Felhagytam a közgazdász jövőképpel, és anglisztika szakos lettem

De kik azok a Booktuberek? 1. rész - Interjú az Inside my head vloggerével

Vloggerek, Youtuberek, Booktuberek... De kik ők? A Booktuberek, azok vloggerek és egyben Youtuberek is, akik a YouTubeon teszik közzé a könyvekkel kapcsolatos videóikat.
Interjúsorozatunkban most megismerhetitek őket, elsőként Boór Andreát.

bookhaul_650.jpg

Andi 2014-ben végzett az ELTE-BTK MA Anglisztika szakán, majd rá egy évvel úgy döntött, hogy Booktuber lesz. Fél éve szerkeszti az Inside my head névre keresztelt vlogot, ahol könyvekkel, olvasmányaival kapcsolatos élményit osztja meg velünk. Ismerjétek meg ti is közelebbről!

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz vlogolni? Mi motivált leginkább?


2015 nyarán kezdtem el rajta komolyabban gondolkozni, és végül 2016 elején vágtam bele. Igazából onnantól kezdve, hogy elkezdtem külföldi könyves csatornákat követni, mindig gondolkoztam azon, hogy én hogyan csinálnám meg az adott videót, amit épp néztem.

Milyen munkafolyamat végeredménye egy-egy videó?
Ha minden jól megy, 15–20 perces felvételből készülnek az általában 9–10 perces videók, de ezekben van egy felvezető öt perces bemelegítés, ami nálam feszengésből, hülyéskedésből és éneklésből áll. Ha nem vagyok formában, van, hogy többször újraveszek egy-egy videót. A vágás változó, mennyi időt vesz igénybe, felvételtől függ. Ha formában vagyok, fél nap alatt el tud készülni egy videó, de van, hogy ez jóval több idő.


Mi alapján döntöd el, hogy melyik könyvről készítesz videót?
Adott pillanatnyi kedvemben szoktam eldönteni. Ha van mondanivalóm, akkor majdnem biztos, hogy készül videó.

Kiket követsz a hazai vloggerek közül?
Aránylag kevés hazai csatornát nézek, de követek nagyjából minden magyar könyves vloggert, illetve nagyon régóta nézem a Hollywood Hírügynökséget és a Gameday Irodát

A YouTube csatornád mellett jelen vagy még más felületeken is (blog, moly, tumblr, stb)? Szerinted melyik közösségi oldal/portál rejt magában több lehetőséget?
Molyon és Facebookon vagyok megtalálható, mint könyves vlogger. Ha a könyves piacról van szó, a Moly rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen ott a célközönség, viszont tagadhatatlan szerintem, hogy a Facebookban van most a legtöbb minden tekintetben.

                                                                                     (katt a képre a videóért)

Miért tartod fontosnak, hogy elérd a korosztályod, megoszd velük, hogy mit olvasol?


Nem azt mondanám, hogy fontosnak tartom, és ez nem is igazán volt célom, mikor elkezdtem a videózást. Ami fontos nekem, hogy nagyon szeretem csinálni, szeretek videókat felvenni, szeretem megosztani a véleményem egy-egy könyv kapcsán, és az, hogy ez elért másokhoz, és hogy a videók rezonálnak az emberekkel, az hab a tortán.

Hogyan kerültél kapcsolatba az irodalommal? Mi volt az a pont, amikor érezted, hogy bele kell szőnöd az életedbe, vagy tenned kell érte valamit?
Az olvasást nagyon korán megszerettem, aztán a gimiben három évig volt egy szörnyű irodalomtanárom, de végül végzős évben kaptunk egy nagyon jó tanárt. Ott hirtelen – más dolgok hatására is – felhagytam a közgazdász jövőképpel, és anglisztika szakos lettem, irodalom szakiránnyal. Mondhatni a szakmám lett az olvasás, a szakdolgozataimat is irodalom témában írtam. Az egyik oka, hogy elkezdtem könyves videókat csinálni, pont az volt, hogy miután befejeztem az egyetemet, szerettem volna ezt a könyves közeget valahol megtartani és megtalálni – most szerintem már bátran mondhatom, hogy ez a Youtube-on sikerült is.

Melyik volt életed első maradandó könyv élménye és miért? Milyen hatást tett rád a könyv?
Erich Kästner: A két Lotti. Ez volt az első könyv, amit olvastam, és emlékszem, hogy nagyon szerettem a történetet, és az olvasás folyamatát is. Igaz, nem kezdtem el egyből falni a könyveket, az a Harry Potter után jött. A Harry Pottert meg már úgy érzem, nem igazán kell magyarázni :D

                                                                                           (katt a képre a videóért)

Mivel foglalkozol a „civil” életben?


Egy multicégnél dolgozom.

Hol tartasz most? Milyen céljaid vannak és melyek azok, amiket már megvalósítottál?
Amikor elkezdtem a csatornát az volt a célom, hogy három hónapon keresztül feltöltök minden héten egy videót és majd a három hónap elteltével számot vetek magammal, hogy folytatom-e vagy sem. Három hónap kevésnek bizonyult ahhoz, hogy erről elmélkedjek, úgyhogy úgy döntöttem, folytatom tovább ezt a tervet, azaz minden héten legalább egy videó. Az, hogy folytatom-e, már egyáltalán nem kérdés, a kezdéskor kitűzött célom él továbbra is, azaz minden héten egy videó. Ez eddig megvalósult, szeretném, ha ez így tudna tovább folytatódni. Próbálok folyamatosan technikai oldalról fejlődni (vágás, effektek), de a két legfontosabb talán mindig az marad, hogy jól érezzem magam videókészítés közben, illetve hogy legyen mondanivalóm. Ha csak azért csinálnék már videókat, mert muszáj, annak nem lenne jó vége.

Mit olvasol jelenleg? Hogy tetszik?
Böszörményi Gyulától a Leányrablás Budapestent. Még csak ismerkedünk egymással :)

Melyik legyen az a könyv, amit mindenképp olvassunk el még a nyáron?
Lakatos Levente: A tiltás gyönyöre – az egyik idei nagy kedvencem, és egy nyári laza kikapcsolódásnak tökéletes választás.

szigor_650.jpg

Milyen (volt) a viszonyod a középiskolai irodalom órákkal? Min változtatnál?


Három évig a magyartanárom miatt volt rossz a viszonyom az irodalomórákkal, viszont a végzős évben kaptunk egy zseniális magyartanárt. Nem vagyok szakértő, de nem vagyok benne biztos, hogy mennyire hatásos az a módszer, hogy időrendi sorrendben halad a tananyag, tehát Homérosszal kezdünk, amit a diákok 0, 0001%-a olvas el, és szerintem nem túlzok. Bár csak részleteket kellett olvasnunk, nekem azokat se sikerült, bár megpróbálkoztam vele. Ezen kívül még mindenképp átgondolnám a kötelezőket. Nem azzal van sokszor a baj szerintem, hogy melyik írótól olvasunk, hanem inkább azzal, hogy a kevésbé élvezhető könyvet olvassuk az olyanok javára, amik a kritikusok szerint és irodalomtörténeti szempontból kiemelkedőbbek.

klasszikus_kedvencek650.jpg

                                                                                           (katt a képre a videóért)

Kedvenc:

·         író – még keresem

·         könyv – még keresem

·         ifjúsági regényHarry Potter

·         költő – Pilinszky János & Závada Péter

·         vers - Weöres Sándor: Ars poetica

·         regény/könyv karakter – Lord Henry Wotton (Dorian Gray Arcképe)

·         filmA Thomas Crown ügy

Az interjút Nagy Eszteranna készítette.