Egy könyv azoknak, akik szeretnek együtt lenni

Új Bartos Erika könyv

Bartos Erika ezúttal egy igazi családfát rajzolt meg az olvasó számára az Együtt lenni jóban. Nekünk, felnőtteknek is hihetetlenül izgalmas megtudni, mi történt a nagymamával, ki kivel, mikor házasodott, kinek hány gyereke született. Mivel foglalkoztak a dédszüleink, vagy éppen mi volt a hobbijuk. Hát hogy ne érdekelné ez a kisgyerekeket, akik éppen abba a korba lépnek, amikor felfedezik a környezetüket, a körülöttük élő embereket, a tágabb családjukat? Minden szülőnek ismerős és állandóan visszatérő kérdések ezek: akkor az én nagymamám a te anyukád? A dédi az ki neked? Hogy lehet az én unokatestvéremnek ugyanaz a nagymamája? - Tar Kriszti ajánlója.

andris_bicikli.jpgA könyv főszereplője, Andris épp most lett hét éves, így a szülei és testvérei gőzerővel szervezik a születésnapját. Egy ilyen esemény Andris és a család életében rendkívül fontos, mindenkinek jelen kell lennie, a közeli és a távolabbi rokonoknak egyaránt. Amikor elérkezik a várva várt nap, Andris megkapja szüleitől az ajándékát, ami nem más, mint egy pompás kék bicikli, s lassan a vendégek is megérkeznek. Andris édesapja fényképezőgépével mindenkit lefotóz, így az ő kameráján keresztül ismerhetjük meg a közeli és távolabbi rokonait, a családi barátokat. Az igencsak kiterjedt család tagjait Bartos Erika ábécésorrendben mutatja be, s ahogy azt már megszoktuk tőle, a szereplők rajzokon is megelevenednek.

Ádám, Andris apukája földrajztanár, és sokat beszélget kisfiával a természetről, a Földről és Magyarországról. Bea, Andris anyukája hegedűművész. Csodaszépen hegedül. Megtudhatjuk, mi a különbség a hegedű és a brácsa között, vagy hogy milyen hangja van a csellónak.

flora.jpgA szerző egy valóságos, bonyolult kapcsolatokkal behálózott, szeretetteljes életet ábrázol Andris apukájának fényképezőgépén keresztül. Andris apukájának például volt egy korábbi házassága Liával, és van egy közös gyerekük, Pali, aki tehát Andris féltestvére. Vagy Andris keresztanyja, Flóra, akinek férje fiuk, Gyuszi születése után nem sokkal meghalt, és Flóra újra férjhez ment Újlaki bácsihoz, akinek szintén meghalt a felesége. De nekik is van egy közös gyerekük, Dani. Így Dani és Gyuszi most mostohatestvérek, de édestestvérként szeretik egymást. Ők most így négyen alkotnak egy boldog családot.

Bartos Erika magától értetődőnek veszi, és a gyerekek számára is befogadhatóan meséli el ezeket az olykor nem mindennapi élethelyzeteket. Ha szeretnétek a gyereknek egy klassz, a bonyolult családi kapcsolatokat egyszerűen és természetesen bemutató, izgalmas mesekönyvet, akkor olvassátok el közösen az Együtt lenni jót!