Egy könyv (nem csak) kockáknak

Pillants bele a Minecraft világába!

A Minecraft a kockák világa. Kocka alakú blokkokból áll minden. Kockákból van a föld a lábunk alatt, kockákból vannak a fák, a hegyek, az állatok, de még a Nap is. Mi magunk is két blokk magas, szögletes vállú, kockafejű emberek vagyunk. Az Alkoss és építs - Hihetetlen Minecraft városokban 36 lélegzetállító Minecraft-projektet találunk, rengeteg, a játékhoz elengedhetetlen hasznos tippel fűszerezve. Minecraft-őrülteknek kötelező!

De mi is az a Minecraft?

A Minecraftban a világ véletlenszerűen generálódik, választékos tájak (biomok) formájában; sivatagok, esőerdők, havas tundrák mind megtalálhatóak, a rájuk jellemző időjárással, növény- és állatvilággal együtt. Ugyanakkor találhatunk kincseket és csapdákat rejtő elhagyott romokat, békés kereskedők által lakott falvakat és ellenséges szörnyeket is.

Három játékmód közül választhatunk: kreatív, túlélő és kaland. A kreatív módban nincsenek szörnyek, a játékban megtalálható minden blokk és eszköz korlátlanul a rendelkezésünkre áll. Itt a játékos minden figyelmét az építkezésre fordíthatja, semmi mással nem kell törődnie és a még kényelmesebb alkotás érdekében repülni is képesek vagyunk. A túlélő módban a játékos életerővel rendelkezik, melynek teljes elvesztése esetén karakterünk elhalálozik. Legfőképp az ellenséges szörnyektől kell tartanunk, melyek éjszaka jelennek meg, így mindenképp tanácsos először egy menedék megépítése. Akkor is életerőt veszítünk, ha lezuhanunk valahonnan vagy megégünk, de vízbefulladással és éhhalállal is távozhatunk az élők sorából. A kaland módban más játékosok által megírt történetet, kalandot élhetünk át, izgalmas küldetésekkel.

minecraft_random_2.jpg

Hogyan egészíti ki a játékot a könyv?

A kreatív mód varázsát talán nem szükséges magyarázni, a LEGO óta tudjuk, hogy kockákból építkezni mindenki szeret. A fizika szabályaira fittyet hányva építhetünk akár egy lebegő várost vagy több tízezer blokkot számláló mozaikot is, a könyvből rengeteg ihletet meríthet az olvasó, profi építők által létrehozott felhőkarcolóktól kezdve ókori várkastélyon át egészen a futurisztikus városokig mindent láthatunk.

A túlélő mód magával ragadó élményét sokkal nehezebb szavakba önteni. Az előszó arra keresi a választ, hogy miért is ilyen népszerű és szórakoztató ez a játékforma számunkra. A válasz az, hogy ebben a világban megtehetjük mindazt, amit a valóságban nem. Az érintetlen természetben találjuk magunkat, szinte üres kézzel. Alakíthatjuk a világunkat, építhetünk magunknak kunyhót vagy palotát, vadászhatunk, vagy megpróbálkozunk az állatok befogásával és tenyésztésével. Egy szál csákánnyal a kezünkben káprázatos föld alatti termeket vagy szűk, keskeny tárnákat vájhatunk. A kivágott fák helyére újakat ültethetünk. Élhetünk nomádok módjára is, napról napra vándorolva, mindig új vidékeket felfedezve. Végül mindig önmagunkat találjuk meg. Lehetünk felfedezők, kalandorok, szörnyekkel harcoló hősök, mesterműveket teremtő, várakat felhúzó építészek. Élhetünk a föld alatt, vagy akár a víz alatt, házunk lebeghet a levegőben esetleg meghúzódhat egy fa tetején. Kinél a tervezés és gondos precizitás, és kinél a spontán, ösztönös cselekvés kerül az előtérbe.

A könyv által bemutatott alkotásokat az apró, kezdetleges házaktól kezdve az óriási városokig kockáról kockára álmodták meg és építették fel emberek a világ minden tájáról. Kialakultak közösségek, melyek együttes erővel formálják világaikat, de akad bőven olyan kiemelkedően tehetséges építő, aki mindent maga csinál a tervezéstől a megépítésig.

minecraft_random_kep.jpg
Az első fejezetekben teljesen az alapoktól kezdve ismerkedhetünk meg ezzel a világgal, ugyanakkor az itt található néhány tipp még a tapasztalt játékosok számára is hasznos lehet. Ezt követően fejezetekre osztva különböző építők vagy építőcsoportok munkáiból szemezgethetünk, ahol az építmények bemutatása mellett a világítás, az építőanyagok vagy épp a víz helyes használatára hívják fel a figyelmet. Egyes részletek megépítését magunk is eltanulhatjuk, képekkel illusztrálva lépésről lépésre követhetjük egy óratorony, egy kupola vagy egy felhőkarcoló születését. A különböző stílusú világok között lapozgatva mindig pontos információt kapunk a világban használt eszközökről és változtatásokról (modok), illetve az otthonát bemutató mesterépítőről. Alkotásaik között barangolva ők látnak el minket hasznos tanácsokkal, mind mestereik a szakterületüknek legyen az ókori görög falu, vagy lepusztult romváros megteremtése.

A könyv varázsa az a lelkesedés, ami ezeket a csapatokat hajtja, az inspiráció, ami a kezdő építőket bevezeti, a tapasztaltabb játékosokat magával ragadja ebben a különleges világban.

- Bánáti Kende ajánlója -A Scolar Kiadó többi újdonsága közül itt válogathatsz!