Engem szeressetek!

Könyvek kicsiknek a testvérféltékenységről

cimkék: #szemle #jó könyv #Best of #Pagony

Kevés nagyobb szerencsétlenség érhet egy amúgy normális körülmények közt élő gyereket, mint hogy születik egy testvére. És sokszor el kell telnie több-kevesebb időnek, hogy a nagyobb testvér úgy gondolja, nem történhet vele jobb dolog, mint hogy van testvére. Mert bár meg kell küzdeni a szülők nyilvánvalóan véges szeretetért, de később is lesz valaki, akivel mindig összetartoznak. Addig viszont sok konfliktust kell ügyesen megoldani. Erről szólnak, ebben segítenek az alábbi bölcsis-ovis korosztálynak szóló képeskönyvek.

Alone Frankel: Elefántkönyv – Kiselefánt születik, Pagony, 2011.

Ha a legkisebb családtag még odabenn várakozik a világra jövetelre, a nagy pedig érzi ugyan a közelgő változást, de még nem tudja, mi is vár rá, akkor ez a könyv ideális választás. Akkor is nagy segítség, amikor a nem is annyira nagy szembesül a megváltoztathatatlannal, hogy már nem ő egyedül és kizárólag a világ közepe, a család szeme fénye. Szomorú helyzet, de feldolgozható. Alona Frankel könyve a család minden tagjának segít: egyszerre mutatja meg a szülőnek, mennyire fájdalmas egy kisember életében ez az időszak, ugyanakkor a gyerekek könnyen belehelyezkednek Kiselefánt szerepébe, ő maguk is azzá válnak, vele együtt szomorkodnak, és örülnek. A kistestvér születése körüli feszültség, kiábrándultság könnyebben oldódik. A szerző által készített illusztráció egyedi, varázslatos színei és képi megoldásai lenyűgözőek. Nálunk biztos helye van a polcon, gyakran elővesszük egy-egy testvérharc után.

Finy Petra: A tesó-ügy, Pagony, 2009.

Szoptatás és bőgő kisbaba, hatalmi harcok és közös játék – mindez meg van Finy Petra tesó-ügyében. A könyv első felében a terhesség a téma: hiszen már ekkor megváltozik az anya, és szó szerint szinte kitúrja az öléből a nagyobb gyereket a kisebb. A középpontban az áll, hogy hogyan lehet a testvért beilleszteni a családba - a nagyobb gyerek szempontjából. Emma mulatságos hangnemben, szóviccszerű elszólásokkal tarkítva, de nagyon is racionálinsan mérlegeli az előnyöket és a hátrányokat: ugyan anya nem tud oviba vinni, de apa vesz útközben fagyit stb. A tesónak is megvannak a maga hátrányai, a bőgéstől a mászós korszak rombolásán át a központi szerep átvételéig. De az előnyei is: mindig van kivel játszani, van, aki felnéz rá, akinek ő a legesleg. Örökre. Finy Petra stílusa pedig a felnőtteket is elszórakoztatja: a hétköznapi apróságok kicsit megcsavart leírása, a lényegtelennek tűnő részletek kiemelése egy-egy eltalált hasonlattal. Ráadásul a szokásos bájolgás helyett realistán és ironikusan láttatja a kistestvéres mindennapokat. Ugyanakkor a hároméves elbeszélő megmarad azon a szinten, amit az egykorú olvasók is értenek és értékelnek. A színes, minimalista, humoros rajzok is segítenek fenntartani az érdeklődést a korosztályhoz képest elég hosszú könyvön keresztül.

Sven Nordqvist: Ki az úr a háznál?, General Press, 2001.

Hát igen. Ez itt a kérdés, ne titkoljuk, az előbbi könyv is kimondja. Hogyha megérkezik a Másik, a visító, idegesítő, ronda betolakodó, akinek teljesen érthetetlen módon ennek ellenére többet, sőt mindent szabad, és akit a szülők mégis jobban szeretnek láthatóan, akkor ki az úr a háznál? Az, akinek eddig minden óhaját lesték, úgy érzi, egyedül marad.

Bár a Pettsonékhoz érkező kakas esete nem az az explicit tesó-történet, de annyi a párhuzam, hogy nagyon is jó olvasmány testvérféltékenységre - talán éppen az indirekt hatás miatt. Először is ott az alapprobléma: a felnőttek úgy tesznek, mintha a testvér bárkinek hiányzott volna, nem lett volna teljes nélküle az élet. Nem, nem hiányzott. Aztán szépnek tartják, pedig ugye ronda, hiszen a szép, az a nagytestvér, aki egész másképp néz ki. Aztán ordít, mint a megveszekedett, és még ebben is gyönyörködnek. Ellenben  ha a nagytestvér az ordítás közben kicsit dobol a lábasfedőkön, akkor leteremtik. Sót, száműzik vagy önkéntes száműzetésbe kell vonulnia. Magányosan. Még szerencse, hogy van egy kistestvér/kakas alakú darts tábla a saját szobájában. És az egyetlen értelmes időpont, amikor együtt lehet lenni, az este, amikor a Másik alszik.

A Findusz történet végén a kakas elmegy örökre. És Findusz ettől nem igazán érzi jól magát, mert a kakas végülis nem volt rossz, hanem olyan volt, amilyen. Utólag elfogadóbb, érzi, hogy nem kellett volna elüldözni. Jó befejezés ez: a kibékülés talán erős volna, így viszont a fű alatt csak belopakodik a tanulság, hogy talán annyira még sem kell utálni azt a Másikat, és különböző hadműveletek kieszelése nem annyira elfogadható és korrekt dolog.

Mindez a szokásosan vicces és sokrétű Nordqvist szöveggel és rajzokkal - sokszori olvasásra és nézegetésre, nem csak kistestvér esetén.

Zágoni Balázs: Barni és a lányok, Koinónia, 2009.

Barni élete hasonló apróságokból, érzelmekből és rosszaságokból, érdekességekből és megfigyelendő dolgokból áll, mint más hasonló korú kisfiúé vagy kislányé. Zágoni Balázs nagyon egyszerű és tiszta (azaz mindenféle gügyögéstől mentes) hangon mesél róla. Egyszerre kívülálló és mindent tudó, és belüllévő, mindent érző, mint a jó szülő. A Barni és a lányok a harmadik kötet a négyből (a Barniék tele is nagyszerű tesós-családos mesékkel van tele). A lányok Barni testvérei, ráadásul ikrek. Barni már nagyfiú, és ennek tudatában várja a testvérek születését. Minden kedvesség benne van, ami egy nagy testvér és két kisbaba épülő-alakuló viszonyába kell. Amikor például a szülők kétségbeesnek, mert az egyik baba nem fejlődik, Barni meggyőzi egyik testvérét a mamája hasában, hogy hagyjon enni a kicsinek, majd bogozza ki a köldökzsinórját, és cserébe ad neki csokit. Vagy amikor hatalmas rendet tesz a lakásban egyedül a kicsik érkezése előtt. És torokszorító, amikor Barni fenn akad egy kötélen az erkélyükön (építik még a házukat), és beszélni nem tudó kistestvéreinek segítségére számíthat csak. A legviccesebb talán, amikor véletlenül megeszik anya csokitortáját. De aztán a Barniék telében ízelítőt kapunk a testvérféltékenységből is, de minden konfliktus békésen megoldható. De legalábbis feledhető a háromgyerekes kavalkádban.

Barnit minden óvodás-kisiskolás gyereknek ajánlom, és minden szülőnek, tiszta, pontos nyelve, okossága miatt. (Győri Hanna)

Bartos Erika: Anna és Peti – Kistestvér érkezik, Alexandra, 2006.

Ez az a könyv, amely szinte minden kisgyerekes család polcán megtalálható. A kötet legelső fejezete a címadó, és a várakozásról, az együtt töltött idő fontosságáról, és a család összetartó erejéről szól. Fontos, hogy ezt az oldalt is lássuk, de van az Anna és Peti sorozatnak olyan kötete, melyben az egyes részek kifejezetten a testvérféltékenységre, a nemszeretemségre, és természetesen a nagy békülésekre fókuszálnak. Ezek tovább árnyalják azt a képet, mely a testvérszületés témájához kapcsolódik. Mert bizony egy kisnagylány elpityeredik, ha az anyukája a síró kisbabához rohan, ahelyett, hogy vele játszana (Annakönyv – Nagytestvér leszek), és azt sem könnyű megemészteni a nagynak, hogy ő már olykor kimarad a nagy összebújásokból (Irány az óvoda! – Anyatej). Nézzünk körül az Anna, Peti, Gergő könyvek háza táján. A sok apró konfliktus egyszerű megoldása sokat segíthet a mindennapokban a legkisebbeknek és a szülőknek is.

Csukás István: Sün Balázs, Könyvmolyképző, 2010.

A testvérek néha sokan vannak. Túlságosan is sokan. És bizony előfordul, hogy nem a legnagyobbnak okoz a lelkében galibát ez a sokaság, hanem épp a legkisebbnek. Ezt a mesét mindenki ismeri, óvodáskorban megkerülhetetlen olvasmány. A verses mese apró részleteiben rajzolja körül testvérek közötti konfliktust, a kirekesztettség érzését, a magányt. A tehetetlen düh egyértelműen, a kicsi szemszögéből fájdalmasan mutatkozik meg:

"Hogyha jól bevacsoráztak
Szűk lett nékik az a ház,
S előfordult ilyenkor,
Hogy kívül rekedt Sün Balázs

Furakodott, nyomakodott
Morgott, perelt dühöngve
Semmit se ért, mit tehetett,
Lefeküdt a küszöbre."

Szomorú történet, mégis annyian kedvelték régen és kedvelik ma is dallamossága, játékossága miatt ezt a mesét, hogy nem lehet nem szeretni. A végén pedig Sün Balázs maga oldja fel a feszültséget:

"S arra ébredt Sün Balázs:
Újra kicsi lett a ház!
Mert az éjjel ide-oda lökődve
Kiszorult a küszöbre.

Ejnye! - mondta fejvakarva
Mit tehetnék? Megnövök!
S akkor talán nem lesz ágyam,
Nem lesz párnám a küszöb!"

Kerek, egész, és minden benne van, ami egy kisgyerek hétköznapi testvérkonfliktusait jellemzi. Tökéletes választás gyerekeknek, szülőknek egyaránt. (Sugár Judit)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek