Egy vérbeli gyerekdetektív története

Klaus és Hilde Hagerup: Tim mesterdetektív és társa 1. - Az elveszett gyémánt titokzatos esete

„Nem vagyok zseni, csak egy nyolc éves kisfiú.” - ismételgeti Tim újra és újra, miközben magánnyomozókat megszégyenítő gyorsasággal és pontossággal göngyölíti fel a városkában történt rejtélyes bűnügyet. - Vujovits Júlia ajánlója

A Bark család régi álma vált valóra, mikor végre nyaralót tudott venni Napos-tetőn, a híres síparadicsomban. Még egy teljes napot sem töltöttek el a csendes városkában, amikor valaki egy előre kitervelt, nagyszabású lopást követ el.

A nevezetes bűneset pedig egy álarcosbálon történt, ahol ellopták Kornélia asszony 100.000 koronát érő gyémántgyűrűjét. De ki is lehet a tettes?

tim1.jpg

Az újonnan a városba érkezett alak, aki rendőrnek mondja magát? Esetleg Kornélia asszony férje, aki talán már nem is olyan gazdag, mint amilyennek mutatja magát? A jóindulatúnak tűnő polgármester? Netán Tim szülei, akiknek pont 100.000 korona kellene a házuk rendbehozására? Itt mindenki gyanús. Egyedül Tim alkalmas rá, hogy felfejtse a háttérben húzódó motivációkat és éles szemével kiszúrjon minden árulkodó részletet. A fiú stílusa ötvözi Sherlock technikáit és Poirot stílusát. Imádja megdöbbenteni az embereket kivételesen éles megfigyeléseivel, majd pironkodva álszerénykedni. A regény végén pedig nemes egyszerűséggel magyarázza el, hogy miért is az a személy a bűnös, akire amúgy semmilyen halandó ember nem gondolt volna még álmában sem.

Nagyon tetszett, hogy a könyv ugyan Timről szól, de mégsem ő a főszereplője és elbeszélője, hanem a nővére, Jenny. Szegény Jenny, aki mindig csak a második lehet a családban, hiába nagyon okos és bátor, mégsem érhet fel Tim pengeéles eszéhez és kifoghatatlan logikájához. Amikor Tim elkezdi a detektív szerepét játszani, Jenny mindig háttérbe húzódik és csak magában vág savanyú képet, amikor öccse előáll a Poirot-t imitáló bosszantóan nagyképű magyarázataival. A történet remekül lefesti, hogy milyen nehéz is egy kiemelkedő képességű ember testvérének lenni.

A történet végén azonban kiderül, hogy bármilyen okos is Tim, nagy szüksége van Jennyre: az ő feladata az üldözéses akciójelenetek bonyolítása, illetve a megoldott esetek leírása. Így egészíti ki egymást a két testvér, így lesz Timből Tim és társa.

tim2.jpg

6-10 éves fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott olvasmány, ha pedig rajonganak a detektívtörténetekért, akkor egyenesen kötelező! A könyv jó nagy betűkkel íródott, így szívesen veszik kézbe akár olyan gyerekek is, akik csak most ismerkednek az olvasássall.

Hilde és Klaus Hagerup egy apa-lány szerzőpáros, akik dolgoztak már külön-külön is gyermekkönyveken, de a Tim sorozatra összefogtak, és olyan sikeres lett a dolog, hogy már öt részt kiadtak Norvégiában. Reméljük hamarosan érkeznek a következő epizódok magyarul is!

Kapcsolódó termékek