Csúcsszuper könyvek!

Kisiskolások könyvei

Minden szülő álma egy önfeledten olvasó gyerek...
Ezen a képen épp Lea olvas a Pagonyban és hogy miket ajánl neked is mamája, Győri Hanna, az kiderül az alábbi szemléből. Ajánlunk egy könnyen olvasható könyvet, egy fontos témát taglaló olvasmányt és egy kedves kötetet!

24288.jpgLiz Pynchon: Tom Gates - Az én csúcsszuper világom, ford. Dragomán Gábor, Kolibri - izgatottan vettem kézbe a Tom Gates sorozat első részét, mert kíváncsi voltam, hogy mitől ilyen sikeres, hogyan ír egy bevallottan diszlexiás grafikus és mit kezdett mindezzel a híresen fiatal fordító. Nem kellett sok, hogy rájöjjek: a Tom Gates egyszerűen nagyon kedves, szerethető, tényleg csúcsszuper világ. Nincsenek benne azok a nyomasztóan szélsőséges gonoszkodások, mint a Ropiban, a tanárok tulajdonképpen egészen normálisak, a szülők, akik afféle művészek, szintén. A testvére az egyetlen végletesen negatív szereplő, de kiderül hamar, hogy azért neki is van szíve. Hogy a testvéreknek miért kell minden angol regényben non-stop gyűlölni egymást és gonoszkodni, nem tudom, de ebben a könyvben szerencsére nem ez a főtéma. Hanem maga Tom Gates, ez a kedves, nem tanulós, kreatívan rosszalkodós, de nem túl rossz, normális kisfiú, aki sokat rajzol a naplójába és elég keveset ír, beleragasztja az iskolai dolgozatait, lerajzolja az anyukáját, apukáját, tanárát, és nagyon készül elmenni a kedvenc együttese koncertjére, valamint ő maga is együttest alapít barátjával, és fellépnek az iskolában. Az egész, úgy ahogy van, normális, és nagyon-nagyon könnyen olvasható, mert nagyon kevés benne a szöveg, és az is nagyon egyszerű. A fordítás is ezen lemérhető, hogy jól sikerült, hiszen nem igen akad meg az ember: én egyedül azon morfondíroztam, hogy az együttest bandának hívni eddig csak öreg rockerektől hallottam, de hát gondolom ma újra ez a divat, és lassan én leszek öreg rocker, aki meg együttesnek hívja.

24291.jpgRosa Lagercrantz - Eva Eriksson: A szívem ugrál örömében, Cerkabella - már a sorozat előző részét, Az én boldog életemet is nagyon szerettük - én is és a célcsoportnak számító hétéves otthoni olvasóm is. Annyira, hogy egyre várta a folytatást, amit a könyv hátán beharangozott a Cerkabella kiadó. Tina, ez a nagyon érzékeny kislány elvesztette a legjobb barátnőjét, Fridát, aki más városba költözött apukájával. Hiába dolgozta fel a veszteséget, és szinte hiába illeszkedett áht be az előző kötetben az első osztályba, most elölről kell kezdenie a folyamatot. Ráadásul a tanító néni két barátnő, Viki és Niki közé ülteti. Hogy tetézzük a bajokat, a fiú, akibe mindkét lány szerelmes, éppen hogy Tinába szerelmes. Hiába örülne Tina, hogy új társra lel, Niki és Viki pokollá teszik az életet, kiközösítik, gúnyolják, bántják. Úgy megcsipkedik titokban, hogy Tinán kék-zöld foltok lesznek, de a tanító néni erről mit sem tud, csak azt látja, amikor Tina bosszút áll. Végül az apa beavatkozásával oldódik meg a helyzet, és még Frida is meglátogatja őket egy napra. A könyv megint egy fontos témát dolgoz fel, az iskolai bántalmazásét, amelyet a gyerek sosem tud egyedül megoldani, ezért fontos a támogató, odafigyelő környezet. A tanító néni az iskolában teszi végül oda magát, az apa pedig otthon. Várjuk a következő kötetet!

24245.jpg
Balázsy Panna: Csuromvíz, ill. Rippl Renáta, Manó könyvek - Balázsy Panna tévés újságíró könyvének fontos témája a társadalmi felelősségvállalás. Felelősséget vállalni a környezetünkért és a körülöttünk élőkért. Mindez egy harmadikos kislány szemén keresztül, aki szeretne nyerni az iskolai környezetvédelmi versenyen, a szüleivel jól érzi magát, ha kell, segít a barátnőjének, akinek válnak a szülei. A sarkon lakó hajléktalan bácsinak almát ad titokban és amikor az iskolában titokban meg kell szerelni a vécét, őt hívja, mert vízszerelő. A végén az iskolai ünnepségen pedig őt is megünneplik, ahogy az osztály is nyer a versenyen, és még a portás néniről is kiderül, hogy igaziból jó fej. Amilyen vidám és helyes a borítója, olyan az egész könyv: kedves, aranyos, könnyed olvasmány kisiskolásoknak.

Kapcsolódó termékek