Éljenek a mellékszereplők!

Berg Judit és Sári

Ha elolvasod a következő interjút, megtudod, hogyan született meg egy új sorozat és annak első része, a Sári a Vadasparkban. Kis kulisszatitkok Berg Judittól!

 

 • - Hogyan jött a könyv ötlete, hogy Sári előlép a Maszat-sorozatból?
  - Az ötlet eredetileg nem tőlem, hanem Agócs Írisztől, illetve az ő barátnőjétől származik, de nekem rögtön nagyon megtetszett. Azonnal tudtam, hogy Sáriból remek főszereplő válik majd!
  - Ezek szerint akkor a Maszat mellett most elindul egy új sorozatod?
  - Igen! A Maszat sorozatban rengeteg jármű, munkagép és a kisgyerekeket érdeklő műszaki probléma (pl. csőtörés, áramszünet) bukkan fel, a Sári sorozatban viszont nagyon sok állat fog szerepelni. 
  sari7.jpg
  Sári, Hédi és Maszat
 • - Maszatra azért számíthatunk ezekben a kötetekben is visszatérő mellékszereplőként?
  - Persze, hiszen Maszat és Sári barátok! Ahogy Sári is szinte minden Maszat könyvben szerepel, Maszat is elkíséri Sárit a Vadasparkba, elmegy a szülinapi zsúrjába... Viszont lesz Sárinak egy barátnője is, Hédi, aki a Maszat könyvekben eddig nem szerepelt.
  - Milyen ütemben fognak megjelenni a könyvek, mennyi mese van a fejedben?
  - Egyelőre biztos, hogy minden évben lesz újabb rész, mint ahogy a Maszat sorozat is folytatódik. Ebben az esetben a nagy kérdés inkább az illusztrátor, Agócs Írisz terhelhetősége, hiszen ezekben a kicsiknek szóló könyvekben rengeteg rajzra van szükség!
  sari2.jpg

  - Az első mese központi témája a veszekedés, illetve az együttműködés, ezt miért tartod fontosnak?
  - A nézeteltérések, konfliktusok mindannyiunk életének fontos alkotórészei, és már kisgyerekkorban jó, ha kapunk stratégiákat ezek kezelésére. Igyekeztem burkoltan beleírni a mesébe, hogy időnként előfordul, hogy a maga módján mindenkinek igaza van, de akkor sem éri meg haragudni a véleménykülönbség miatt, ha valaki történetesen tévedett. 
  - Van olyan mellékszereplő az akár gyerek-, akár a felnőtteknek szóló irodalomban, akit szívesen látnál előrelépni és főszereplővé válni egy könyvben?
  -
  Én imádom az efféle spin-offokat! Már az angol szakos szakdolgozatom is erről a témáról szólt: a Tom Stoppard drámákban felbukkanó, de más irodalmi művekből érkező szereplőkről írtam. Stoppard legismertebb ilyen műve talán a Rosencrantz és Guildenstern halott, és engem azóta foglalkoztat ez a játék, hogy főszereplővé tegyek valakit, akit alig ismerünk. A saját írásaimban Galléros Fecót léptettem elő mellékszereplőből főszereplővé, és – bevallom – máig ő az egyik legkedvesebb karakterem.


Kapcsolódó termékek