Egy picit hősök lettünk

A Pagony Café fenntartható kávézó lett!

A Felelős Gasztrohős szervezet "a környezetbarát étkezést támogatja és promotálja, és ennek keretében Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel jutalmazza azokat a vendéglátóhelyeket és catering cégeket, amelyek – akár csak néhány apró lépéssel – szeretnék “zöldebbé” tenni működésüket." Hogy ez pontosan mit jelent? Olvass tovább!

Megkérdeztük Bernit, a kávézó vezetőjét, hogy hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban:

"A Fenntartható Kávézó minősítés azt jelenti, hogy környezettudatos szempontok szerint működünk, ezzel próbáljuk csökkenteni ökológiai lábnyomukat.
A Pagony Café esetében ez azt takarja, hogy magyar tejet használunk, sok hazai termékünk van, amiket közvetlenül kistermelőktől szerzünk be. Ilyenek például a szörpök, teák, mézek, gyümölcslevek, paleo kekszek, almaszirom."

De nem csak erre figyelnek a kávézóban. Berni elmondta azt is, hogy a Pagony Café kávéja Café Speciali Certificati minősített. Ez röviden azt jelenti, hogy a kávé (a nyers terméstől a pörkölésen át) az egész folyamat során többször is teljes minőségi vizsgálaton esik át.

pagony_cafe_minosites_2021_augusztus.jpg
" A kávénk CSC minősítésű, teáink bio és organic jelzéssel ellátottak, nem használunk műanyag csomagolást, bio lebomló szívószálunk van, amit nem adunk kérdezés nélkül." - folytatta Berni.

Biztosan te is hallottál arról, hogy az Európai Unió betiltotta az egyszer használatos műanyagokat, így 2021-től nem használhatjuk azokat. Mi erre már most felkészültünk, ezért is nincs a kávézóban műanyag étkészlet, tányér vagy szívószál sem.
A Pagony Café ezen kívül ügyel arra is, hogy azok is találjanak valami finomat és egészségeset a kávézóban, akik nem fogyasztanak húst, tejterméket, cukrot, glutént vagy tojást.

"Van vegetáriánus szendvicsünk, vegán és mentes kekszeink, és a heti tortaajánlatunkban mindig szerepel legalább egy mindenmentes sütemény is. A szendvicseket mi készítjük, nem tartunk palackos terméket, ásványvíz helyett nálunk csapvizet lehet inni – természetesen ez nem kerül pénzbe –, és a kulacsot is szívesen megtöltjük."

A környezettudatossághoz hozzátartozik az is, hogy a tisztítószerekre is odafigyelnek:

"A tisztítószerek nagyobb része már környezetbarát minősítésű, vegán, magyar termék. De emellett is folyamatosan törekszünk a környezettudatosságra: szelektíven gyűjtjük a hulladékot, igyekszünk előre jól kikalkulálni a szükséges mennyiségeket, és így kevesebb élelmiszer-hulladékot termelni, illetve a nagyobb kiszerelésű termékeket részesítjük előnyben.

Nagyon örülünk, hogy egy olyan közösség része lehetünk, amiben a vendéglátóhelyek odafigyelnek a környezetre és felelősen működnek. A vendégek is egyre tudatosabbak, a Pagony Caféba betérők értékelik, hogy a kávézó törekszik a "felelős elvek" betartására és a folyamatos fejlődésre. A Pagony számára fontos a társadalmi felelősségvállalás és szemléletformálás, amit gyermekkorban a legjobb elkezdeni. Mi ezzel is próbálunk példát mutatni a legkisebbeknek is." - összegezte.

fenntarthato-vendeglatohely-minosites-magyarazo-kavezoknal-2019-01-31-01.jpg

A Pagony Cafét a Bartók Béla úti Pagonyban találod, ahol a finom kávék, teák és sütik mellett még wifi és játszósarok is van, sőt, etetőszék és pelenkázó is, ha kicsikkel érkezel.

Ha arra jársz, mindenképp látogass el hozzájuk, és ha kérdésed van, Berni és Zsuzsi, a kávézó dolgozói szívesen mesélnek még neked erről a kezdeményezésről!

Ha pedig szeretnél képben lenni, mikor mit találhatsz a kávézóban, kövesd a Bartók Pagony Facebook oldalát, minden héten találsz Pagony Café posztot is!