Csináld magad füzetborító egyszerűen és gyorsan!

Vissza a suliba - személyre szabott iskolaszerek I.

Máris a hideg ráz a tanév közeledtétől? Dobd fel az unalmas szürke, őszi napokat saját készítésű füzetborítóval!
Légy egyedi, légy merész, légy vidám! Élvezd a tanulást és használd ki kreativitásodat!

1. Ha elfelejtettük megvenni a dekupázs ragasztót (mint ahogyan én is) vagy csak nem szeretnénk attól félni, hogy a gyerek szájába kerül, akkor készítsük el házilag! Én most csináltam először otthon dekupázs ragasztót, és biztos, hogy innentől csak ezt fogom használni: környezetbarát, sokkal olcsóbb és nem kell órákig a ragasztószagban ülni. Gyakorikérdések.hu-n találtam egy jó receptet, ami nekem tökéletesen bevált:

"Tegyünk fel forrni kb. fél liter vizet. Míg melegszik 2-3 púpozott evőkanál lisztet és egy pici sót 1,5 dl vízzel simára keverünk, mintha pudingot főznénk. Kevés vízzel tovább higítjuk a masszát, ekkor is csomómentesre kavargatjuk. Lassan hozzáöntjük a már gyöngyöző fél liter vízhez, és kevergetve hagyjuk felforrni. Elég ha lassan egyet-kettőt "buggyan", utána félrehúzva hűlni hagyjuk, bár már ekkor is használható."2. Szedjünk ki kis adag ragasztót egy tálkába, hogy gyorsabban hűljön, a maradékot rakjuk egy befőttes üvegbe, majd a hűtőben tudjuk tárolni és később felhasználni. Öntsünk egy kevés vizet és keressünk lapos, nagy fejű ecseteket!

img_1981_650.jpg

                                                                                                             (a kész ragasztó)

img_1986_650.jpg
3. Hogyan válasszunk füzetet és szalvétát? A legjobb, ha a füzet borítója, kartonból van, ha minél vastagabb, hogy ne ázzon át könnyen, és ha egyszínű. A szalvéta is legyen kicsit vastagabb. Ha fehér alapon mintásat választunk, akkor számítsunk rá, hogy a fehér részek áttetszővé fognak válni, és a füzetborító eredeti színe fog a helyükön látszani. Ha szeretnénk, a végén díszíthetjük szalaggal vagy festékkel is a füzetünket.

img_1978_650.jpg

4. Most, hogy mindent előkészítettünk lássunk is hozzá!
A szalvétát válasszuk szét, csak a legfelső rétegre lesz szükségünk.

img_1988_650.jpg

5. Rakjuk rá a füzetünket a szalvétára, majd vágjuk körbe. Minden oldalon hagyjunk rá 2-2 cm-t a szalvétából.

img_1993_650.jpg

6. Mártsuk az ecsetünk a vízbe, majd kicsit törölgessük bele egy rongyba (épp, hogy csak nedvesnek kell lennie, ne csöpögjön belőle a víz!). Majd bőségesen kenjük be ragasztóval a füzet egyik oldalának felét.

img_1994_650.jpg

7. Óvatosan rakjuk rá a szalvétát a füzetre, vigyázzunk, hogy ne szoruljon túl sok levegő a szalvéta alá, és ne legyenek túl nagy "buborékok", mert ott ki fog szakadni a szalvétánk. 

img_1995_650.jpg

8. Óvatosan nyomkodjuk rá a szalvétát a füzetre az ujjunkkal. Figyeljünk rá, hogy az ujjunk se vizes, se ragasztós ne legyen, mert ez esetben el fogjuk szakítani a szalvétánkat.

img_1997_650.jpg

9. Most hajtsuk fel a szalvétát, de vigyázzunk, hogy ne ragadjon bele a ragasztós részbe! Az oldal maradék részét is kenjük be ragasztóval, majd óvatosan hajtsuk rá vissza a szalvétát.

img_1998_650.jpg

10. Ismét ütögessük oda az ujjunkkal. Majd mártsuk az ecsetet kevés(!) ragasztóba és szintén inkább lágy ütögető mozdulatokkal kenjük be az egész füzet felületét. Ne húzzuk az ecsetet, mint ahogyan festésnél szoktuk, mert ezzel leszakíthatjuk a szalvétát.

img_1999_650.jpg

11. Hajtsuk fel a szalvétát, megint vigyázzunk, hogy ne ragadjon a frissen ragasztózott részbe!

img_2000_650.jpg

12. Ismételjük meg a folyamatot! Ragasztózás-szalvéta-ütögetés-ragasztózás.

img_2001_650.jpg

13. Most várjuk, amíg megszárad a ragasztó. Ha kicsit fel szeretnénk gyorsítani a folyamatot, akkor állítsuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra és távolról szárítsuk vele a füzetet.

img_2003_650.jpg

14. Ha szeretnénk néhány mintát felerősíteni, akkor nyomjunk ki kevés festéket (én akrillt használtam) és víz nélkül, vékony rétegben vigyük fel a megszáradt borítóra.

img_2004_650.jpg

img_2005_650.jpg

15. Várjuk meg, amíg megszárad a festék, majd fordítsuk meg a füzetet és hajtsuk be a szalvétát és a már ismert technikával ragasszuk oda a füzet belső borítójához.

img_2010_650.jpg

16. Ha ez is megszáradt, akkor csukjuk be a füzetet és tegyünk rá néhány könyvet, hogy kiegyenesedjen a füzetünk.

17. Sikeres iskolakezdést! 

img_2012_650.jpg