Egy imádnivaló baglyos könyv

Nem csak bagolymániásoknak!

A Gúfó és a gombák csak nemrég került a boltokba, de hamar mindenki kedvencévé vált. Nézd meg, hogy tetszett a könyv Laurának, akit a Pozsonyi úti Pagonyból ismerhettek, utána pedig olvass bele a könyvbe!

Elvarázsolt erdei éjszaka részesei lehetünk, ha Gúfóhoz, a kis bagolyhoz csatlakozunk, aki a repüléssel próbálkozik, amíg a szülei vadászni vannak. Ennek pedig egy nagy, ugyanakkor szerencsés földre huppanás a vége... Hogy miért szerencsés? Mert a baglyocska így egy gombabuli közepébe csöppen. Zavarbaejtő találkozás történik egy egérrel, aki ugyebár normális körülmények között bagolyeledel lenne, ebben a könyvben viszont barátság szövődik a két állat között, és együtt muzsikálják át az éjszakát, amire a gombák ropják a táncot.

Lanczkor Gábor első gyerekkönyvét, a Gúfó és a gombákat, amit Takács Mari illusztrációi gazdagítanak, olyan 3-6 éves kisgyerekeknek és szüleiknek ajánlom leginkább, akik:

gufoesagombak_02.jpg- szeretik a természetet: egy tavaszi gombászással egybekötött kirándulás előtt, közben vagy után különösen remek olvasmány lehet a könyv;

- kedvelik a Csimota kiadó utánozhatatlan hangulatú, egyedi könyveit;

- találkoztak már Takács Mari hangulatos illusztrációival;- szeretnek mindent, ami baglyos;

- már Dániel András varázsgombáiért is odavoltak
De ahhoz, hogy jobban megértsd, miről is beszélek, mindenképpen bele kell olvasnod a könyvbe, közben pedig csodáld Takács Mari képeit!

Gúfó, a bagolyfióka egy vékony gallyon gubbasztott az odújuk előtt. Odalenn, a kökénybokrok között gyanúsan nagy volt a csönd. Viszont arra a kérdésre, hogy miért nem az odúban ül, nem tudott volna határozott választ adni.

– Egérre lesek, nem látod?! – huhoghatta volna színlelt fölháborodással.

Vagy egyszerűen csak megvonta volna a szárnytövét:

– Nem tudok aludni. – Változatlan cinkossággal bámult volna rá a telihold.

Gúfó nemrég próbálkozott meg először a repüléssel, persze szigorú szülői felügyelet mellett. Veszettül csapkodott, amíg a bükkfájuk egyik pontjáról a másikra szökkent. Ma este aztán egyedül is kipróbálta. A szülei vadászni mentek. Gúfó kiröppent az odúból az alatta lévő vékonyka gallyra, de ott ragadt.

gufoesagombak_01.jpg
– Mit bámulsz így? – huhogott rá a Holdra, ám az nem felelt. A fióka sértődötten fordult el a képébe világító lámpástól, de olyan lendülettel, hogy megtántorodott. Rikoltani akart, de tudta, hogy nincs kinek. Eltátott csőrrel igyekezett visszanyerni az egyensúlyát, de hiába csapkodott, egy pillanat alatt a földön találta magát. Bele se mert gondolni, mit kap majd a szüleitől. Az esést szerencsére épen megúszta. Föllesett a bükkre, aztán körbenézett odalenn. Finom neszt, valami alig hallható súrlódást hallott az egyik kökénybokor mögül. Egy darabig fülelt, aztán úgy döntött, veszi magának a bátorságot, és megnézi, mi az.

Óvatosan közelített hozzá. A szeme láttára bújt elő a földből. Egy gomba volt. Először a gömbölyded, fehéres kalapja tűnt föl, majd a tönkje is. Egyre termetesebb lett, már nagyobb volt, mint a bagolyfióka, aztán egy halk pukkanással egyszer csak elvált a gallérja a szélesre nyíló kalaptól.

(Részlet a Csimota Kiadónál 2016-ban megjelent Gúfó és a gombák című mesekönyvből.)

- Bagossy Laura ajánlója -

Kedvet kaptál a Gúfó és a gombákhoz? Ide kattintva tudod megrendelni!

gufoesagombak_03.jpg

Ha tetszett a cikk, ez is neked való lesz: olvass többet Dániel András kuflijairól és a varázsgombákról!

Kapcsolódó termékek