Csak egy kis baleset!

Pipp és Polli kalandjai

Pipp és Polli, kicsiknek szóló sorozatunk szereplői nagyon egyszerű kalandok hősei. Rajzolójuk Axel Scheffler, ő illusztrálta Julia Donaldson verses meséskönyveit, amelyeket már a magyar közönség is megszeretett. A sorozat most A piros lufi és a Hurrá, havazik! kötetekkel bővült! Olvasd el, hogy hogyan keletkeztek a könyvek!

Axel Scheffler 2011-ben addigi szerkesztőjével megalapította a Nosy Crow kiadót, ami - angolszász területen különösen szokatlan módon - független, kis kiadó. Ehhez képest kirobbanóan sikeresek lettek már első évben. Legsikeresebb, 200 000 példányban elkelt könyvük a Pipp és Polli (angolul Pip és Posy), amelyet közösen jegyez a kiadó és Scheffler.

axelssch.jpgAxel Schefflernek 2009-ben született kislánya, ami közvetlenül nem hatott rá művészileg - abban nem változott, hogy hogyan rajzol - de sokkal jobban felfigyelt olyan hétköznapi apróságokra, amelyek a legkisebbek mindennapjait kitöltik. Nézte, hogy a kislánya hogyan játszik, hogyan nézegeti a könyveket, mik tetszenek neki és mik nem. Felfedezte, hogy a kisgyerek milyen erővel élik meg az érzelmeiket, és milyen hirtelen váltanak teljesen ellentétes érzelmek között, mint a bánat és az öröm, a szégyen és az elégedettség. Ez inspirálta az olyan jeleneteket, mint amikor Posy elesik a rollerrel, megüti magát, és kétségbeesetten zokog, majd egy kis törődés után mintha mi sem történt volna, játszik tovább.

A szerkesztőjének is pont akkora gyereke van, mint neki, és miközben sokat beszélgettek a kisgyerekes mindennapjaikról, körvonalazódott bennük egy ilyen egyszerű, egészen mindennapi környezetben játszódó könyv gondolata. A kiadó javasolta, hogy emberek helyett két kis állat szerepeljen.

A könyvekben nem történik semmi - semmi nagyszabású: Pipp és Polli együtt játszanak, történik egy baleset, ütközés, konfliktus - de mindig csak egyetlen pillanat alatt lejátszódó esemény, ami megakasztja ezt a nyugalmat. És a kicsiknek maguknak kell túltenni magukat ezen - saját erőből kell visszatalálni a nyugalmi, játszós állapotba, és akkor bekövetkezik a happy end.

21273.jpgUgyanakkor a részletes rajz alkalmat ad nézegetésre, böngészésre - egyszerűségében is élvezhetővé teszi a könyveket egy felnőtt számára is. Itt találjátok a könyv angol nyelv honlapját, sok-sok érdekességgel.

És most hallgassátok meg, hogy nyilatkoztak azok a gyerekek, aki már ismeri Pipp és Polli kalandjait:

"A Pipp és Polli azért jó könyv, mert mindig történik valami, de mindig csak jobb barátok lesznek."
"Azért jó, mert amikor a Pipp megijeszti a Pollit, akkor utána bocsánatot kér!"
"Az a kedvencem, amikor a Pipp ruhát választ, és akkor szoknyát választ, pedig fiú és ez olyan vicces."

"A rolleresben az a legjobb, amikor segít a Pipp a Pollinak, mert elesett."

Az angol kritikusok is szeretik:

"Scheffler rajzai tele vannak finom humorral és otthonosságot sugároznak."

The Guardian

"Scheffler az egész világon rajongóivá tette a gyerekeket a graffaló alakjával. Ahogy most is, az ötéven aluliaknak szóló új sorozatával."

The Daily Mail

"Pipp és Polli egyszerre ismerős és megnyugtató... Tökéletes választás egytől hároméveseknek. A graffaló illusztrátora, Axel Scheffler saját, kellemesen robosztus, színes könyvében megalkotta Pipp és Polli nagyon vonzó ovis-bölcsis világát. Várjuk a folytatást!"

Readings

Kapcsolódó termékek