Csupa játék a tudomány!

Így hangolódj a sulira!

Kiver a víz, ha meghallod a kémia és a fizika szavakat? Hallani sem akarsz nyáron a földrajzról és a történelemről? Ezzel azt hiszem, sokan így vagyunk. De gondoltad volna, hogy az iskolai tantárgyakat lehet izgalmasan is tálalni? Képtelen összehasonlítások, megdöbbentő tények, izgalmas adatok – ezekkel a könyvekkel tuti, hogy megjön a kedved a szeptemberi tanuláshoz!

A tudás enciklopédiája

tudasenciklo.jpg
Ez a kötet éppen annyira hatalmas, amennyire informatív is. Kimerítő és izgalmas tényeket tartalmaz világűr, Föld, természet, emberi test, tudomány és történelem kategóriákban, amelyek borzalmasan unalmasak is lehetnének, ha az embert az iskolában kötelezik rá, hogy foglalkozzon vele, de most a rengeteg új ismerettel, grafikonnal és táblázattal az iskolát legelkötelezettebben elutasító gyerekeket is magához vonzza. Érthetően és részletesen magyarázza el azokat a dolgokat, amelyekről azt gondoljuk, ismerjük, de valójában nem tudjuk pontosan megfogalmazni. Tudjátok például, mi az anyag? Vagy hogy hogyan működik az ember keringési rendszere? Ha nyáron sem akartok kiesni a ritmusból és tágítanátok földrajzi, biológiai, kémiai vagy akár történelmi ismereteiteket, ez a könyv széleskörű tudást nyújthat számotokra.10 éves kor felett ajánljuk.

Ezt nem hiszem el! 2.

eztnemhiszemel2_b1_72dpi_450x600.jpg
Az előző rész sikere után nem is volt kétség, hogy igényünk van további elképesztőbbnél elképesztőbb tényekre és összehasonlításokra: még egy kis tudóst is meg lehet lepni, ha más szemszögből mutatjuk meg neki ugyanazokat a dolgokat. A kötet témakörökre bontva, egy-egy oldalon tárgyalja az adott kategóriához tartozó izgalmas információkat, így amellett, hogy számos új ismerettel leszünk gazdagabbak, nem terhel le minket hosszú leírásokkal, csak éppen annyi információt közöl, amit az első meglepetés után a hosszú távú memóriánkban is el tudunk raktározni. A látványos és megdöbbentő összehasonlítások ráadásul jó beszédtémának is bizonyulnak. Tudtátok például, hogy az internet összsúlya nagyjából egy barack súlyának felel meg? 9 éves kortól ajánljuk.

Jövőkutatás – Pillantás az ismeretlenbe

jovokutatas_bel5.jpg

A jövőhöz rendszeresen olyan asszociációk társulnak, mint a robotisztika, a sci-fi filmekben látott utópisztikus társadalmak, vagy a gépek uralkodása az ember felett, de végül mindannyian csak legyintünk és azt mondjuk, hogy a jövő homályos és kifürkészhetetlen. De vajon ez tényleg így van? Ez a kötet nemcsak a jövő vizsgálatának múltjába enged bepillantást a delphoi jósdától Jules Verne disztópiájáig, de bemutatja a jövőkutatás világháborúktól a mai napig alkalmazott módszereit, a technológia fejlődésének lehetséges irányait és az emberiség sorsának alakulását és lehetőségeit. Ha érdekel a tudomány és a technológia, ha esetleg te magad is sokat tanakodsz azon, milyen lesz a jövő, ez a kötet segíthet eligazodni az elsőre kaotikusnak és kiszámíthatatlannak tűnő lehetőségek között. 8 éves kortól ajánljuk.

50 tény, amit tudnod kell a világűrről

50_teny_amit_tudnod_kell_a_vilag.jpg
Kezdő űrkutatóknak mindenképpen ajánlott olvasmány, hiszen rengeteg röviden megfogalmazott és hihetetlenül izgalmas információ található benne a minket körülvevő, folyamatosan táguló világegyetemről. A közismert információkat izgalmas történetekkel támasztja alá, emellett pedig rengeteg olyan új tudásra is szert tehetünk, amelyeket eddig nem is sejtettünk... A sok rövid blokkot akár kérdezz-felelek játékká is lehet alakítani, ami amellett, hogy szórakoztató időtöltés, hatékony memóriatorna is8 éves kortól ajánljuk.

Csupa játék tudomány!

csupajatek.jpg
Az eddigi információdús kötetek mellé tökéletes kiegészítő ez a kreatív foglalkoztató füzet, mivel úgy ad át tudományos ismereteket, hogy közben észre sem vesszük, hiszen éppen azzal vagyunk elfoglalva, hogy felfüggesszünk egy papírkígyót a radiátor fölé, hogy megnézzük, tényleg forog-e melegtől, vagy a kezünk csontjait próbáljuk lerajzolni a megadott utasítások szerint. Sok-sok kísérlet és feladat található a kötetben, amelyek nem csak nyári foglalkozásként állják meg a helyüket, de akár az otthoni tanulást és az unalmas fizika- vagy biológiaórát is megkönnyíthetik. A kötet végén lévő megoldókulccsal ellenőrizhetjük magunkat, és egy szószedet könnyíti meg a feladatok értelmezését. Ha elkészültünk az összes feladattal, akkor sem kell csüggedni, hiszen további ötletek és kísérletek rövid leírását találhatjuk meg a füzet végén. 8 éves kortól.

+1 galaktikus mese: Űruborkák

uruborkak.jpg
Amikor tudományról és fejlődésről van szó, kikerülhetetlen téma az emberek és gépek kapcsolata, az egymástól való elhidegülés, a környezet rongálása, az idegen civilizációk felfedezésének lehetősége. A kedves kis Űruborkák megható története arra tesz kísérletet, hogy emlékeztesse az embereket a szeretet és a megértés fontosságára, amelyet ma hajlamosak vagyunk elfelejteni. Szerencsére az űrubik egy távoli, fejlett civilizáció, akik nem sajnálják az időt és az energiát, hogy segítsenek nekünk, embereknek. Teó expedíciót indít a Földre, hogy emlékeztessen minket a legjelentősebb dolgokra az életben. Vajon sikerrel jár a kis űrlény és csapata?3 éves kortól ajánljuk.

Navratil Dominika