Egy zöldebb világ küszöbén

Végre újra kapható a Nagyon zöld könyv!

A környezetvédelmi tüntetések napjainkban egymást érik, az interneten tömegével jönnek szembe a zöld termékek reklámjai, és a csapból is a klímaváltozással kapcsolatos rémhírek folynak. 2019-ben képtelenség elkerülni, hogy foglalkozzunk a környezetünket fenyegető problémákkal, és megpróbáljunk egy kicsit magunk is zöldebbé válni. Na, de lehet egy kisgyerek környezetvédő? Gévai Csilla szerint nagyon is! Megjelent a Nagyon zöld könyv új kiadása, melyből felnőtt és gyerek közvetlen, barátságos, beszélgetős formában tudhat meg mindent a környezetvédelemről.

 nagyonzoldkonyv_borito_500px.jpg

Térjünk vissza arra a fontos kérdésre, hogy mit tehet egy gyerek a saját és a globális környezetéért? A Nagyon zöld könyv egyik alapvető válasza erre a tudásszerzés. Ugyanis ahhoz, hogy megtudjuk, mit érdemes tennünk a Földért és mit nem, először meg kell ismernünk a problémákat, bele kell ásnunk magunkat a kiváltó okokba, elmerülni a történelem rejtelmeiben, és persze a kreatív énünket is elő kell vennünk egy kicsit. De ne aggódj, a Nagyon zöld könyvvel mindeközben jól is fogunk szórakozni!

Rendeld meg itt!

Az első fejezetben bemutatkozik nekünk Csilla, és mi is bemutatkozhatunk neki. A Nagyon zöld könyvvel sosem vagyunk egyedül: nekünk is részt kell vennünk az alkotói folyamatban, rajzolhatunk, írhatunk, ötletelhetünk a szerzővel közösen. Ez az interaktív hozzáállás végig jellemző a kötetre, hol találmányötleteinket rajzolhatjuk bele, hol vágyainkat eleveníthetjük meg a lapokon. Miközben folyamatosan arra ösztönöz, hogy mélyen gondoljuk át az elénk tárt problémákat, ügyel arra is, hogy játékos maradjon. A könyv elején olyan alapvető fogalmakkal ismerkedhetünk meg, mint túlnépesedés, ökológiai lábnyom, légkör, globális felmelegedés, üvegházhatás, éghajlatváltozás… hú! Ez igen sok bonyolult és idegen szó. Gévai Csilla könnyen feloldja az ijedtséget azzal, hogy mindent részletesen elmagyaráz és mindennapi példákkal, hasonlatokkal teszi érthetővé. Például gondoltad volna, hogy a Földünk felé közelítő különböző napsugarakat elképzelheted mindenféle furcsa frizurájú lényként? Figyeld csak:

„Végre meglátjuk a Föld nevű bolygót, megcsodáljuk, hogy milyen szép kék, és már száguldunk is feléje. Bátor kis napsugarak vagyunk, nem? Van köztünk szinte kopasz és egészen hosszú hajú is. De csak a rövidhajúak jutnak át a Földet körülölelő átlátszó légkör öt rétegén, és közülük sem sokan: az ultraibolyák például általában visszapattannak. Egyszer csak nekiütközünk a Földnek, akinek átadjuk az energiánkat, mert nem kérdés, hogy jószívű napsugarak vagyunk. Tehát becsapódtunk napsugár testvéreimmel együtt a Föld felszínére. (…) Az ütközés pillanatában valami megváltozik bennünk. Átalakulunk hosszúhullámú napsugárrá, és emiatt frizurát váltunk. A rövidhullámos hajunk hosszúhullámossá válik! Tök jól áll!”

A könyvet itt tudod kosárba tenni.
gevai.jpg

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? A Nagyon zöld könyv egyik különlegessége, hogy a téma komplexitása ellenére a szövegmennyiséggel, stílusával, illusztrációival remekül alkalmazkodik a megcélzott korosztályhoz. De a könyv nem csak ettől különleges, hanem attól is, hogy tudatosságra ösztönzi a gyerekeket. Nem kicsinyli le az olvasót, ahogy az apró változások erejét sem! Nem számít, hogy 8 vagy 48 éves vagy, Gévai Csilla szerint mindig tehetsz valamit, amivel segíthetsz a Földön. De mit tehet egy 8-10 éves gyerek, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát? Rengeteget számítanak az apró dolgok is, hiszen sok kicsi sokra megy! Például kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobából! Csak addig engedd magadra a meleg vizet, amíg szükséges! Ha teheted, válaszd a biciklit az autó helyett! Ne pazarolj! Válassz helyi terméket! Ne vegyél felesleges dolgokat! Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Kis dolgoknak tűnnek a mindennapokban, de milyen hosszú felsorolás lesz belőlük, ha összegyűjtjük őket!
gevai3.jpg

A Nagyon zöld könyv arra is felhívja az olvasó figyelmét, hogy ezek a tevékenységek (amik sokunk életében már teljesen természetesek) milyen fontosak, és igen nagyban hozzájárulnak a környezetünk védelméhez. Jó érzéssel tölti el az olvasót, hogy kis odafigyeléssel is jobbá teheti a világot. Erre azért is érdemes felhívni a gyerekek figyelmét, mert az ember okozta környezeti károkról nehéz úgy beszélni, hogy ne váljon hamar rémisztővé a téma. Fontos, hogy mutassunk a gyerekeknek egy pozitív jövőképet, és értelmet adjunk a környezetért tett erőfeszítéseknek. Ezért is beszélgetünk a könyv közepétől a megújuló energiaforrásokról, ahol megismerkedünk a nap- és szélenergia mellett a biomasszával, a kukorica meghajtású (kétségtelenül menő) autóval, és a jövő nagy reménységével, a fúziós erőművel is. Gévai Csilla soraiból a tenni akarás mellett kiolvashatjuk az optimizmust is, miszerint még nincs minden veszve, és csak rajtunk múlik a pozitív változás. Lehet, hogy éppen a könyv olvasóján, akiben fontos gondolatokat ébreszt a közös, nagyon zöld beszélgetés!

Rendeld meg ezt a könyvet, és válj tudatosabb környezetvédővé te is!

Kapcsolódó termékek