esti mesék megnyugtató világára.
Wéber Anikó ezt pontosan tudja, és ezért külön öröm, hogy a Most én olvasok!-könyvek után Marci kapott egy meseregényt is, amiben a gyerekek jól ismert karakterekkel találkoznak, egy komplexebb történetbe ágyazva. Az előzménytörténet ismeretében a kis olvasók magabiztosan, kíváncsian vághatnak bele ennek a kötetnek az olvasásába is.

Rendeld meg most!

Marci a vidámságfelelős az osztályában, és nagyon komolyan veszi a feladatát. Van, aki a virágokért felel, más a cipőkért, a tábláért, vagy a szellőztetésért, ő pedig a jókedvért. Igyekszik is mindenkit felvidítani, esetenként vigasztalni, ha kell. Azonnal odamegy a kicsit elszontyolodott új fiúhoz is és sikeresen feldobja, majd megpróbálja bevonni a közös játékokba. Merkúrról azonban lassacskán kiderül, hogy nem könnyű eset, és a többiek gyakran haragszanak rá.

b3d9c15f-0a59-4c48-befa-094a5e31b2aa.jpegMerkúr szuper lombházaMindeközben azonban derék hősünk – mert ettől lesz igazán szerethető Marci, hogy igazán derék gyerek – belegabalyodik egy másik helyzetbe is. Fekete pontot kap egy elfelejtett háziért, amit nagyon szeretne kijavítani, aztán ez a fekete pont fekete lyukként kezdi kísérteni álmaiban. A fekete lyuk barátkozni szeretne, mert mindenki elkerüli (naná), Marci viszont tart tőle. Anélkül, hogy tovább mesélném itt a történetet, annyit szeretnék elmondani, hogy ez a fekete pont - fekete lyuk csodálatos szimbólummá nő a történet során. Olyan ritka az ilyen színvonalas, mély, sokáig megragadó szimbolika a haladó olvasóknak írt könyvekben, hogy nem is tudok hasonló példát mondani. Wéber nagyobbaknak írt regényeiből már ismerjük az ilyen jól betaláló, irodalmi szintű elemeket, és az, hogy ezt egy 8-9 éveseknek írt meseregényben is meg tudja csinálni, igazi bravúr. Közben ez a tizenegy fejezetes kis könyv egy pillanatra se szűnik meg annak lenni, amire született: könnyen olvasható, szórakoztató, izgalmas és szívmelengető történet.

Marci kétszer is nyomoz: egyszer, amikor azt gondolja, valamilyen módon varázserőre tett szert, egyszer meg Merkúr után. Utóbbi nyomozás során belecsöppen Merkúr családjának életébe, és itt az illusztrátor, Rátkai Kornél is nagyon sokat tesz hozzá a könyv vonzerejéhez. Már a belső borítótól és az első fejezettől nagyon találólak az illusztrációk, de ezen a ponton, Merkúr lombházának, alagutas csoda-kertjének látványos és részletgazdag képeivel végleg elvarázsolja az olvasót. Marci megismeri Merkúr világát – nektek, felnőtteknek elárulom, hogy senki nem földönkívüli a családjában – és ezzel megtalálja a kulcsot ahhoz, hogy bevonja a közösségbe.

A fináléban az egész osztály részt vesz, és egy közös projektben használják ki Merkúr hatalmas tudását az űr rejtelmeiről. A suli udvarán is épül űrállomás-lombház, amit egy előadással avatnak fel. Felnőtt szemmel a Marci és Merkúr egy nyolcéves fejlődéstörténete, és a közösség-kovácsolás meséje, gyerekszemmel meg egy átélhető, izgalmas történet.

Bátran vágjatok bele ebbe a könyvbe akkor is, ha előtte nem olvastátok a Marci sorozatot, önmagában is megállja a helyét. Ajánljuk minden másodikosnak, de akár nagyobbaknak is. Ez a derék vidámságfelelős igazán jó példakép mindannyiunknak.

Tedd kosárba!

Kapcsolódó termékek